🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

По програмите им ще ги познаете: Липсващата външна политика


Какво предлагат основните участници в изборите в платформите си

От всички трупащи се заплахи, предизвикателства и възможности в днешния свят, българските партии виждат само Русия и кризата в Украйна.
От всички трупащи се заплахи, предизвикателства и възможности в днешния свят, българските партии виждат само Русия и кризата в Украйна.
От всички трупащи се заплахи, предизвикателства и възможности в днешния свят, българските партии виждат само Русия и кризата в Украйна.    ©  Marko Djurica
От всички трупащи се заплахи, предизвикателства и възможности в днешния свят, българските партии виждат само Русия и кризата в Украйна.    ©  Marko Djurica
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Светът може да се клати и кризите да се трупат една връз друга, заплахите да растат с всеки месец, а българската икономика да зависи от все по-далечни събития (като например протестите в Хонконг), но това не пречи на българските партии да живеят в балон, където подобни неща нямат значение. Този балон те предлагат и на избирателите си - в програмите на повечето партии има няколко оскъдни изречения за политиката, която те смятат да водят извън границите на страната, както и за приоритетите, ако въобще имат такива. За някакви основополагащи принципи, които да движат външната политика пък е смешно въобще да се мисли, тъй като такива почти отсъстват. 

Най-просторна в това отношение е програмата на ГЕРБ, където е оповестен приоритет "Да гарантираме енергийната и национална независимост на страната и да сведем потенциалните рискове за  дестабилизация от външнополитическата обстановка и енергийните доставки до минимум". Какво стои зад тази впечатляваща фраза, не е ясно. Нито е посочено как ще се сведат рисковете до минимум, нито как ще бъде гарантираната независимостта.

Русия в илюминаторе

За сметка на това обаче е обещано "адекватно и пълноценно участие в променящия се ЕС", от което също не става ясно дали и какви приоритети ще защитава едно бъдещо управление на ГЕРБ в обща Европа. Единственото, което наистина е обяснено, е че "евроатлантическата ориентация на Република България е необратим процес, в който страната ни трябва да се утвърди като надежден член на НАТО и

активен участник във външната политика и политиката на сигурност на Европейския съюз". Това е доста недвусмислено заявление, с оглед на кризата в Украйна. То е допълнено и с поглед към САЩ - "задълбочаване на трансатлантическото сътрудничество като гарант за сигурността и развитието на България".

БСП, чийто доскорошен лидер е и ръководител на европейската ПЕС, изглежда вглъбена в себе си и изплашена да не настъпи някоя от червените линии на все по-оредяващия си електорат. В програмата й няма нито дума за съюзнически ангажименти, НАТО е споменато само в контекста на използване на членството, за да заявяваме национални интереси. Какви са тези национални интереси обаче, не става ясно, докато не се стигне до абзац, подчертано с болд. В абзаца се казва "БСП е срещу опитите за създаване на разделение и противопоставяне между Европейския съюз и Русия. БСП е за политическо регулиране на конфликта в Украйна. Обявяваме се против разширяване на икономическите санкции за решаване на конфликта в Украйна". С две думи, борбата срещу санкциите срещу Русия са един от двата приоритета, заявени от партията, ако влезе в управлението. Другият е борбата с транс-атлатнтическото търговско споразумение между ЕС и САЩ. "Няма да подкрепим отстъпление от постигнатите в Европейския съюз социални и екологични стандарти", казват от БСП и предлагат обща позиция с другите партии.

Любопитно, но темата Русия въобще отсъства от програмата на друга лява партия, която се очакваше да е доста про-руски настроена - АБВ. Там единствено се говори за "активизиране на българските външнополитически инициативи в регионите на Югоизточна Европа и Черноморския басейн" и "решаване на откритите въпроси със съседите". Отново не са дадени никакви подробности - например, как ще се решат откритите въпроси с Македония, или броят ли се за открит въпрос газовите връзки. Нищо друго не попада в обсега на интерес на АБВ, или поне не е споменато в програмата (четенето между редовете явно е обект на друга тема).

Ох тази реформа

Интересно е, че и АБВ и Реформаторския блок, споделят идеята за (поредната) реформа в дипломатическата служба. Предвид факта, че колкото правителства, толкова и реформи във Външно министерство, това не звучи кой знае колко революционно. Още повече, че тук и двете партии са също така обтекаеми. АБВ искат "стимулиране и разширяване на възможностите на българската дипломация за постигане на ясно дефинирани цели за стратегическото развитие на българската държава". Не е ясно дали към момента тя не може да постига такива цели, или такива цели не са били поставяни. Ако е първото, то би трябвало да му се отдели доста повече място, ако е второто, то проблемът е по-дълбок и може би свързан с хора като лидера на АБВ и бивш президент Георги Първанов.

Реформаторският блок дори не е сметнал за нужно да отдели "Външна политика" в основните си четири акцента на сайта. Тя се намира като подточка на "Правосъдие и сигурност". Това прави разбираемо, че единственият сериозен ангажимент вътре е "мобилизиране на всички дипломатически ресурси за незабавно членство в Шенген". Което между другото, показва, че е добре да се помни поне близката история. ГЕРБ беше първата партия, поставила си за цел на управлението влизане в Шенген. Това беше колкото непостижимо (защото беше пределно ясно, че преди вдигането на мониторинга за правосъдие и вътрешен ред подобно нещо няма да стане), толкова и неразбираемо (защото изискваше мобилизация на сериозен ресурс, срещу никакви ползи за правителството). Може би е по-добре, че реформаторите са решили да се концентрират вътре, отколкото навън.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 2
    • + 17

    Веднага си проличава кои партии са готови да продадат всичко на Путин.

    Нередност?
  • 3
    lonely_ninja avatar :-|
    Georgi Velev
    • - 17
    • + 4

    Интересно е Икономедия да публикува колко пари е получила от американските фондации и НПОта за 24 месеца назад и по какви проекти ги е получила.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 4
    nikeair avatar :-|
    NicK
    • - 2
    • + 14

    До коментар [#3] от "lonely_ninja":

    Още по интересно е продажници като вас колко рубли са получили за последните 24 месеца!!!!

    Нередност?
  • 5
    lonely_ninja avatar :-|
    Georgi Velev
    • - 6
    • + 4

    До коментар [#4] от "NicK":

    Веднага итговарям : Нула.

    Икономедия?

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал