В Царево всичко е законно, еп. 2

Месец след наводненията в общината липсват действия, които да гарантират, че бедствието и човешките жертви няма да се повторят

Засипаните дерета в община Царево бяха посочени като една от причините за силата на наводненията от началото на септември
Засипаните дерета в община Царево бяха посочени като една от причините за силата на наводненията от началото на септември
Засипаните дерета в община Царево бяха посочени като една от причините за силата на наводненията от началото на септември    ©  Емил Пейчев
Засипаните дерета в община Царево бяха посочени като една от причините за силата на наводненията от началото на септември    ©  Емил Пейчев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Точно месец след като в Царево загинаха четирима души след обилните дъждове в района от началото на септември, които показаха пороците във функционирането на общината там, в града всичко си е постарому. И нарушенията, и схемите, и генералният извод, че "всичко е законно" - нищо, че е само привидно.

Всичко това може да се види онагледено в документ със скучна класификация -"Констативен протокол № Б - 827", чийто автор е Бaсейнова дирекция "Черноморски регион" към МОСВ. От него става ясно, че ако нещо изглежда като дере и проявява всички признаци на дере, то нищо не пречи да бъде вкарано в регулация като частен имот, а всъщност да се ползва като сметище.

Това всъщност е мястото, където в началото на септември при наводненията в Царево загина човек - районът около пожарната служба в града. По-възрастните местни знаят, че там има дере - някога било прилежащо към р. Черна. По-младите познават мястото като бунище за строителни отпадъци. Разбира се, нерегламентирано. Съвсем различна е ситуацията документално.

За "дребния" наглед проблем, който е илюстративен за общината, се разбра след кореспонденция с различни институции, а поводът е жалба на един от настоящите общински съветници и кандидат за кмет на града - Емил Пейчев (ПП-ДБ). И въпреки че на подобна акция може да се гледа като на предизборна кампания, то проблемът със засипаните дерета и вкарването им в регулация, което прави контрола на практика невъзможен, не е нов. Пейчев има сигнали от миналата година, а развитие липсва.

Сега обаче към новата ситуация. Преди седмица той публикува в социалната мрежа Facebook снимки на камион, изсипващ земна маса в урегулираните имоти, които в годините назад са били зелени площи, а впоследствие предназначението им е променено.

Пейчев съобщава за "заспиване на дере", което води до масово споделяне на публикацията му. И разбираемо - Царево беше най-засегнатото населено място от поройните дъждове в района, в града загинаха хора, а един от тях - в близост до мястото, където сега се изсипват строителни отпадъци.

По-същественото в случая обаче беше мигновената реакция на Община Царево в профила ѝ във Facebook: "Не е констатирано да се засипва дере, както се твърди, видно и от приложените протоколи. Констатирани са земни маси в частен имот, за който няма издадено разрешение за депониране." Тоест, проблемът се свежда до почти несъществено нарушение - изхвърляне на отпадък в частен имот.

Становището на общината обаче илюстрира нагледно един от изводите след наводнението - с маневри се заобикалят законови изисквания и земни площи, предназначени да служат именно за оттичане на водни маси при подобни бедствия, масово се вкарват в регулация и се разпродават. "Затапването" им води до невъзможност за оттичане на водата, което впоследствие на фона на лошата и неподдържана инфраструктура (както и още фактори) води до това, което видяхме - залят град и човешки жертви.

Омаловажаването на случилото се от страна на общината влиза в конфликт със заключението от проверката на Басейнова дирекция "Черноморски регион". В "Констативен протокол № Б - 827" извиканата на проверка институция отбелязва, че "обследваният участък наподобява дере с голяма денивелация, в което има останки от наноси, клони и битови отпадъци от проливния дъжд на 05.09.2023 г.".

И въпреки че констатира очевидното, от документа става ясно още, че макар и теренът да прилича на дере, всъщност той представлява три имота, които са отделени от друга част от него, която е общинска площ, останала като "зелена".

Справка в кадастъра сочи, че трите имота, които са дере, но официално не са, са вписани през 2006 г. Четвъртият е общинска собственост, предназначена за озеленяване. Преди 18 години мястото е било реално дере - зелена площ, през която са се оттичали придошлите води. След пороя през септември водата си е проправила път именно оттам - видно от констатацията за "наносите в участъка с голяма денивелация".

В крайна сметка след поредица сигнали има и развръзка: в имотите в дерето (което не е дере) са открити изхвърляни строителни маси. Затова и фирмата "Т Инвест груп" ЕООД, която ги е депонирала, е задължена да ги премахне. Причината - няма разрешение да съхранява там отпадъка от строителните си обекти.

Оттук нататък наглед дребната история става още по-показателна. Проверка в собствеността на "Т Инвест груп" сочи, че едноличен собственик на капитала е Тайър Хюсеин Байрям. Въпреки че компанията, регистрирана в село Манолич, община Сунгурларе, развива строителна дейност в цяла България, местните в Царево твърдят, че фирмата е изключително близка до настоящето ръководство на общината. Подобно твърдение получава косвено доказателство: в профила на Байрям във Facebook наред с поредица снимки от строителни обекти той е публикувал един-единствен различен пост от снимките на бизнеса му - статия, прославяща кмета на Царево Георги Лапчев, според която действията му по време на наводненията са спасили човешки животи.

След предписанието строителните отпадъци да се премахнат мерки в тази посока са предприети на парче. Пред "Капитал" Емил Пейчев каза, че в събота е започнало премахване на пръстта от "участъка с денивелация". "Едва 2-3 камиона извозиха и престанаха, а то е видимо колко още пръст е изисквана там", казва той.

Впоследствие Пейчев звъни на 112 и след намеса на МВР се извозват още няколко камиона. Това прави царевската фирма "Авто Яни". Неин собственик е Яни Цанков Илиев, който е сочен за близък с кмета в сянка - общинският съветник Ангел Цигуларов.

Машините на "Авто Яни" пък не събират целия строителен отпадък. "След като си тръгна полицията, тръгнаха си и те - оставяйки дерето засипано", обяснява Пейчев. И действително: снимки показват, че имотите там буквално са заринати в строителни отпадъци, а впоследствие и заравнени.

След пороите от септември и в Царево, и собственици на имоти на къмпинг "Нестинарка" показаха как липсата на пространства в деретата всъщност водят до наводнения. Оказва се обаче, че противодействие на това така и не се случва. По информация на "Капитал" този проблем дори не е влязъл в черновата на все още неизготвения доклад, който трябва да посочи какви са причините за наводненията и човешките жертви.

Докладът пък трябваше да е готов до 21 септември или поне такъв срок беше дал премиерът Денков на междуведомствената комисия, която трябваше да установи какво е довело до бедственото положение в града. По неофициална информация на "Капитал" в документа са описани предимно инфраструктурните проблеми на общината. За допълнителните фактори като незаконни сечи, маскирани като законни, вкарването в регулация на дерета, което ги прави недвижими имоти частна собственост и прочие няма съществена информация.

Изводът от всичко това е, че при евентуален следващ пороен дъжд като този от началото на септември пътят на водата си остава преграден. И съответно пътят към наводненията остава отворен.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski

    Много добра публикация. Но и доста щадяща сегашните управници на града. Сега е момента да се казват истините и да се предприемат действия, за да не се повтарят наводнения като последното. Един нов кмет ще спечели битката за сигурност и законност, ако работи в посока приемане на ОУП на Царево и Плана за управление на ПП "Странджа". Иначе природата ще продължи да отмъщава за човешкиките безобразия.

    Нередност?
Нов коментар