ГЕРБ, ДПС и БСП смениха шефа на Сметната палата с удобен за тях

Наказателната акция срещу Цветан Цветков може да е заради разкритията за раздадените от ББР огромни кредити за няколко фирми, както и важни предстоящи одити

Внесеното от Мустафа Карадайъ и Десислава Атанасова решение за отстраняването на председателя на Сметната палата в парламента беше одобрено от депутатите
Внесеното от Мустафа Карадайъ и Десислава Атанасова решение за отстраняването на председателя на Сметната палата в парламента беше одобрено от депутатите
Внесеното от Мустафа Карадайъ и Десислава Атанасова решение за отстраняването на председателя на Сметната палата в парламента беше одобрено от депутатите    ©  Юлия Лазарова
Внесеното от Мустафа Карадайъ и Десислава Атанасова решение за отстраняването на председателя на Сметната палата в парламента беше одобрено от депутатите    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Предложението изненадващо беше внесено в петък и светкавично гласувано в парламента
  • Ден преди това Цветков отказа да влезе в политическата кампания срещу ДБ
  • В момента Сметната палата проверява фонда за гарантиране на влоговете

Докато председателите на ГЕРБ, БСП и ДПС - Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ, обсъждаха бъдещото си партньорство за управлението на страната с хоризонт след нови избори, депутатите от трите формации демонстрираха завиден синхрон и дружно отстраниха председателя на Сметната палата Цветан Цветков.

Проекторешението за освобождаването му от поста изненадващо беше внесено в деловодството на Народното събрание знаково от председателите на трите парламентарни групи - Десислава Атанасова, Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ и веднага беше вкарано в пленарната зала за гласуване без дори в него да са посочени мотивите за отстраняването му. В подкрепа на оставката на Цветков гласуваха депутатите от ГЕРБ, БСП и ДПС и "Български възход". "Против" бяха от ПП, ДБ и "Възраждане".

Наказателната акция срещу Цветков

Светкавичната наказателна акция срещу Цветан Цветков стана ден след като той беше изслушан от бюджетната комисия в парламента по повод финтех компанията Nexo и даренията, които нейни служители са направили за "Демократична България". Вероятно от ГЕРБ и ДПС са се надявали чрез това изслушване да продължат политическата си атака срещу ДБ, която предприеха още от миналата седмица, малко след акцията на прокуратурата в офисите на Nexo.

Вече бившият председател на Сметната палата обаче отказа да влезе в тона им, като обясни, че не е в правомощията на институцията да установява дали има съвместимост между дарените средства и доходите на дарителите, което се установява от НАП, чиято проверка предстои да излезе. По време на дебата зам.-председателят на парламента Йордан Цонев от ДПС посочи именно този основен мотив за отстраняването на Цветков.

Към тях от ГЕРБ прибавиха и други. Председателят на парламентарната група Десислава Атанасова посочи "отказа на Сметната палата в няколко поредни парламента да внесе одити, възложени от Народното събрание", както и че мандатът на Цветков е изтекъл преди година. Аргументът на БСП да се включи в акцията по отстраняването му, обявен от Нинова, пък беше, че Сметната палата е засекретила одита на държавната фирма "Монтажи". И с това попречило на лидера на БСП, докато беше министър на икономиката в правителството на Кирил Петков, да обяви публично констатираните нарушения за корупционните практики на ГЕРБ при ремонта на 500 язовира.

В същия ден, независимо от възмущението на Нинова от корупционните практики на ГЕРБ, на организираната от нея лидерска среща тя, Борисов и Карадайъ заявиха готовността си за взаимодействие за съставяне на правителство след изборите.

Политическо отстраняване

От ПП и ДБ определиха отстраняването на Цветков като "политическо" и заявиха намерението си да сезират Конституционния съд за решението на парламента. Депутати от двете формации съвсем логично попитаха кое налага при отиващ си парламент да се прави смяната на председателя на Сметната палата. Те посочиха, че има доста регулаторни органи, чийто мандат е изтекъл отдавна, но членовете им продължават да изпълняват задълженията си. Още повече че с махането на Цветков одитният орган ще се управлява временно от негов заместник, който също е с изтекъл мандат. За другия посочен мотив - че Цветков е засекретил одита на държавното дружество "Монтажи" - "това стана по искане на прокуратурата, която винаги когато има данни за нарушения, веднага изисква доклада и го засекретява", каза съпредседателят на ПП Асен Василев.

