🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Протестите срещу насилието

Иван Игов: Национализмът е убежище на изтърваното чалга поколение

Училището трябва да е първата спирачка пред насилието, категоричен е психологът

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Иван Игов е учебен психолог с над 25-годишен опит на различни места в образователната система. Автор е на държавните стандарти за образование по логика на психиката в междинното обучение.

Сегашните насилници са онези насилници, с които навремето никой не е работил. Точно в детска и юношеска възраст се гради такова насилническо поведение.

Насилието в училище и работата срещу него е една от основните теми за всички развити страни по света, защото държавата няма как да влезе в семейството, а ако в семействата хората се справят агресивно помежду си, децата започват да възприемат тези агресивни модели на поведение (в България ⅓ от семействата се справят агресивно) и те могат да бъдат видени още в началното училище. В никакъв случай не трябва да твърдим, че тези деца са насилници, напротив - те са жертви като останалите. Но това е ролята на училището - да създава нови модели на поведение. Нашето училище е сбъркано в това отношение и е абдикирало от социалните програми. И вместо някой да се занимава с това, тези хора просто са изоставяни, те обикновено са и елементарни, създават много лесно дискриминационни нагласи и др.

В българско училище огромен проблем, свързан с насилието, е пренаселеността. Не може в едно училище, в което има 6 възрастови групи от 6 до 19 години, тези деца да не си предават моделите един на друг. Когато едно училище е пренаселено, на две смени, с по 30 деца в клас, учителите, дори да искат да правят политики срещу насилието, не знаят как да ги правят, нито могат в тази ситуация

Тези елементарни хора търсят убежище в национализма в момента, той е убежище на това изтървано поколение, чалга поколението. Текстовете, моделите на поведение в чалгата - всичко беше едно подценяване на жената, превръщането ѝ единствено в обект на сексуалност. Национализмът е съвременната чалга - както чалгата беше елементарна и свеждаше човешките емоции до две-три неща и както важното беше да имаш едно ферари за мен, едно за теб, сега е същото с национализма - един байрак за мен и един байрак за теб.

Ако не искаме още едно такова поколение, трябва много бързо да се връщаме в училище и да започнем да правим тези програми за борба срещу насилието между деца, за да могат тези момчета и момичета, защото вече и момичетата станаха достатъчно агресивни, да научат, че така ще станат само лузъри в обществото.

Като държава ние минаваме от криза в криза. Във всяка критична ситуация хората свалят нивата на самочувствие, а агресията в обществото е свързана с нивата на самочувствие на хората - колкото един човек има по-ниско самочувствие, той толкова повече става дискримитивен, т.е. готов е да се разправя с различните, и е толкова по-склонен да се затваря в такива групи, които силно приличат на секти, както са нашите националисти.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 14
    • + 4

    Джорж Сорос: Национализмът е основен враг на отворените общества. Национализмът се оказа много по-мощен и разрушителен от интернационализма.
    Всички знаем, че Капитал и Дневник са медии споснорирани от фондациите на Сорос. Така, че подобни заглавия са нормални тук. Събития като тези на Рожен и пилони с български знамена само дразнят и са подложени на критика от тази медийна група. Нищо не е случайно! Нещо повече тези медии си подкрепят и поддържат политическо представителство сложено от посолството в НС, което сега управлява държавата. В момента тече икономическа колонизация от САЩ в малките държави в Европа, а и в някой по-големи. През 90-те години след края на Студената война САЩ и Русия се бяха разбрали да си поделят страните от Балканския полуостров и да ги цедят колкото могат - едните си взеха у нас паразара на горива с Лукойл, другите решиха да си вземат Мариците и да рекетират населението с дългогодишни договори за задължително изкупуване скъпа електроенергия. Сега нещата се променят. САЩ се намесват сериозно на пазара на електроенергия у нас, петролния бизнес, газовите доставки, ядреното гориво, виждаме поддържат медии, телевизии, НПО организации, които изкарват по улиците когато има нужда, имат си и университет, дори два у нас за кадри, купуват застрахователни брокери и т.н. и т.н. Русия губи позиции в Европа, заменена от САЩ, и се насочва към Африка, гледа да удържи Украйна и прави икономически изгодни връзки с Китай, Индия, Пакистан и кой знае още къде. Турция при Еродган последните години не се съобразява с никой и си прави каквото иска за интересите на държавата макар и Запада се опитва да го притиска икономически. Българинът следващите години ще му съдерат кожата и да се готви за високи сметки на всичко!

    Нередност?
  • 3
    cccd avatar :-|
    cccd
    • + 8

    Български "национализъм", обаче под звуците на сръбски и гръцки кючек. Не народ, а мърша!

    Нередност?
Нов коментар