🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво стои зад проверките на НАП в BILLA, ОМV и още куп фирми

Акцията на данъчните е заради нови изисквания за деклариране на превоза на стоки с висок фискален риск като храни и горива. И връзката с Шенген е малко вероятна

Проверките са регулярни и няма нищо необичайно или тенденциозно в тях, казва Румен Спецов, изпълнителен директор на НАП, цитиран от неговия пресцентър.
Проверките са регулярни и няма нищо необичайно или тенденциозно в тях, казва Румен Спецов, изпълнителен директор на НАП, цитиран от неговия пресцентър.
Проверките са регулярни и няма нищо необичайно или тенденциозно в тях, казва Румен Спецов, изпълнителен директор на НАП, цитиран от неговия пресцентър.    ©  Георги Кожухаров
Проверките са регулярни и няма нищо необичайно или тенденциозно в тях, казва Румен Спецов, изпълнителен директор на НАП, цитиран от неговия пресцентър.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Отмъщава ли си България на Австрия заради Шенген? В последните дни медиите са пълни с поредица от заглавия, които могат лесно да доведат до това заключение. Първо бяха километричните опашки по границите заради засилени проверки на товарите към Австрия, след това призивът на председателя на една от големите работодателски организации АИКБ - Васил Велев, за "непазаруване на австрийски стоки и неползване на австрийски услуги", а в сряда "24 часа" публикува текст, че НАП и други контролни органи са влезли на проверки в BILLA и ОМV. Двете компании са може би най-разпознаваемите брандове в България, зад които стоят австрийски инвестиции. В статията на медията не се споменава думата Шенген, но се подчертава австрийската собственост на веригите. Това не е съвсем коректно. Макар и да е подчинена на централата във Виена, BILLA е с германски краен собственик - REWE.

Проверките обаче едва ли са отмъщение към Австрия, а по-скоро са заради новите изисквания по Наредбата за контрола на стоки с висок фискален риск, която беше променена по искане на финансовия министър Асен Василев. В списъка са основно храни, масла и горива. А задължителното деклариране на превоза им пред НАП влезе в сила от 3 януари тази година. Но тъй като приходните агенции през годините са се ползвали като политически бухалки, логично и сега се потърси подобен прочит.

Какво се случва

Проверка на "Капитал", показва, че наистина има проверки в обекти на OMV и BIlla. От веригата за горива не дадоха коментар. От "Билла България" потвърдиха. "По отношение на спекулациите, че проверките се дължат на позицията на Австрия относно приемането на България в Шенгенското пространство, "BILLA България" не намира връзка между двете събития, тъй като компанията е част от немската "REWE Груп" - един от

европейските лидери в търговията и туризма", посочват в свое становище от компанията.

В другите големи хранителни вериги засега е спокойно, показва проверка на "Капитал". Но това не означава, че в тях също няма да влязат инспектори на приходната агенция в някой от следващите дни.

Финансовият министър Асен Василев коментира пред медии, че текат проверки "сигурно в още 500, 600 и дори 700 фирми в страната в момента. Снимали сте две австрийски и сте решили да четете повече, отколкото има". Той обясни проверките с влезлите в сила нови изисквания към стоките с висок фискален риск. "Знаете, че във всички хранителни вериги с влизането на обезпечителните мерки 3 януари, на българския пазар има засилено присъствие в абсолютно всички хранителни магазини, както и други обекти, където има стоки с висок фискален риск, както и при производителите на такива стоки", посочи министърът.

Запитан как гледа на призива от работодателските организации тези дни - австрийските фирми да бъдат бойкотирани, за да натисне България Австрия така, че да ни пусне в Шенген и за сухоземните граници, Василев заяви "Това е въпрос на българските потребители, а не към правителството. Бизнесът е свободен да отправя каквито иска призиви към гражданите. Това, което ние правим и където има диференцирано отношение спрямо Австрия, са проверките на Агенция "Митници", където всички товари от и до там минават пълния набор от проверки."

НАП - проверяваме много фирми, не е тенденциозно

От Националната агенция за приходите (НАП) също пуснаха съобщение до всички медии. В него се посочва, че са започнали проверки на търговски обекти в цялата страна, а целта им е "да се установи спазва ли се данъчното и осигурителното законодателство, както и прилага ли се режимът на задължително предварително деклариране на стоки с висок фискален риск". Проверките са съвместно с Агенция "Митници" и БАБХ.

От НАП посочват, че поетапно проверяват различни търговски обекти - големи хранителни вериги, бензиностанции и др. на територията на цялата страна. А на фокус е продажбата на стоки с висок фискален риск като месо, мляко, плодове, зеленчуци, олио, захар, горива и др. във връзка с прилагането на задължителното предварително деклариране, което е в сила от 3 януари.

"Проверките са регулярни и няма нищо необичайно или тенденциозно в тях. Те не са насочени към конкретни компании. В рамките на своите правомощия НАП извършва контролни действия с цел да установи спазва ли се данъчното и осигурителното законодателство и въведеният нов режим за предварително деклариране", заяви Румен Спецов - изпълнителен директор на НАП, цитиран от неговия пресцентър.

От данъчните не предоставят списък с проверяваните фирми, но казват че следва нова група. "Капитал" попадна на български производител на яйца и гръцки на мляко, които са с проверки по новата наредба, така че изводът за тенденциозна акция срещу Австрия засега изглежда преувеличен.

За какво са проверките

Още преди няколко седмици различни бизнеси изказаха притесненията си, че новите изисквания за деклариране на стоки с висок фискален риск създават излишна бюрокрация. И че с тях трудно ще се хванат нарушителите. От НАП пък заявиха, че текат двустранни срещи с компаниите, на които разясняват какво точно се изисква от тях.

Изпълнителен директор на "БИЛЛА България" Вигинтас Шапокас беше един от мениджърите, които говореха открито против новата наредба още преди новите моменти в нея да влязат в сила. Според него проблемът е, че прилагането на задължително предварително деклариране на превозите на стоки с висок фискален риск води до значителни допълнителни разходи, при положение че търговските вериги не са известни с това, че укриват данъци.

Той разказа, че режимът изисква стоката да пристигне в уговорения между двете страни ден и час, като преди това и двете страни попълват съответните формуляри. Ако обаче се получи закъснение, те трябва да бъдат попълнени отново. Ако пък по някаква причина се окаже, че вместо договорените 10 т такава чувствителна стока пристигат 9.5 тона, трябва да бъде сезирана данъчната администрация, която да дойде на проверка и да установи това. Следва ново попълване на документи и книжа. Изчакването на представител на държавата може да отнеме часове. С други думи, това удължава работното време и налага дори наемането на още персонал, обясни Шапокас. Ако това изискване не бъде спазено, се налага санкция в размер на 40% от разликата в декларираното и полученото количество.

"И всичко това си го представете с 200 камиона, защото ние не получаваме доставка само с по един", допълни той. "Аз имам международен опит в сектора и ми изглежда странен този тотален контрол", подчертава мениджърът.

Данъчен консултант също определи новите изисквания като излишна административна тежест, защото и сега светлите фирми декларират покупките и продажбите си, а тези на черно не, и справките няма да ги изкарат на светло.

По темата работи и Мара Георгиева

Все още няма коментари
Нов коментар