Шест месеца бонус мандат за Кошлуков в БНТ (засега)

Заради поредица от внезапни заболявания на адвокати и свидетели делото срещу конкурса за генерален директор на БНТ все така не успява да започне

В СЕМ смятат, че заради забавянето на делото срещу конкурса за избор на генерален директор на БНТ Емил Кошлуков ще остане на поста поне до местните избори.
В СЕМ смятат, че заради забавянето на делото срещу конкурса за избор на генерален директор на БНТ Емил Кошлуков ще остане на поста поне до местните избори.
В СЕМ смятат, че заради забавянето на делото срещу конкурса за избор на генерален директор на БНТ Емил Кошлуков ще остане на поста поне до местните избори.    ©  Цветелина Белутова
В СЕМ смятат, че заради забавянето на делото срещу конкурса за избор на генерален директор на БНТ Емил Кошлуков ще остане на поста поне до местните избори.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вече повече от половин година генералният директор на БНТ Емил Кошлуков пребивава на поста благодарение на поредица съдебни маневри. Бонус мандатът му е осигурен от бившия му конкурент за поста (в последния неуспешен конкурс за началник на телевизията), който впоследствие беше назначен в медията - Сашо Йовков. Изглежда също, че обществената телевизия ще бъде управлявана по този начин поне до местните избори. А инструментите ще бъдат все същите - отлагане на делото от заинтересованата страна и въздържане от Съвета за електронни медии (СЕМ) да обяви нов конкурс, докато има висящ казус в съда.

На този етап изглежда, че случващото се около делото не притеснява магистратите в Административен съд София-област. Въпреки че поредицата ненадейни заболявания на адвокати и свидетели видимо обслужва оставането на Кошлуков начело на БНТ, засега съдът не се е усъмнил в злоупотреба с процесуални права.

Миналата седмица делото беше отложено за четвърти път, като на практика от повече от шест месеца не може да започне по същество. В най-добрия случай процесът ще бъде забавен още поне два месеца, и то ако никой не бъде покосен от изненадващо заболяване при следващото заседание.

В Съвета за електрони медии (СЕМ) обаче съществуват съмнения, че забавянето ще продължи поне до есента, като целта е обществената телевизия да бъде контролирана от генералния ѝ директор с изтекъл мандат до местните избори.

След провала на конкурса през лятото на миналата година процедурата беше обжалвана от една от участничките в него. Неяснотата до какво ще доведе съдебният процес накара членовете на СЕМ публично да съобщят, че няма да обявят нова процедура, докато не се реши юридическият казус. Така Емил Кошлуков остана начело на БНТ уж временно.

Веднага след като от регулатора оповестиха становището си, започна низ от "случайни" събития. Към делото, заведено срещу процедурата от Ирина Величкова (неуспял кандидат за генерален директор на БНТ), се присъедини друг кандидат, също неполучил подкрепата на членовете на СЕМ - Сашо Йовков. Междувременно Йовков, който през 2020 г. беше освободен от Емил Кошлуков, се оказа тихомълком назначен отново. Въпреки че се пенсионира, той се е сдобил с консултантски договор към БНТ 3. Неговите адвокати започнаха да бавят делото, с което на практика удължават престоя на Емил Кошлуков в БНТ. Така се стигна до четвъртото заседание, насрочено за миналата седмица. Тогава пък адвокатът на Кошлуков поиска отлагане.

"Капитал" опита да се свърже с генералния директор на БНТ с изтекъл мандат, но до редакционното приключване на текста той не отговори на телефонните позвънявания.

От СЕМ пък коментираха неофициално, че очакват с различни аргументи делото да се бави поне до есента. От консултации с юристи членове на медийния регулатор разбрали, че подобен казус се решава в едно или най-много две заседания на съда. И това е причината за маневрите, с които се отлага фактическото му започване - защото ще приключи бързо. В СЕМ е възприета като "разумна" позицията, че делото трябва да свърши поне на първа инстанция и едва тогава да бъде обявен нов конкурс.

Първата инстанция ще приключи бързо, стига делото да тръгне, твърдят юристи, с които "Капитал" разговаря. Според тях вече са налице и основания административният съд да прецени дали няма злоупотреба с право. При умишлено забавяне има способи, с които може да се въздейства върху страните, припомнят те. Най-широко разпространеният начин е да се налагат глоби, но има и други: делото да се насрочва по-често, а не в обичайните периоди; да се правят проверка на болничните листове и др. способи, с които съдът да отговори на подобна злоупотреба, "стига да иска".

На този етап административният съд не е предприел такива мерки. Дали това ще се случи ще стане ясно при следващото отлагане.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ogp03622986 avatar :-|
    Al Tatzov
    • - 1

    Много лош тоя Кошлуков, бе!
    Верно е.
    Три Червени поколения са убедени в това.
    Дедовците (АБпФК) го затвориха, заради четенето и разпространяването на вредни книги.
    Бащите се опитаха да го съдят заради палежа на Партийната къща.
    Внуците сега реват, че като бил генерален директор на БНТ, не играел по свирката им... ха-ха-ха
    Така е, прави са.

    Нередност?
Нов коментар