Партньор на Красьо Черния оглави Административен съд - София-град

Съдии твърдят, че новият председател на АССГ е оказвал натиск на магистрати по конкретни дела

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Съдията от Върховния административен съд (ВАС) Добромир Андреев беше избран за председател на Административния съд - София град (АССГ). Във вторник следобед за него гласуваха деветима представители от съдийската колегия на ВСС.

Трима магистрати от съдебния съвет подкрепиха една от двете съпернички на Андреев. Милена Славейкова получи гласовете на председателката на ВКС Галина Захарова, както и на Атанаска Дишева и Олга Керелска. За председателския пост в АССГ се кандидатира и Красимира Милачкова, която не получи нито един глас.

Сред основните акценти в изслушването и на тримата кандидати бяха високата и неравномерна натовареност в АССГ, лошите битови условия и въведената опция в съда магистратите да дават пълномощни на свои колеги, които да участват и гласуват от тяхно име на провеждащите се общи събрания, съобщи lex.bg.

На Андреев му се е наложило обаче да отговаря и на допълнителни въпроси по две други теми. Едната е свързана с изказвания на негови колеги, че чрез друг съдия си е позволявал да оказва влияние върху магистрати за техните по правило независими решения по дела. А другата е свързана с контактите му през 2009 г със станалия известен като задкулисен кадровик на съдебната власт - Красимир Георгиев, познат като Красьо Черния.

Въпреки всички въпроси, които остават неизяснени дори след проверката на Инспектората към Висшия съдебен съвет (която е засекретена) Андреев беше избран от мнозинството в съдебната колегия на ВСС. Че това ще се случи прогнозира още миналата година специализираното правно издание "Съдебни репортажи". Публикацията тогава посочи именно Андреев като предварително избран кандидат, а неофициално в магистратските среди се твърди, че той се ползва с протекцията на шефа на ВАС Георги Чолаков. Чолаков беше един от подкрепилите по време на гласуването във вторник Андреев за поста.

АССГ е съществено важно съдилище, което е инстанция по почти всички ключови обществено-политически казуси. Само в последната година съдът е разглеждал делата за ГКПП-Капитан Андреево и за свързаната с Христо Ковачки "Брикел". В АССГ е и делото за конкурса за генерален директор на БНТ. Преди седмица пък негов състав разгледа и прецени като противоречащо на закона скандалното решение на ЦИК за вида на изборния протокол.

"Магистрат със спорна биография"

Въпросите около интегритета на Андреев не възникват сега. Нещо повече, те са поставени на общото събрание миналата година при номинирането му в за председател на АССГ.

След представянето на кандидатурите за нов ръководител на АССГ на събранието думата взима съдия Антоанета Аргирова. Тя казва, че свидетелство за качествата на съдията е професионалният му път. И посочва по отношение на съдия Добромир Андреев: "Свидетелство за качества е и дадената препоръка от ВСС към този колега да хигиенизира личните си контакти заради обявени публично 33 разговора с Красимир Георгиев, останал печално известен като Красьо Черния и като неформалния кадровик на съдебната власт. Свидетелство за качества е, че този същият кандидат, докато е в бил в Административен съд - София-град, си е позволявал натиск за конкретния резултат по дела, нещо, което още двама колеги могат да потвърдят".

Думите ѝ потвърждава и съдия Татяна Жилова. "Потвърждавам думите на съдия Аргирова, че съдия Добри Андреев си позволява да указва, да се обажда и да ходатайства по дела и да изисква определен резултат. Това ли искаме?!? Помислете си добреНикой, никога не си е позволявал такова неща", сочи тя. "На мен специално няма да ми е приятно лицето на съда да бъде магистрат със спорна биография", казва тя.

По време на общото събрание се включва и съдия Боряна Петкова. Тя насочва вниманието на колегите си към скандала с Красьо Черния и заявява, че името на съдия Андреев тогава е обсъждано "по повод неговите странни връзки с едно лице, за което се обсъждаше много в обществото, че кадрува и оказва влияние при назначаването на съдии в съдебната система".

33 разговора с Красьо Черния

Скандалът с "Красьо Черния", както е прякорът на Красимир Георгиев, датира от 2009 г., когато тогавашният член на ВСС Иван Колев съобщава, че "тъмничък човек с ланци" от Плевен продава административни постове на магистрати срещу 200 хил. лв.

Публичното изнасяне на информацията проваля разследването на прокуратурата, а ВСС установява, че 32 магистрати присъстват в "тефтерчето на Красьо". Тогава дори двама членове на ВСС "от тефтерчето" напускат съвета поради морални съображения.

Сред имената в тефтерчето на Красьо е и тогавашният районен съдия във Варна (а от вторник и председател на АССГ) Добромир Андреев. По това време той участва в конкурс за председател на Районен съд-Варна. ВСС констатира, че между Георгиев и Андреев има 33 входящи и изходящи обаждания в период от един месец - 7 май до 6 юни 2009 г.

Съдия Андреев обаче не е наказан с мотив, че не печели конкурса за председател на РС - Варна.

ВСС спира да се занимава с казуса, но препоръчва на Андреев да подобри "хигиената на контактите си".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    popopo avatar :-P
    popopo

    От известно време не е само прокуратурата, а и административния съд.
    Май САЩ ги е повече грижа за българския народ от тези "магистрати", които са граждани на република България.

    Нередност?
Нов коментар