"От 4 до 7 часа е война". Технология на купения вот в област Разград

Социалният, икономическият и политическият поглед над купуването на гласове сред ромските фамилии

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Община Исперих е облепена от горе до долу в предизборни плакати. Въпреки че се виждат и плакати на други партии, като БСП и "Демократична България" например, конкуренцията е основно между ДПС и ГЕРБ и по-конкретно втория в листата на ГЕРБ, Гюнай Хюсмен. Обяснението за огромния брой плакати, много от които изобразяват почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, не е във висока ангажираност за предстоящите избори. Точно обратното: преди третите избори за годината сред жителите на област Разград преобладава апатията. Плакатите имат функция да им напомнят и че има избори, и кои ще са номерата в бюлетината. Най-интересни са плакатите, на които няма нищо друго освен задраскан номер 17 - номерът на ДПС. Без лица, без дизайн, без лого, без дори името на партията. За тях екипът на "Капитал" ще получи обяснение по-късно.

Общините като Исперих, в които хората от турски и цигански произход са мнозинство, се приемат априори като територия на ДПС. В цялата област Разград има общо 64 секции, в които ДПС печели категорично на изборите през юли - с над 70% от гласовете, като моделът на "Капитал" обхваща само тези с над 50 гласуващи. При секциите с над 50% за победителя бройката е 104. Там e прието, че партията печели с подобна категоричност на чисто етнически принцип и се предполага, че дори няма нужда от пари. Както се оказва, това е мит.

"Аз знам как да правя избори", казва Мехмед*. Под "правя избори" той има предвид организацията и технологията на купуване на гласове сред ромското малцинство - нещо, с което се занимава още от 90-те години. На практика той е посредник между партията - в случая ДПС - и ромските семейства. Разговорът му с "Капитал" започва рязко и в нито един момент Мехмед не отпуска газта от потока на информация - как е било преди, как е сега, какви са цените, кой купува, какви са нивата на посредничество. Всичко се случва при едно условие - да не се споменава името му.

"Не е вярно, че ДПС винаги печели. Приключи това с овцете. Тука няма ДПС - дето беше бастион, това приключи отдавна. Хората не ги интересува. ДПС си има електорат сред турското малцинство, българите също си имат предпочитания. Те знаят, че имат едни хора, които са сигурни, те ще гласуват", казва Мехмед. "Но при ромското малцинство - там задължително става с пари. Защото на хората вече им омръзна. Аз, когато говоря, говоря за ромското малцинство. На тия хора им омръзна. Идват да ги агитират веднъж на четири години. Е кой си ти? Някакъв милионер. Утре си заминаваш, а аз оставам гладен."

"По два пъти? По пет пъти!"

"Има някои махали, където никой не се интересува от изборите, от политиците. Него не го интересува утре, интересува го днес. Те знаят, че той гласува за тях и след това не стъпва политически крак 4-5 години. Така че те си казват точно това - аз няма да го видя повече този човек, нека поне да си взема парите за деня", казва Мехмед. В продължение на разговора този елемент ще се повтаря - не само как, колко и къде се взимат пари, но и защо.

Има едно важно уточнение: купуването на гласове е разделено на две. Първият етап е още преди изборите, когато се раздават сравнително малки суми, например по 20 лв., правят се и банкети. Партиите обаче не приемат това за купуване, защото то не гарантира гласуване. "Ако имам аз хора в махалата и ги знам, им давам по 20 - 50 лв. Но в деня, тогава вече става интересно. Тогава минава човек и като ти плесне 100 лв. на масата...", казва Мехмед. На въпрос дали това означава, че някои взимат пари по два пъти, избухва в смях: "По два пъти? По пет пъти!"

Казва, че винаги е било така - за да гласуват ромите, са нужни стимули. "Първо бяха кебапчетата - един банкет и са наши хората. Това беше докъм 2005 г. Сега обаче кебапчетата и музиката не са достатъчни. Тях пак ги има, но никой не разчита, че ти носят гласове", казва Мехмед. Уточнява, че митологизираните пакети с храна са отделно - в областта те се появяват основно около Рамазан Байрам и Курбан Байрам.

