Седмичен бюлетин за правни новини

Европейската прокуратура най-после се задейства в България; ВАС с окончателно решение: дете с две майки не може да получи българско гражданство и акт за раждане

Европейската прокуратура обяви първото си голямо разследване у нас - за предполагаема измамна схема с емисиите на парникови газове в тецовете на Христо Ковачки. На снимката: офисът на Европейската прокуратура в Люксембург
Европейската прокуратура обяви първото си голямо разследване у нас - за предполагаема измамна схема с емисиите на парникови газове в тецовете на Христо Ковачки. На снимката: офисът на Европейската прокуратура в Люксембург
Европейската прокуратура обяви първото си голямо разследване у нас - за предполагаема измамна схема с емисиите на парникови газове в тецовете на Христо Ковачки. На снимката: офисът на Европейската прокуратура в Люксембург    ©  Сайт на Европейската прокуратура
Европейската прокуратура обяви първото си голямо разследване у нас - за предполагаема измамна схема с емисиите на парникови газове в тецовете на Христо Ковачки. На снимката: офисът на Европейската прокуратура в Люксембург    ©  Сайт на Европейската прокуратура
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Европейската прокуратура (ЕП) произведе основните новини тази седмица. В понеделник след мащабна акция в страната стана известно, че ЕП разследва предполагаема измамна схема с емисиите на парникови газове в тецовете на Христо Ковачки, който до момента изглеждаше недосегаем за българските институции. В сряда излезе годишният доклад на европрокуратурата с интересни данни за България. Междувременно стана известно, че и ремонтът в центъра на София също е предмет на разследване от Европейската прокуратура (вижте и по-долу).

Съдът на ЕС в Люксембург пък оповести любопитен анализ на статистиката за броя и вида на делата, постъпващи там, според който през последните пет години се констатира значително и структурно повишение на броя на новите дела с 21%. В периода между 2013 и 2017 г. до СЕС са отнасяни средно по 693 дела на година, докато между 2018 г. и 2022 г. този среден показател достига 839, което е повишение от 146 дела на година. Броят на делата пред Общия съд се стабилизира на средно 883 нови дела годишно.

Как се шиканира делото за провалената процедура за избор на нов генерален директор на БНТ в Административния съд - София-област, и как това изглежда не случайно, а с цел да се удължи престоят на Емил Кошлуков начело на обществената медия - четете в публикацията "Шест месеца бонус мандат за Кошлуков в БНТ (засега)"

Онлайн пиратството да стане престъпление, предлага Министерството на правосъдието в проект за промени в Наказателния кодекс, публикуван за обществено обсъждане. Не се предвижда наказателно преследване на потребителите на пиратски произведения.

И пак Министерството на правосъдието повторно публикува за обществено обсъждане проект на Закон за несъстоятелност на физическите лица, по-известен като закон за личния фалит. Проектът е допълнен с оглед на някои забележки при разглеждането му за първо четене в 48-ото Народно събрание, където беше предложено създаване на нарочна уредба на производство по несъстоятелност за физически лица без имущество и доходи.

За обществено обсъждане е публикуван и проект за промени в Наказателно-процесуалония кодекс, с който се цели пълното приложение на Директива 2012/13 ЕС за правото на информация в наказателното производство.

//ТОП 3

Инструментът на Брюксел: Европейската прокуратура най-после се задейства в България

Българският офис на Европейската прокуратура обяви първото сериозно разследване у нас от създаването му досега - за измами в тецовете на Ковачки. Това се случи в контекста на кадрови конфликт сред българските делегирани прокурори, което породи всякакви коментари. Европрокурорите у нас трудно се еманципират във враждебна среда, но това неизбежно ще стане заради натиска и подкрепата отвън, а така ще се сложи край на монопола на българската прокуратура да решава кой да бъде обвинен и кой - поставен под прокурорски чадър. Това ще промени и значението на фигурата на главния прокурор в българските условия и е възможно да даде допълнителен импулс на съдебната реформа.

ВАС с окончателно решение по казуса с бебето Сара: дете с две майки не може да получи българско гражданство и акт за раждане

Върховният административен съд (ВАС) постанови едно дългоочаквано решение по казуса с малката Сара, чиито родители са две жени със сключен в чужбина брак. Според това решение, което е окончателно, детето трябва да остане без български акт за раждане и без българско гражданство. Тричленният съдебен състав приема, че столичният район "Панчарево" правилно е отказал да издаде документи на детето, тъй като неговата биологична майка не е българска гражданка, а българското право не признава сключения брак между лица от един и същи пол. Детето има право на испанско гражданство, констатира съдът.

Решението веднага провокира много коментари:

Доц. д-р Боряна Мусева: От Панчарево по-дълбоко нема!

Д-р Васил Петров, съдия в СРС: Гинко билоба за Върховния съд

Адв. Михаил Екимджиев: Как един съдийски "карнавал" може да ни извади от Европа

Ново тълкувателно дело във ВКС - за предпоставките за отвод

С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд е образувано Тълкувателно дело №1/2023 г. за приемане от Общото събрание на Гражданската и Търговската колегии (ОСГТК) на тълкувателно решение по въпросите: "1. Участието на съдия в предходно дело, по което е взето становище по същите доказателства, представени и по настоящото висящо дело или е налице произнасяне по въпрос, релевантен за изхода на висящото дело, основание ли е за отвод по чл. 22, ал. 1, т. 6 ГПК? 2. Налице ли е порок и какъв на съдебно решение, постановено от съдебен състав при наличие на обстоятелства по чл. 22, ал. 1, т. 6 ГПК?"



Министърът на правосъдието Крум Зарков инспектира в четвъртък затвора в София, придружен от главния директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" гл. комисар Ивайло Йорданов. В момента в корпуса на затвора са настанени 495 лишени от свобода, при капацитет 679. Общо затворниците в София, включително тези в общежитията "Кремиковци" и "Казичене", са 1004, съобщават от Министерството на правосъдието.

//ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК

Партньор на Красьо Черния оглави Административен съд - София-град >> Съдията от Върховния административен съд Добромир Андреев беше избран за председател на АССГ, като за него гласуваха девет членове на съдийската колегия на ВСС. Неизяснени останаха два сериозни проблема около кандидатурата на Андреев - изказвания на негови колеги, че чрез друг съдия си е позволявал да оказва влияние върху магистрати за техните решения по дела, както и активните му контакти през 2009 г. със съдебния лобист Красьо Черния, след което ВСС му препоръча да хигиенизира личните си контакти.

Близо 300 хил. имат пистолети и пушки - да се молим да не изперкват >> През 2022 г. регистрираните на името на физически лица пистолети в България са близо 117 000, без да броим ловните оръжия. В закона няма изискване как точно да се установи, че кандидатстващият за оръжие "не страда от психически разстройства". В развитите страни има строг контрол на оръжията, вкл. с извънредни проверки, а в България не се правят дори регулярните.

Съдът не позволява на прокуратурата да прекрати делото за "Осемте джуджета" >> Държавното обвинение е приложило запазената си марка да прекратява тихомълком разследвания по невралгични теми, каквато е казусът "Осемте джуджета" - това става ясно от съобщение на "Антикорупционния фонд", който разкри мащабната криминална мрежа за рекет, в основата на която стои прокуратурата. Осем месеца прокуратурата опитва да прекрати досъдебното производство по "Осемте джуджета" с мотив за липса на достатъчно данни за престъпление, две съдебни инстанции отменят прекратяването и връщат за доразследване.

Европейският патент с единно действие най-накрая ще стане реалност >> След дълги години на усилия и преговори европейският патент с единно действие съвсем скоро ще се превърне в реалност. Началото ще бъде поставено на 1 юни 2023 г. със започването на работа на Единния патентен съд. Това е най-радикалната промяна в европейската патентна практика от Европейската патентна конвенция от 1977 г. насам. Коментар от адв. Росица Маринова.

//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ

Назрява тълкувателно дело за изпълнителното производство - трупат се въпроси и от съда, и от адвокатурата. В един ден и върховни съдии, и Висшият адвокатски съвет поставиха въпроси за проблеми в практиката, свързани с изпълнителното производство, на които да отговорят с тълкувателно решение Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд >> Лекс

СЕС: Междудневната почивка се добавя към междуседмичната, дори когато се ползва непосредствено преди нея. Tова важи и ĸoгaтo нaциoнaлнoтo зaĸoнoдaтeлcтвo пpeдocтaвя нa paбoтницитe пepиoд нa мeждyceдмичнa пoчивĸa, ĸoйтo e пo-дълъг oт изиcĸвaния cъглacнo пpaвoтo нa Cъюзa. Това приема Съдът на ЕС в решение по унгарското дело C-477/21 >> Лекс

Нови решения на Европейския съд, свързани с гражданската конфискация по закона от 2005 г. На 2 март Европейският съд по правата на човека в състав от трима съдии обяви две свои осъдителни решения, във всяко от които е обединил за разглеждане по две жалби - Sabouni and Others v. Bulgaria и Lyapchev and Others v. Bulgaria. Общото между всички тях е, че оплакванията на жалбоподателите за нарушеното им право на собственост е свързано с прилагането на Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност от 2005 г. >> Права на Човека.com