🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Първата цигулка на Царево. Наръчник за пленяване на община

Жителите на морския град са заложници на бизнес-роднински модел без особена надежда за промяна

Кандидатите на ГЕРБ Марин Киров (вляво) и Ангел Цигуларов (в средата) на предизборна среща с избиратели във Варвара
Кандидатите на ГЕРБ Марин Киров (вляво) и Ангел Цигуларов (в средата) на предизборна среща с избиратели във Варвара
Кандидатите на ГЕРБ Марин Киров (вляво) и Ангел Цигуларов (в средата) на предизборна среща с избиратели във Варвара    ©  Марин Киров
Кандидатите на ГЕРБ Марин Киров (вляво) и Ангел Цигуларов (в средата) на предизборна среща с избиратели във Варвара    ©  Марин Киров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Царево от години е завладяно от специфичен политико-роднински-бизнес кръг, който сега лансира новия си кандидат след кмета Лапчев.
  • Публична тайна е, че общината има кмет в сянка - Ангел Цигуларов, който контролира и бизнеса в региона.
  • В Синеморец, Лозенец и Кости ГЕРБ печели вота още преди изборите, защото други кандидат-кметове няма.

Роднински връзки, фирми с подставени лица, много незаконно изсечени гори, заплахи, рекет през общински органи, хора с прякори, за които "разходката с кола" е символ на преговори и сделка. Така изглежда управлението на община Царево в последните години. Случващото се там е емблематично за подобни общини на много нива - от способи за контролиране на вот, през безразборно раздаване на общински имоти почти на безценица на приближени до местните велможи. В годините назад има десетки сигнали и до ДАНС, и до прокуратурата. Развитие по тях обаче няма.

Общината си има кмет в сянка. Името му е известно на всички - Ангел Цигуларов. Местните казват, че той пак ще спечели изборите по един или друг начин. Доскорошният му партньор в управлението на Царево - кметът Георги Лапчев, отказа да се кандидатира за четвърти мандат, но пък Цигуларов все така е кандидат за общински съветник от ГЕРБ. По щастливо за него "стечение на обстоятелствата" се оказва сродник, а от това лято и кум на настоящия кандидат-кмет от партията на Борисов - Марин Киров. Киров е единственият от многото събеседници, с които "Капитал" разговоря, който не е разбрал, че Цигуларов е кметът в сянка. "Внушения са това", обобщава той. И е единственият, който не вижда връзка между дърводобивния бизнес на общинския съветник и силната подкрепа за него в ромските секции в района, но за това по-късно.

Царево отдавна е емблематично за държавата място, но доби нова печална известност след наводненията от началото на септември тази година, които взеха и човешки жертви. И докато местната власт се хвалеше сама за навременните си и според нея точни действия, фактите сочат друго. Докато в Синеморец и Ахтопол бедствието предизвика щети, които изглеждаха пропорционални на обилните дъждове, то в Царево и къмпинг "Нестинарка" положението излезе извън контрол. Причините са различни: от горските сечи в Странджа до безразборното застрояване в последните години - без план и на парче.

За хаоса местните обвиняват двама души: Георги Лапчев и Ангел Цигуларов. Тандемът им е символен за ГЕРБ в региона. Общата им история започва преди около 20 години и е свързана с дървопреработвателния бранш. Впоследствие, влизайки в общината като алтернатива на смятания дотогава за местен деребей Петко Арнаудов (БСП), двамата успяват да елиминират всеки несъгласен с тях.

Формулата на страха: "опъваш им се - мятат те"

"Опъваш ли им се нещо, откажеш ли им - мятат те." Така описва ситуацията Васил Каридков - настоящ бизнесмен в Ахтопол и някогашен заместник на Лапчев в общината. Бил е част от екипа на ГЕРБ, но през 2013 г се оттегля. Той е един от хората, които в последните години последователно опитва да дава гласност на случващото се в община Царево. "Затова и непрестанно имам разправии с администрацията", обяснява.

Документи, с които "Капитал" разполага, потвърждават думите му. Според тях през януари тази година фирмата му внася нужната документация в общината за издаване за виза за строеж. Процедурата е стандартна и при липса на нарушения издаването става бързо. В случая обаче общината потъва в мълчание. Няма нито отказ, нито виза. "Питах архитектката на общината - каза, че всичко е наред, но аз документ така и не получих", разказва бизнесменът пред "Капитал". Строежът му се бави с половин година, когато най-сетне той взема визата с решение на административния съд в Бургас. По думите му това е само малка илюстрация на случващото се.

Как ГЕРБ спечели Синеморец и Лозенец преди вота

С насаждането на страх Каридков си обяснява и липсата на интерес към кметските позиции на две от основните курортни селища в общината. Става дума за селата Синеморец и Лозенец, където ГЕРБ на практика вече са спечелили изборите, поне в частта им за кмета на кметството. Издигнатите от партията Женя Ганджева (Лозенец) и Костадин Диков (Синеморец) са единствени кандидати. Такава е ситуацията и в село Кости.

Само за сравнение - в сходни морски общини кандидатите за кметове на кметства са доста, а състезание изглежда, че все пак ще има. В Гюльовица (община Несебър) номинациите са пет, в Оризаре - четирима, в Кошарица и Обзор - по трима.

Жители на Синеморец имат и друго тълкувание - че не става дума толкова за страх, колкото че на никого не му се занимава, защото единствената работа, която кметът на селото ще върши, е да изпълнява това, което му нареди кметът на Царево.

Наказателна акция "Смет"

Това обяснение се подкрепя от примерите досега, които сочат, че кметът на общината Лапчев по свое хрумване провежда от време на време наказателни акции в Синеморец, смятано за черна овца на вилаета му.

Преди три години там се организираха серия протести срещу опитите за вкарване в регулация на избрани терени, които са част от "Натура 2000". В сезона след протестите мистериозно се оказа, че сметосъбирането в селото е затруднено. Така боклукчийски камион минаваше само веднъж седмично. Курортното селище се зарина в боклуци, а официалното обяснение на общината гласеше, че тесните улици и много коли на летовници пречели на камионите за смет.

Кой опозиционер ще иска да дразни кмета или общинските съветници и това да рефлектира върху селото, а после той да дава обяснения - я защо не се изхвърля боклука, я защо няма осветление, коментират местни.

Гласуване на къс повод

В Синеморец секцията е една. В нея голяма част от гласовете идват от ромския квартал в селото. Това се вижда ясно и по гласуването на предишните местни избори. Тогава от 182 валидни бюлетини 111 гласа са за листата на ГЕРБ. И 43 от тях гласуват с преференция. Преференцията е за Ангел Цигуларов - предпоследен в листата на партията в общината, но единственият, който успява да я пренареди. На изборите през 2019 г. той получава общо 543 преференциални гласа.

Проверка на "Капитал" показва, че голяма част от тях са разпределени в посочените от изборните експерти като рискови за контролиран вот секции в общината. Такава е например секция №7 в Царево, която обхваща митичната там улица "Грънчар". В нея ГЕРБ имат 299 гласа, като 86 от тях отиват за Цигуларов.

"Тук никой не плаща за глас, защото вече е платено - с месечната заплата", казват пред "Капитал" от града. А обяснението е просто: в Царево, който е център на общината, няма голяма плажна ивица, курортните места са селата Лозенец, Синеморец, Варвара, както и в другия град - Ахтопол. В Царево летният бизнес не е така разпространен като в кметствата край него. Затова и хората са ангажирани с общинска служба, горската служба, полицията, пожарната, училището, детската градина. Между 60 и 70% от активно работещите са пряко зависими от местната власт.

Брадвата на Цигуларя

Най-лесно се контролират работниците в дърводобива. Това сочат и данните от гласуването в предишните избори. Секциите в риск са тези, в които гласуват ромските махали. Там почти всеки мъж работи за дърводобивния бранш, който заради Странджа е много обемен и твърде доходен. И се контролира почти изцяло от кмета в сянка - Цигуларов, наричан от местните Цигуларя.

През 2020 г. сайтът за разследваща журналистика BIRD публикува разследване, наречено "Гори гейт". В него журналисти и активисти срещу корупцията анализираха данните от превозните билети на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ), които разкриха мащабни сечи над позволените количества в цялата страна. Изчисленията на експертите тогава показаха, че незаконната сеч в държавата е десетки пъти повече отколкото обявената по същото време от тогавашния министър на земеделието Десислава Танева (ГЕРБ).

От документи, публикувани в разследването, става ясно, че към 2020 г. има фирми фаворити, които получават разрешителни за най-големи количества сеч годишно. Не е изненада, че всички са свързани с ГЕРБ. На второ място (в национален мащаб), но работеща основно в Странджа, е царевската "Айди 555" ЕООД. В дружеството съсобственик е Цигуларов.

За дейността му са подавани редица сигнали, а по информация на "Капитал" през 2020 г. е започнала и разработка в ДАНС. "Викаха ни на разпит. Резултат няма", каза един от свидетелите, привикван в държавната агенция.

За трите години досега бизнесът на Цигуларов се разраства, а с него и брадвата му. Той придобива собственост и в компанията "Тимбър лес 2" ООД и разширява дърводобивната си дейност.

Така изводът сам се налага: в Царево през общинската заетост електоратът е вързан в кърпа, а тези, които не са наети на този принцип - най-вече ромските фамилии, са ангажирани в дърводобивния бизнес основно на Цигуларов.

Бизнес мрежата

Видимо досега мрежата на общинския съветник е добре смазана машина за избори. И тя работи не само на местен вот. Красноречив пример е изборът на ексдиректора на "Напоителни системи" в Бургас през 2021 г. за депутат от ГЕРБ с масово преференциално гласуване за него в община Царево. Диян Петров не е познат нито в града, нито в Синеморец, но получи внушителен брой преференции там - в същите секции, в които две години по-рано сходно количество гласове имаше Цигуларов.

Когато не прави избори, "брадвата на Цигуларя" управлява общината. А как се случва това осветлиха наводненията от тази есен, когато в Царево загинаха четирима души.