Мехмед казва, че директните плащания са започнали около началото на този век - първоначално по 20 лв., цена, която се задържа сравнително дълго време, преди да започне да расте. "Звънят ми на мен преди години, 7 без 5 е, секцията ще затваря. И ми казват, че едни наши няма да гласуват. Аз им правих банкети, кебапчета. И викам - е как няма да гласувате? Те - ами другите взели по 50 лв., пък ние 20. Е нали банкет, нали кебапчета? А аз нямам пари в мен. Дойде човека от партията за пет минути, хвърли им по 50 лв. и отидоха да гласуват", казва Мехмед.

По време на разговора повтаря на няколко пъти, че всичко се случва чрез пари в куфарчета. На въпрос дали това е метафора, отговаря твърдо: "Съвсем сериозно ти говоря. На миналите избори братовчедите ми бяха пълни с пари в якетата, беше ги страх да се разходят."

100% активност не стигат

Секциите в област Разград са интересни и по друга причина. Освен че ДПС печели голяма част от тях с над 70%, активността варира от под 20% до над 100%. Предвид големия брой емигранти от региона, ниската избирателна активност не е толкова изненадваща, колкото високата. В Исперих например има три поредни села - Подайва, Тодорино и Лъвино, където активността е съответно 106, 104 и 107%, на фона на 36% средна активност в цялата област. На теория това не е невъзможно, не е и незаконно, като става с дописване на имена под списъка са гласуване. На практика обаче е много трудно обяснимо явление. Общо в област Разград има девет секции с над 100% активност (и една с 99%). През юли броят на тези секции в България е 269, една от странните изборни аномалии, които "Капитал" разглежда през статистическите си модели.

"От 4 до 7 часа е война"

Вторият етап от купуването на гласове е в края на изборния ден. "От 4 до 7 часа е война. Събират се фамилиите и казват няма да гласуваме. Има тартори, хора като мен, които знаят, че те чакат за по-висока оферта. Аз отивам и им предлагам, например, по 30 лв. човек. Те казват "не". После идва друг - 50 лв. Те пак "не". И така до около 100 лв. Най-много съм виждал на човек малко над 100 лв.", казва Мехмед.

Всъщност според него този тип "обществена поръчка" е единственото истинско купуване на гласове, защото само то позволява някаква отчетност. Чрез хората си в изборните секции партиите знаят кой е гласувал, като шансовете да има естествен интерес към секциите следобед е нисък. Съответно истинското купуване се случва тогава - не само защото е ясно какъв е свободният ресурс, но и защото когато купиш 20 гласа, можеш след това да ги преброиш пред секцията.

"Аз мога да обещая такава и такава бройка, че мога да изкарам толкова гласа срещу толкова пари, но после нямам гаранция. Никъде вече няма гаранция. Затова войната е от 4 до 7 часа. Когато купуваш в тия късните часове, тогава вече знаеш какво купуваш. Взимаш за 20 души - стоиш пред секцията и гледаш. Те вече са минали другите партии и отказват, докато не стигнат примерно 100 лв. Другите пари, дето са преди изборите, те са просто ей така. В изборния ден, това са истинските пари, истинският бизнес. Като обещаеш 20 души, в секцията после виждаш 20 души. Не е само на юнашка дума", добавя той.

Когато става дума за пари и при нас има хора, които не излизат. И на мен като не ми ги дадат отгоре, аз за какво да им дам от моя джоб? При гербаджиите е друго. Те работят обществени поръчки. Като ти дадат общетвена поръчка и поле те смучат до последно. Ти си мислиш, че си спечелил някакви пари, но после с парите от обществените поръчки той си знае сметките – колко гласове ще донесе.

Мехмед

Самото предаване на пари трудно може да се хване. На въпрос дали се раздават пари на всички, казва твърдо: "Това са хлапашки истории. Един взема, дава на останалите. В кола, в гора, където и да е. Един взема, обажда се по телефона на другите да излизат и после раздават. Не може на всички - това са детски истории."

Тази система работи заради самата структура на ромското малцинство. То е разделено на фамилии и всяка фамилия си има глава. Съответно за разлика от кварталите в големите градове например, е възможно купуване на едро. "Фамилиите се знаят. Тоя, дето купува гласове, говори с петима души. А те отдолу говорят с 500 души. Има сериозни фамилии, по 100 - 200 души. Не значи, че всички ще гласуват, но едни стотина ще го направят", казва Мехмед.

