Вечерен час, блокада на квартали, паркове: отменят ли се мерки на местната власт

На 6 април здравният министър Кирил Ананиев нареди общините да отменят мерки, които не съответстват на законите, засега не е ясно обаче кои точно са те

Южният парк е една от "забранените" зони в столицата
Южният парк е една от "забранените" зони в столицата
Южният парк е една от "забранените" зони в столицата    ©  Цветелина Белутова
Южният парк е една от "забранените" зони в столицата    ©  Цветелина Белутова

От началото на извънредното положение досега редица общините поеха инициатива и приложиха допълнителни свои мерки към националните, между които контрол на достъпа до планината Витоша край София и вечерен час за всички граждани в някои области. В понеделник, 6 април, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, според която теоретично част от тези мерки трябва да се отменят.

В т.5 от заповед РД-01-179 е записано "да се преустановят всички допълнителни ограничения, въведени от органи на местната власт, които не са в съответствие със Закона за здравето и със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение". Самата заповед имаше за цел да установи ред по пазарите из страната, но точка 5 реално можеше да се отнесе към цялостния подход на местните власти.

Допълнителна проверка обаче показа, че това не е съвсем така - общините не се налага да отменят почти нищо от вече приетото. Заповедта е изпратила смесен сигнал към местните власти и някои са се позовали на нея, за да отменят нещо, което тя не адресира - например вечерния час.

От думи на премиера Бойко Борисов тази сутрин обаче изглежда, че може да се очаква облекчаване на забраните за парковете.

За кучетата и парковете

Достъпът до паркове, детски и спортни площадки на открити и закрити обществени места беше забранен със заповед на здравния министър от 0 ч. на 21 март. Впоследствие от МЗ информираха с прессъобщение във връзка със заповедта, че "домашни любимци може да бъдат разхождани в паркове и градинки".

Oт ведомството така и не отговориха на въпросите на "Капитал", свързани с факта, че полицията огради паркове с ленти, както и дали има регламент за разходки на кучетата. Не отговориха и дали министърът има намерение да уточни този казус в заповедта. Именно тази липса на разяснения по темата доведе и до актове на хора, разходили домашните си любимци в зелени площи.

Затварянето на Природен парк "Витоша" също породи редица въпроси сред гражданите, които смятат, че разходките на открито и физическата активност са полезни за здравето им. От края на март полиция ограничава и достъпа на граждани и до Стара планина. От Столичната община обясниха за "Капитал", че забраната на кмета Йорданка Фандъкова за посещението на планината, защото заповедта на Ананиев "явно важи и за природни [паркове]", и я аргументира с големи струпвания на хора през уикенда.

В сряда обаче премиерът Бойко Борисов заяви, че е възложил на Националния оперативен щаб и кметовете да измислят ред за ползване на планини и паркове, без това да доведе до "изпускане на ситуацията" с разпространението на коронавируса. Борисов уточни, че ключовото е да няма струпване на хора, цитира dnevnik.bg. Един от вариантите било график за посещение на паркове и планини, като в определени часове те да са достъпни само за хората над 60 години, които са най-рисковата група при заразяване с коронавируса - подобно на режима в големите магазини.

Без ходене по тъмно

Вечерният час беше въведен за непълнолетни лица в редица общини, но и за всички жители на областите Смолян и Стара Загора, както и в общините Козлодуй, Елин Пелин и др. Трудното контролиране на струпване на хора на едно място вечер беше един от аргументите на местните власти, които го въведоха.

"Решенията на местно ниво се базират на Закона за местното самоуправление. Съгласно чл. 63 от Закона за здравето държавните и общинските органи са длъжни да създадат необходимите условия за изпълнение на въведените от министъра задължителни противоепидемични мерки", коментираха от Министерство на здравеопазването писмено пред "Капитал" по темата за вечерния час.

Странното беше, че областният управител на Стара Загора Гергана Микова например отмени вечерния час, наложен в региона, като в заповедта й се обосноваваше именно със заповедта на Ананиев от 6 април, която по същество не налага отмяната. Няма информация вечерният час да е отменен другаде засега.

Блокадата на ромските квартали

Ромските квартали могат да останат блокирани, става ясно от отговор на Министерство на здравеопазването до "Капитал". Контролно-пропускателни пунктове, зазиждане на изходи и ограничаване на движението в кварталите "Кармен" в Казанлък, "Шести" в Нова Загора и "Надежда" в Сливен бяха сред противоепидемичните мерки на регионално ниво.

"Визираните от вас мерки на местно ниво не противоречат на въведените със заповеди на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки на територията на страната, които са в сила до 12 април, включително", уточниха от МЗ.

Същевременно във вторник комисарят по човешките права към Съвета на Европа излезе с позиция, че не трябва да се въвеждат дискриминационни мерки за определени групи от обществото, какъвто е случаят с ромите. За пример беше дадена България и КПП-тата във въпросните квартали. "Докато действията да се осигури спазване на правилата е основателно в настоящите обстоятелства, те не могат да се прилагат избирателно спрямо хората, нито изцяло, нито частично, въз основа на етническа принадлежност", пише в позицията.

Все още няма коментари
Нов коментар