🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Въздухът на Европа също се изчиства заради пандемията

Освен в Китай и Северна Италия, замърсяването започва да намалява и в Испания, Франция и Португалия

Изследователите от EPHA отбелязват, че нивата на азотния диоксид остава сравнително висок в определени региони на Европа, като например в промишлените зони на Полша, най-вероятно защото там активно се използва електричество от въглищни централи
Изследователите от EPHA отбелязват, че нивата на азотния диоксид остава сравнително висок в определени региони на Европа, като например в промишлените зони на Полша, най-вероятно защото там активно се използва електричество от въглищни централи
Изследователите от EPHA отбелязват, че нивата на азотния диоксид остава сравнително висок в определени региони на Европа, като например в промишлените зони на Полша, най-вероятно защото там активно се използва електричество от въглищни централи    ©  Reuters
Изследователите от EPHA отбелязват, че нивата на азотния диоксид остава сравнително висок в определени региони на Европа, като например в промишлените зони на Полша, най-вероятно защото там активно се използва електричество от въглищни централи    ©  Reuters

Нови данни от сателита Sentinel-5P от европейската орбитална система "Коперник" потвърждават, че качеството на въздуха над Европа започва да се подобрява в резултат на ограничителните мерки за придвижване заради пандемията от коронавирус.

Това се казва в анализ на неправителствената организация European Public Health Alliance (EPHA), който отбелязва драматичен спад в отделянето на вредни газове в различни точки на Стария континент. Сателитните снимки от Sentinel-5P комбинират данните за емисиите на азотен диоксид от 5 до 25 март 2020 г. спрямо същия период на 2019 г.

Азотният диоксид е замърсител и парников газ, който е страничен продукт основно от изгарянето на фосилни горива като въглища, бензин, нафта, мазут и т.н.

По-чисти големи градове

Спътниковите изображенията визуално онагледяват спада на замърсяването в градове като Париж, Мадрид, Барселона, Брюксел, Милано и Франкфурт.

Според анализ на Европейската агенция за околната среда (ЕЕА) например нивата на азотен диоксид в Мадрид са намалели с 56% на седмична база за периода 16-22 март, след като на 14 март испанското правителство забрани пътуванията с автомобил без сериозна уважителна причина.

Данните от системата "Коперник" са анализирани подробно и от Кралския институт по метеорология на Нидерландия (KNMI), които има водеща роля в управлението на инструмента Tropomi на сателита Sentinel-5P, предназначен за мониторинг на различни газове в атмосферата, включително азотен диоксид.

"В общия случай взимаме средните нива за поне 10-дневен период, за да получим добра картина", коментира д-р Хенк Ескес пред BBC. И добавя: "Не може просто да използваш данните от един ден".

Според изследователя има много променливи и фактори, които влияят на нивото на азотния диоксид на всекидневна база в зависимост от промяната на времето. "Когато се промени посоката на вятъра, скоростта му или пък стабилността на някой атмосферен слой - данните започват да варират", разяснява д-р Еске. Според него комбинирането на информация за поне 10 дни изглажда разликите от тези променливи и дава възможност на учените да видят ефекта върху атмосферата в резултат на човешката дейност.

През последните няколко седмици спътникът Sentinel-5P вече успя да генерира карти на замърсяването в първите силно засегнати от коронавируса райони - провинция Ухан в Китай и Северна Италия.

Новите данни дават допълнителни доказателства за намаляването на замърсяването в Италия, а също така вече и във Франция, Испания и Португалия.

Все още няма напълно анализирани данни за държавите в Северна Европа, включително Великобритания и Нидерландия, където KNMI в момента получава твърде разнородни данни заради динамичните промени във времето. Холандските учени също така отбелязват, че периодът за анализ на атмосферните данни във Великобритания все още е твърде къс, защото страната беше една от последните в Западна Европа, която въведе по-стриктни ограничителни мерки. Очаква се анализът за територията на Обединеното кралство да бъде готов до края на настоящата седмица.

Напред-назад за Китай

"За територията на Китай обаче вече имаме много твърди данни и това в голяма степен се дължи на обстоятелството, че анализираме по-дълъг период. Забелязваме също първите индикации, че емисиите се възстановяват, откакто китайците отново започват да ходят на работа", коментира д-р Еске пред BBC. Затова холандските изследователи планират да следят отблизо дали там нивата на азотен диоксид ще се върнат на нивата от преди началото на коронавирус епидемията.

Изследователите от EPHA пък отбелязват, че нивата на азотния диоксид остават сравнително високи в определени региони на Европа, като например в промишлените зони на Полша, най-вероятно защото там активно се използва електричество от въглищни централи.

Настоящите изследвания за качеството на въздуха са резултат от работата на системата от наблюдателни сателити "Коперник", управлявана от Европейската космическа агенция. Използваният в момента спътник Sentinel-5P е произведен от Airbus във Великобритания и работи от октомври 2017 г. Той събира данните за концентрацията на различните атмосферни газове чрез спектрометъра Tropomi, способен да засича наличието на азотен диоксид, озон, формалдехид, серен диоксид, метан, въглероден диоксид и аерозоли. Впоследствие учените комбинират суровата информация в компютърни модели, за да анализират и разберат в цялост значението на тези данни.

Все още няма коментари
Нов коментар