От ПП и ДБ заподозряха, че ГЕРБ, ДПС и БСП имат други причини да искат отстраняването на Цветков - отказът му да се включи в скалъпената политическа акция с даренията за ДБ.

"Сметната палата разкри истината за огромните кредити, отпускани от Българската банка за развитие (ББР) и без тях нямаше да се знае какво става в тази банка. В момента институцията прави одит на Фонда за гарантиране на влоговете, който ако обхваща и КТБ, може някой сериозно да се е притеснил", каза депутатът от ДБ Мартин Димитров. Настимир Ананиев от ПП пък допусна, че отстраняването е свързано с предстоящите одити, които Сметната палата предстои да прави през тази година - на програмата за саниране, която започна по времето на управлението на Бойко Борисов, на изпълнението на ВиК проектите, които по думите му са "емблема на задкулисието", както и на мерките за противодействие на корупцията при изразходването на средства от европейски проекти. Депутатът от ПП Андрей Цеков директно заяви, че отговорът на отстраняването на Цветков, който "наднича от сенките, е прокуратурата".

Новият председател - спомен от тройната коалиция и "Орешарски"

Заради краткото време, което остава на този парламент, няма как да се проведе процедура за избор на нов председател на Сметната палата. В приетото решение е записано, че длъжността ще се изпълнява от един от заместниците на Цветков - Горица Грънчарова - Кожарева. Тя е дългогодишен член на Сметната палата, като през 2005 г. е предложена за поста от управляващата тогава тройна коалиция на НДСВ, БСП и ДПС.

След кратко прекъсване в края на управлението на кабинета "Орешарски", излъчен от ДПС и БСП, отново е избрана в ръководството на одитния орган, което предизвика възмущение, включително и на ГЕРБ, които бяха в опозиция тогава.

Причината е, че тя е съпруга на Михаил Кожарев, който към онзи момент беше член на Висшия съдебен съвет (ВСС), избран от прокурорската квота. Като такъв той отговаря за бюджета на съдебния орган, а Сметната палата го одитира, което е конфликт на интереси. "Не знам с какви очи, след като са подали оставка, поне на партийно ниво, и БСП, и ДПС, крещят отвън - оставка на правителството. А влязоха да направят кворум, за да може да минат смените в Сметната палата", критикува тогава назначението Бойко Борисов.

През 2016 г., по време на второто му правителство, Горица Грънчарова - Кожарева, е номинирана за председател на Сметната палата от Патриотичния фронт (ВМРО-НФСБ) заедно с Цветан Цветков, който беше издигнат от двете управляващи формации - ГЕРБ и Реформаторския блок. Малко преди гласуването за председател на Сметната палата в пленарната зала обаче кандидатурата на Горица Грънчарова-Кожарева беше оттеглена от националистическите формации и така Цветков остана единствения кандидат за поста, подкрепен и от ДПС.

Тогавашният депутат от БСП Георги Кадиев обяви процедурата за сделка между ГЕРБ и ДПС. "Новият председател се е ангажирал Горица Грънчарова да стане заместник-председател. Затова направихте тази сделка. Поздравявам колегата Йордан Цонев за това, че те успяха да наложат своята кандидатура, за да извият ръцете на ГЕРБ", заяви Кадиев.

Година преди това ПФ номинира съпруга й за конституционен съдия, но не беше избран.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xyha avatar :-|
    xyha

    Ниналия петък този на здравната , този на сметната . Интересно, как тогава беше ок , но сега е "безпринципно" , като принципа е същия .

    Нередност?
  • 2
    bxe481164531 avatar :-|
    bxe481164531

    Web agen https://157.245.84.48 terbaik nyatanya hendak senantiasa membagikan
    sarana yang sangat lengkap semacam tersedianya banyak opsi– opsi tata cara pembayaran buat mempermudah
    seluruh member kala melaksanakan transaksi, https://162.243.175.185 pastinya
    kembali lagi dapat dibilang selaku agen poker terbaik dalam perihal pelayanan serta penyediaan tata cara pembayaran

    Нередност?
  • 3
    bxe481164531 avatar :-|
    bxe481164531

    Web agen poker88 asia terbaik nyatanya hendak senantiasa membagikan
    sarana yang sangat lengkap semacam tersedianya banyak opsi– opsi tata cara pembayaran buat mempermudah
    seluruh member kala melaksanakan transaksi

    Нередност?
Нов коментар