"Недей ги отърва!"

Всичко това води към логичния въпрос: кой купува? И макар статистиката ясно да показва, че в крайна сметка ДПС печели, това е просто защото партията обичайно вади най-много пари. "На избори искаш да знаеш колко пари. А пари има. Мит е това, че тук не може да влезе някой друг освен ДПС - влизат. Всички наддават, всички купуват. Въпрос е на пари", казва Мехмед.

Дава конкретен пример: село Ясеновец, което се намира между Исперих и Разград. Това, което отличава Ясеновец, е демографията, защото над 90% от населението е от ромски произход, т.е., според него, "всичко се продава". Там има три секции. През юли в първата от тях печели ГЕРБ със 142 гласа. Втора е "Демократична България" със 109, а ДПС почти не съществува: едва 5 гласа. Във втората обаче ГЕРБ има 48 гласа, ДПС - 110, а "Демократична България" - 18. В третата ГЕРБ е със 190 гласа, ДПС - с 38, ДБ - със 78. Единствената друга партия, която има забележимо присъствие, е БСП, с общо 32 гласа в трите секции.

Мехмед прави и една прогноза: че ГЕРБ ще се представят силно на изборите през ноември, основно заради Гюнай Хюсмен, който е и бивш кмет на община Исперих. Влизането на Хюсмен е почти сигурно. Той е втори в листата на ГЕРБ, след Десислава Атанасова, която може да влезе и от Русе, където също води листата.

Когато става дума за наддаването, Мехмед се ядосва. Не заради друго, а защото съгражданите му връщат парите по време на наддаването.

"Аз им казвам: абе хора, недей ги отърва! Дошъл е ДПС-то - ами кажи му "ще гласувам", вземи му парите. После от БСП-то - вземай му парите. Не ги връщайте. Те като ни лъжат нас, ние не можем ли да ги лъжем? Хората почнаха да ги лъжат тях. Вземат парите, смяташ, че ще имаш толкова гласове, но после сметките не излизат", разказва той.

Всичко това води до основната теза на Мехмед: защо това се случва. Отговорът е кратък и ясен - защото ромското малцинство е бедно. За него еднократно плащане от 50 или 100 лв. има голяма тежест, а и в крайна сметка това са безплатни пари. Без тях хората просто не биха гласували, защото така или иначе са апатични към партиите.

"Да вземеш пари за избори за тях е нещо нормално. Това, дето го пишат - престъпление, купуване, продаване - не, това не е престъпление. Той иска да вземе за деня 100 лв. Аз, жена ми, две деца - ето ти 400 лв. Това си е месечна заплата. Е що да не ги вземе за деня? Аз на тях не им се сърдя. Сърдя се на политиците - вдигнаха мизата до 100 лв. Ами да не бяха! Да бяха идвали, да идват 1-2 пъти в годината, не само по избори, да ги видят как живеят поне. А те не ги виждат. Има много неща за правене, има пари, но никой не идва. И за какво са виновни сега тия хора? Че продават гласове? Ми ще продават! Ония са направили милиардите, много им пука, че тука ще хвърлят някой милион за избори", казва той.

Икономика на купения глас

Разказът на Мехмед води до логичното заключение, че купуването на гласове не е един, а два проблема: политически и икономически. Вътрешният министър Бойко Рашков се опитва да реши политическия такъв: доколко хората, които отиват в Народното събрание, наистина са народни представители, избрани по съвест и без пряка финансова облага за гласуващите.

По-големият проблем обаче е икономически. Това личи от цялата организация на купуването на гласове, която лесно може да влезе в учебник по микроикономика.

От едната страна има предлагане, т.е. хора, които биха продали гласа си. За да се случи това са нужни две условия. По-голямото от тях е очевидно: хората да бъдат бедни. Второто е с по-малка тежест, но все пак е важно: потенциалните продаващи да бъдат апатични към политическите процеси и без симпатия към конкретна партия.

От другата има търсене: партиите купуват гласове. Големият въпрос тук е от къде идват парите за тази дейност. Самата политика, ако се говори само за заплатите на депутати и министри, не е особено доходоносно занимание. Следователно те идват от другаде - обществени поръчки, лобизъм, търговия с влияние. Разкритията на МВР по отношение на вечния строеж на магистрала "Хемус", които бяха обявени в дните след разговора с Мехмед, вдигат завесата за какви суми става дума. Според разследване на BIRD.bg, голяма част от изтеклите 60 млн. лв. са преминали именно през активист на младежкото ДПС.

Икономическите паралели не спират дотук. Представителите на ромското малцинство в област Разград може да не го осъзнават, но чрез организацията си да не гласуват на една цена, а да чакат друга, са създали нещо като профсъюз. Това е един от изводите на Мехмед: че в момента цената и условията се диктуват от фамилиите, а не от купувачите.

Икономическите проблеми нямат лесно решение. Те не могат да бъдат решени от МВР или като част от подготовка за избори. Същевременно, те се преплитат с политическия проблем, защото купеният вот изпраща в Народното събрание и Министерски съвет хора, избрани по този начин, и колелото се завърта. Отгоре на всичко има и имиджов проблем - ромските представители трупат негативи в лицето на обществото заради склонността да продават гласа си, а МВР изглежда сякаш се цели конкретно в социално слаби етнически малцинства.

Мистерията на подвижните кутии

В края на октомври областната дирекция на МВР в Разград заяви, че започва проверка на всички лица, които са гласували в подвижни секции за инвалиди. Причината: броят на заявленията за гласуващи в този тип секции е скочил рязко до 2500 души, заявили общо 42 подвижни секции (които са различни от секциите за карантинирани поради коронавирус). Още в първите дни на проверката полицията съобщи, че са засекли нередности: фалшиви подписи, документи с невярно съдържание и хора, които са сред заявителите по списък, но без някога да са заявявали наистина. Общо до края на октомври по случая са били образувани девет досъдебни производства.

"Целта е да се заобиколи гласуването с машина", коментира пред "Капитал" директорът на ОДМВР - Разград, Диян Минков. В разговора си с изданието той коментира, че няма сигнали за купуване на гласове в областта, но с важно уточнение: една от трудностите пред МВР е да хване сделка, при която и двете страни са заинтересовани. Той добави пред "Капитал", че за МВР би било полезно, ако има такава дейност, да има и сигнали, за да може дирекцията да се сезира или самосезира.



Случаят с подвижните секции е интересен. Мехмед, източникът на "Капитал" от Исперих, твърди, че огромният брой заявления е реален и той е помагал на хората с увреждания от областта да гласуват така, вместо да ходят до секция и освен всичко друго да рискуват да се заразят. "Просто не е заради машините. Те хората, като стигнат до секцията, се знае, че ще гласуват. Партиите си правят спънки вътре, но накрая гласуват", казва той.

Предвид огромният брой заявления обаче нищо не пречи и МВР, и местните да са прави: дирекцията не твърди, че в списъците няма истински случаи, а че при проверката са се появили и нередности. Скокът от 26 подвижни секции през април спрямо 42 секции през юли действително изглежда нелогичен. Разследване на "Свободна Европа" показва, че ръстът на подвижните секции не е ограничен само до Лудогорието, а и в други бастиони на ДПС, като Пазарджик и Кърджали.

"Няма ДПС, няма лица"

Разговорът завършва с отговор на три логични въпроса: защо Мехмед все още се занимава с "правене на избори", защо на някои плакати има само номер 17 без лого или лица, както и защо в крайна сметка е склонен да разкаже тайните на купения вот.

Отговорът на първия въпрос, както обикновено се случва, е тривиален: Мехмед и съгражданите му разчитат, че улиците им ще бъдат оправени. Както се оказва, това е отдавнашна мечта на много хора от община Исперих. Въпреки че някои места има нов път или поне активно кърпене, повечето улици са в лошо състояние или въобще нямат настилка. Те обаче са за предпочитане пред междуселските пътища в общината, където няма дори кръпки, а последните ремонти вероятно датират от времето на социализма.

"Асфалт нямам. В кой век живея? На внучката си купих количка, тя няма къде да я кара и се научи да тича. Без да се качи веднъж на нея", казва Мехмед. Добавя, че разчита на по-младите кадри на ДПС, които са в управата на общината, защото са по-енергични от старите, които вече не се занимават активно.

