🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Славена Точева и обществената тайна как се правят 7306 преференции

Гражданите на област Варна говорят свободно за системата за купуване на гласове в полза на кандидата на ГЕРБ, посредниците и цените

За четирите си пребивавания в парламента Славена Точева има общо 13 изказвания
За четирите си пребивавания в парламента Славена Точева има общо 13 изказвания
За четирите си пребивавания в парламента Славена Точева има общо 13 изказвания    ©  Георги Кожухаров
За четирите си пребивавания в парламента Славена Точева има общо 13 изказвания    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Гражданите на област Варна говорят свободно за купуването на гласове в полза на кандидата на ГЕРБ, посредниците и цените.
  • Системата е разработена и се използва предимно за отчитане, защото Точева влиза в парламента и без преференциите.
  • МВР е арестувала поне три пъти хора за купуване на гласове във Варна, но ефект невинаги има.

"Ами плащат. По 50 лв. дават и гласуват. Тук последните години се заселиха и много хора, така че има", казва Петко*, пенсионер от село Калиманци, област Варна. По улиците на селото няма почти никого и Петко, който работи по градината си, е от малкото признаци на живот в него. Според Петко причината е, че всички жители са на работа, а сутрин и вечер кипи живот. От много къщи се веят знамена, като най-силно впечатление прави един скъсан и износен български трибагреник, който изглежда съвсем на място предвид причината, поради която "Капитал" посещава селото: Калиманци е мястото с най-много преференции за кандидата на ГЕРБ Славена Точева. Вече четири поредни парламентарни избори тя получава огромен за областта брой преференции с обосновани съмнения, че причината за това не са нейните политически качества. В Калиманци например през октомври тя получава 120 преференции при 149 гласа за ГЕРБ и общо 257 гласували. Преференциите в областта са 7306.

В рамките на два дни, точно преди началото на кампанията за изборите през април, "Капитал" разговаря с хора от четири общини: Суворово (където се намира и Калиманци), Ветрино, Провадия и Варна. Навсякъде хората говорят открито за купуване на гласове и навсякъде цената за крайния получател е една и съща - 50 лв. Получаването на информация за цени и купувачи от случайни граждани в центъра на Провадия например става напълно безпроблемно, а един израз неизменно присъства във всеки отговор на въпроса какво е обяснението за преференциите на Славена Точева: "То е обществена тайна."

Случаят с Точева е интересен не само защото е толкова видим, но и защото МВР реално е действала и действа по въпроса. Заподозрени за купуване на гласове са били арестувани преди изборите през юли и ноември 2021 г., както и преди последните през октомври 2022 г. Тези действия са имали статистически значим ефект през юли и ноември 2021 г., по времето на Бойко Рашков, когато се наблюдава същински срив в резултата по преференции (виж графиката). Според няколко източника на "Капитал" на местно ниво системата ще продължи да работи и сега, когато Точева е на сигурно избираемото трето място в листата, защото така се отчита колко е нейният принос към партийния резултат.

Студентката с хиляди преференции

Славена Точева се появява за пръв път в листите на ГЕРБ за изборите през април 2021 г. Тогава тя е непознато лице и резултатът от 6803 преференции от едно от последните места в листата на ГЕРБ силно изненадва. Точева, която е описана от партията като студент в университета в Свищов, а по професия е хостеса в увеселително заведение, става депутат в 45-ото Народно събрание, след което и в последващите три. В действителност обаче нейната биография е значително по-дълбока и оплетена с познати варненски имена. Общо за тези четири престоя в парламента, макар и три от тях да са кратки, тя прави 13 изказвания, сочат данните от платформата "Стража".

Преференциите за Точева идват предимно извън областния град, където, с малки изключения, секциите носят дребен брой преференции. На последните избори например петте секции с най-много преференции за нея се намират в Калиманци (120), Девня (111), Цонево (109), Неофит Рилски (103) и Дългопол (98), като след това в челото на "класацията" има още няколко секции от Девня, Дългопол и Цонево с над 60 преференции. Общо сред 20-те секции с най-много преференции за Точева тя получава над 60.5% от всички гласове за ГЕРБ, а цялата партия - средно 56% от всички гласове, сочат данните на ЦИК, систематизирани от "Обединение честни избори" (ОЧИ).

Обяснението на местните жители, което циркулира и сред местни медии още от 2021 г. насам, е, че "кампанията" на Точева е финансирана от Даниел Славов, известен с прякора си Дидо Дънката. Славов се сочи за действителен собственик на строителната компания "Борд", на която до 2010 г. е и управител. През същата година той е арестуван в една от акциите на тогавашния министър на вътрешните работи Цветан Цветанов от ГЕРБ заедно с председателя на общинския съвет на Варна по това време Борислав Гуцанов от БСП. Пет години по-късно Славов успява да осъди България в Страсбург заради акцията. Иронията е, че сега според жителите на областта Славов (или поне парите му) работи в полза на тези, които някога са го арестували.