Емблематичен пример е едно от деретата, което се оказа със сменено предназначение и беше описано като една от причините за срутването на моста в града, където загинаха две жени. След като общината сменя статута на дерето, то бързо е купено от фирма МОВ, която го ползва като нерегламентирано сметище. Собственикът на фирмата се казва Станчо Стоянов. Той до края на 2022 г. е съдружник на Ангел Цигуларов в една от споменатите му фирми "Тимбър лес 2".

Новият кандидат на ГЕРБ също под крилото

Нещо повече - Стоянов е кръщелник на Цигуларов - практика, която той ползва и в политическите си отношения. Впечатление прави, че общинският съветник разширява обвързаностите си с поглед към бъдещето. Това лято е кумувал на сватбата на заместник-кмета на общината Марин Киров, който малко по-късно беше номиниран за кандидат-кмет от ГЕРБ на мястото на Георги Лапчев.

Историята на Киров е особена. Познат е като "юридическия експерт на АБВ", когато Георги Първанов създаде партията си. След неуспеха ѝ обаче се връща в родния си град. В момента е заместник-кмет на общината и номинацията на ГЕРБ. Любопитно е, че преди години Марин Киров (тогава ползвайки фамилията си Димов) беше председател на инициативния комитет, издигнал дългогодишния несменяем и легендарен със скандали кмет на Царево от БСП Петко Арнаудов.

Като независим има риск от зависимости

Потърсен от "Капитал" с въпрос как от Петко Арнаудов, когото Лапчев детронира преди три мандата, през АБВ сега финишира в ГЕРБ, Киров каза, че "винаги е бил с политическа ориентация център-ляво". Предпочел обаче да бъде издигнат от ГЕРБ, а не да се кандидатира като независим, защото "без листа от общински съветници това би ме направило зависим кмет".

По думите му листата с кандидат-общинари го прави по-самостоятелен. На въпрос зависим ли е от Ангел Цигуларов, Киров отговори с категорично "не", защото нямало и защо. В течение на разговора той призна, че Цигуларов му е братовчед, "защото Царево е малък град", и че му е кум, защото "сме приятели". Тази обвързаност обаче не го правила зависим. "Капитал" многократно потърси Ангел Цигуларов, но той не отговори на обажданията.

Киров също така обясни, че не знае защо наричат Ангел Цигуларов кмет в сянка. "Да не забравяме, че той и формално участва в управлението на общината - общински съветник е и пак е кандидат." Кандидатът на ГЕРБ няма обяснение и защо масово ромските секции гласуват в подкрепа на листите на ГЕРБ през годините. "Да не забравяме, че нашият опонент (Емил Пейчев, ПП - бел. авт.) може да ги е скандализирал с расистки коментари и те хората затова да са избрали Цигуларов", каза Киров. По този начин той намекна за запис, в който се твърди, че на предишен вот ром, подал сигнал срещу Пейчев, е получил обаждане от него, в което Пейчев му казал "ще те направя булка". Пред "Капитал" Пейчев отрече да е расист и даде пример с човек от махалата, който работи от дълги години във фирмата му.

Имотите, опонентите и още малко рода

На въпрос дали ако спечели изборите, смята да прекрати практиката за масова смяна на предназначението на земеделски и горски имоти, както и продажбата на общински имоти на фирми, близки до Цигуларов и негови съдружници, Киров отговори уклончиво. По думите му това невинаги е лоша практика, но щял да "направи анализ". "Знам, че и в ДАНС, и в прокуратурата има сигнали за предполагаеми нередности в тръжните процедури. Като има резултат, ще го вземем предвид", допълни той и заключи, че "и нашите опоненти са купували общински имоти".

Основният опонент на Марин Киров за кметския пост в Царево е неговият втори братовчед Емил Пейчев (ПП-ДБ). Пейчев пък е шурей на адвокат Даниел Скулиев, който е подател на сигнала в ДАНС и прокуратурата срещу общината и Ангел Цигуларов за манипулиране на търгове със земи.

Обвинението от страна на ГЕРБ към Пейчев и Скулиев (който между 2011 и 2019 е общински съветник от ГЕРБ) е, че също са се възползвали от покупка на апетитни терени в Царево. Проверка на "Капитал" сочи, че информацията е достоверна. Разликата обаче е съществена - на търга, за който става дума, е имало и други кандидати, т.е. играчът не е бил само един, както се случва напоследък. "Имаше проверка и на КПКОНПИ и комисията казва, че няма проблем - все пак някой да играе на търг за общинска земя все още не е престъпление", каза пред "Капитал" Пейчев.

Пейчев и Скулиев (сега кандидат за общински съветник от ПП-ДБ), които са свързани и от факта, че сестрата на Пейчев е омъжена за адвоката, са смятани са основните опоненти на ГЕРБ и модела им на управление. Освен че отдавна са в общината, минавайки през различни партии, се вижда, че също са част от политико-семейния модел в Царево.

Иначе Пейчев от години пише сигнали до всевъзможни институции за случващото се в морската община. Затова е атакуван от ГЕРБ като "уронващ престижа на града".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар