🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Протестите срещу насилието

Даниела Горбунова: Насилието се спира с образование и възпитание

Има риск опростачването да ни доведе в жестока агресия, смята адвокатката, която специализира в правна защита на пострадали от домашно насилие

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Даниела Горбунова е адвокат, специалист в правната защита на пострадали от домашно насилие, председател на Съвета на настоятелите на фондация БЦДИ (Български център за джендър изследвания)

Този много страшен случай взриви обществото, защото вече не се трае. И трябва да сме нетърпими и да даваме информация и кой с каквото може да помага. Всички сме обединени от една обща идея - да даваме гласност и да се противопоставяме като общество с всички възможни законови средства.

Много неща се променят, макар и много трудно, защото проблемът с насилието, особено с домашното насилие, не може да се реши с вълшебна пръчка или един закон. Това е многопластов проблем. Много и различни специалисти се занимават в подпомагането на пострадалите от домашно насилие. Цялото обществото трябва да се включва с всички възможни средства. Има доста положителни промени, които заслужават внимание, но те са в дългосрочен план. Пътят е дълъг и той никога няма да спре, но въпросът е да намалим жертвите. Обществото не може да сложи под похлупак всеки човек, но то има други механизми - образование, институционална култура, правоприлагане, обучение на всички органи и специалисти, които са във връзка с изпълнението на този закон (лекари, учители, полицаи, адвокати, съдии, прокурори), и цялото общество трябва да е информирано и в дълбочина запознато с проблема и как може да реагира на подаден "сигнал", че нещо не е наред.

Законът (бел. ред - Законът за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие) предвижда, че ще бъде създаден Национален координационен механизъм - това е да бъдат ясно разписани взаимодействията между различни органи, институции, неправителствени организации, професионалисти - всички, които имат досег до явлението и до конкретен акт на домашно насилие. Това също ще бъде един голям съществен принос на тези промени.

Има едно възприятие, че със закон всичко ще се реши, но не, няма. Това е само едно от средствата за въздействие върху извършители на домашно насилие и за подпомагане на пострадалите лица. Това е само част от голямата система, посредством която да намалим това явление и то да бъде в такива рамки, че хората да изпитват респект към институциите и органите, които се занимават с тези проблеми, да се повдигне авторитетът на полицията, съдебната система и т.н. Иначе опростачването ще ни доведе в жестока агресия - арогантно отношение и неуважение към всякакви правила.

В теоретичните разработки по домашното насилие се говори за власт и контрол - това е, което се упражнява, и оттам се появява насилието. Когато няма власт и контрол, другото какво е? Сътрудничество, равнопоставеност, разбирателство. Когато се разберат основите на насилието и защо то се появява, тогава може да се работи с тези хора, които го упражняват, и да приемат нов начин на мислене. Разбира се, някои ще се поправят, други - не, но ние не сме максималисти, не можем да кажем, че всички ще поправим, но няколко души да са разбрали защо поведението им е неправилно, това е успех. Едно семейство е спасено, едни деца са спасени. Това е смисълът на закона - по цивилизован начин и по законов път да се въздейства върху отношенията на хората и да не се стига до насилие.

Тук се поставя въпросът как да променим нагласите на обществото, че "тя си го заслужава". Може да стане само с образование и възпитание, че въпросите може да се решават чрез ненасилствено поведение, а чрез комуникация. Няма как по друг начин. Обществото трябва да се образова. Записано е в редакцията на закона, че ще има образователни програми, програми за работа с полицаите, защото нерядко органите са тези, които прилагат тези стереотипи и не реагират адекватно. Това е манталитетът, който трябва да се променя, и това е най-сложното, но ние всички трябва да го правим като общество.

А защо жертвата не се оплаква? Срам я е, страх я е, обезверена е, никой няма да ѝ помогне. Те се обръщат за помощ след множество актове на домашно насилие. То е хаос и ужас в главата на жертвата. Това са обясними притеснения, особено страхът. Много са факторите да не се оплакват жертвите и затова съществуват тези неправителствени организации, които да консултират пострадалите, за да се вземат най-безопасните решения.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bpn29646885 avatar :-|
    bpn29646885
    • - 3

    Пълни глупости грантаджийски. Домашно насилие има в не по-малка степен и в любимия ви Запад, откъдето си получавате грантчетата. И свеждането му до "липса на възпитание и образование" е пример за неграмотност и идеологически фанатизъм. Причините са много по-дълбоки, еволюционни, и отговорност за тях носят най-вече жените.
    Иначе да, образовайте и възпитавайте жените да не си търсят белята, обвързвайки се с психопати и изневерявайки им. В 99% от случаите сами са си виновни.

    Нередност?
Нов коментар