Част от разговора на "Капитал" с Мехмед. Гласовете са обработени с цел запазване на анонимност.

Това обяснява и плакатите. Някои от агитаторите за ДПС го правят с умора и почти отвращение, не на последно място и защото това са трети избори в рамките на седем месеца. "Тук хората са се отвратили. Затова и има плакати дето са само номер, няма ДПС, няма лица. Така че им се набива в акъла "17", а не ДПС", казва той.

В края на разговора Мехмед има молба към екип на "Капитал": медиите да не обвиняват тези, които продават гласа си, а тези, които го купуват.

"Всичко това ти го казвам, защото искам да ти обясня: циганите не са виновни. Обяснявам ти го подробно, за да разбереш, че вината не е в тях. Вместо да им дава 400 - 500 лв. на едно семейство, да дойде в тия четири години поне веднъж на година. Тоя човек е гласувал за теб бе, мама му стара! Станал си милионер, хубаво, няма лошо. Успял си, направил си. Ама върни се малко да ги видиш тия хора. А те забравят, че селото съществува."

*името е променено

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    manuel.neuer avatar :-|
    Jordan Dimitrov
    • + 2

    Запазена територия на ДПС!

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 2
    • + 1

    Вие фалшифицирахте миналите избори, готвите се да фалшифицирате и тези в цялата страна, а сте тръгнали да говорите за "технология на купения вот" на Кънда Мънда. Напишете статия със заглавие "Технология на фалшифицираните избори с машни - България 2021 :( "

    Нередност?
  • 3
    yoanzapryanov avatar :-|
    Yoan Zapryanov
    • + 3

    До коментар [#] от "":

    Така е, господине. Почти не ми остава време от фалшифициране на избори. Разпределил съм си ги така през седмицата - днес четвъртинка фалшифициране и утре осминка, дано до неделя съм събрал цяло фалшифициране.

    :(

    Нередност?
  • 4
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#3] от "Yoan Zapryanov":

    На мен не ми се смешно, господине :(. Нямам предвид лично Вас. Вие си пишете по две поръчкови статии на седмици, след това събота и неделя отивате да харчите взетата заплата от американките фондации, които наливат пари в собсвениците на тази медия. Всички журналисти сега трябваше да сте по болниците, да снимате и да правите репортажи какво се случва там и как българи умират. Да сте видяли такова нещо по медиите? Защо за протестите лятото имаше всеки ден включвания по пет пъти, репортажи, а сега умират българи. Чудя се на платените медии и на журналисите в тях нямат ли близки роднини или приятели, които губят живота си от това безхаберно управление? Малко съвест нямат ли и оставят този геноцид да се случва?

    Иначе за изборите, не ви ли интересува какво правят 228 машини до склада със сертифицираните, след това още 150 машини без да се знае какви са? Не ви ли е съмнително различните обяснения за тези машини? Мълчанието на МВР. Вярно ли е, че 4 човека от които двама братя, политически обвързани ще генерират кодовете, другия брат ще ги проверява? Не ви ли притеснява, че МВР на Рашков ще разнася машините и флашките? Че няма навсякъде да се борят контролните разписки? КС призна изборите с машини, в противоречие с КС на Германия което ги отхвърли като ненадежни, само защото има контролни разписки, които се борят. ВАС и ЦИК в противоречие на решението на КС решават, че броенето не важно и ще броят само в 30% от секциите. Защо не напишете някаква статия за това?

    Нередност?
  • 5
    hcr021086880 avatar :-|
    Плейстейшън

    До коментар [#] от "":

    Беше обяснено съвсем ясно и подробно къде са машините, какви са тези машини и защо нямат никаква връзка с изборите и няма ка как да се фалшифицират.

    И най-важното - това е обичайна практика откакто в Бълггария има машинно гласуване. Интересно защо сега допълнителите резервни машини са проблем, а преди изборите през април, когато герб все още бяха на власт, това не е било проблем?

    Тези, които обаче като вас предпочитат да повторят опоркови лозунги, нищо не може да им помогне.

    Нередност?
  • 6
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Защо ДБ има гласове в село Ясеновец?! Държа да знам! Като избирател на тази партия няма да си затварям очите за купен вот!

    Нередност?
Нов коментар