"Капитал" се свърза с Точева, която пренасочи въпросите към пресцентъра на партията. От там отговориха, че разлики в резултатите през последните четири избора се наблюдават при всички партии и кандидати, като причините за това са "многокомпонентни". Същото според партията важи и при преференциалния вот. По отношение на твърденията за купуване на гласове от партията казват: "ГЕРБ винаги е апелирала към членовете и симпатизантите си за незабавно уведомяване на органите на реда."

Малко села на едро или много села на дребно

"Понякога се купуват директно, понякога през кметове и съветници по селата", казва Георги, жител на община Ветрино, който казва, че е "запознат отблизо" с процеса по купуване на гласове във Варна и по време на разговора намеква, че в миналото се е занимавал с търговия на вот. "Преди купуваха по няколко села изцяло, сега много села и по по-малко. Може да дават ден преди това, може и седмица. Някои взимат от всички, но накрая гласуват за този, от който ги е страх най-много."

"Пари не се предлагат на всеки - целевата група са самотни баби и дядовци, хора от циганските махали. ГЕРБ ги научиха на пари. Преди беше с почерпка, кебапчета, но сега е само с пари", добавя Георги. Друг източник на "Капитал" от Провадия казва, че с раздаването на пари "клиентите" получават и визитна картичка с конкретните номера за гласуване за Точева заради постоянно менящите се номера на бюлетини и подреждане на кандидатите в тях.

В разговора Георги потвърждава сумата от 50 лв. за краен получател, но уточнява, че реалната сума на глас е около 100 лв. Половината от тази сума се губи в посредниците, някои от които назовава поименно - например Николай Тошев-Чирпанския, който няколко дни преди изборите през юли 2021 г. е арестуван за купуване на гласове. Преди това Тошев е бил арестуван неколкократно през годините по различни обвинения. След ареста му през 2021 г. преференциите за Точева рязко спадат.

Източник на "Капитал" от състава на МВР по време на служебните правителства на Стефан Янев, когато Рашков отговаряше за организирането на изборите, коментира, че не е имало конкретен фокус върху Варна или Точева, а върху високорискови секции. Според източника тогава не е имало последствия, защото прокуратурата систематично е отказвала да повдигне обвинения дори тогава, когато купувачите на гласове са били хванати на място и с директна комуникация с кандидат-депутати в телефоните.

В отговорите си към "Капитал" от партията отричат Точева да има общо с Даниел Славов или арестите на Николай Тошев да са фактор за спада в преференциалния вот за Точева.

Система за отчитане

"Това е преди всичко система за отчитане", казва Петър, който живее във Варна, но често има работа и в съседните малки общини и има преки наблюдения върху процеса по купуване на гласове. Посочва, че Точева би влязла като депутат в последния парламент и без преференциите за нея, защото е четвърта в листата, а ГЕРБ вкарват четирима депутати. На тези избори Точева вече е трета.

Тази система е важна, защото, първо, създава зависимости и второ, може да се използва и в различни видове избори - например местните през есента, където картинката ще бъде по-сложна. "Сега на местните избори ще им е по-трудно, защото във Варна има много местни партии, които обират сериозен вот. Ако те вкарат 4-5 души, без да броим "Възраждане", която пак си я приемаме за местна партия, става много сложно", казва Петър. Той, както и другите хора от областта, с които "Капитал" говори, предположиха, че тогава цените ще се вдигнат - и заради по-високата конкуренция, и заради по-ниската стойност на парите.

В този вид система има и добра новина: ако МВР се поинтересува от нея, може да постигне успех, така както би могло да се предположи, че акциите на Бойко Рашков през юли и ноември 2021 г. са изиграли роля в срива на преференции за Точева. Още в първия ден на настоящата предизборна кампания служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев коментира, че са набелязани "секциите, където вотът често се променя и има много преференции". Два дни по-късно той добави, че в страната вече има започнати досъдебни производства за купуване на гласове.

Първият удар вече е налице. На 8 март полицията задържа четирима души в село Синдел, община Аврен, заради купуване на гласове. Предвид че на последните избори в единствената секция в селото Славена Точева има 80 преференции (от 144 гласа за ГЕРБ и общо 275 гласували), шансовете да става дума за посредници на кандидат-депутата от ГЕРБ са високи.

*Всички имена на източници в статията са сменени

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар