🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Спортуващите на открито е добре да спазват по-голяма социална дистанция

Според компютърна симулация на белгийски и холандски учени не е уместно бегачите и велосипедистите да се движат в колона

"Когато се придвижвате - ходейки, тичайки или карайки велосипед, създавате зад себе си въздушна диря", разяснява координаторът на проучването Брет Блокен. Според белгийските и холандските учени дори при движение с 4-5 км/ч респираторните капчици от устата на спортиста може да излеят назад на разстояние над 1.5-2 метра
"Когато се придвижвате - ходейки, тичайки или карайки велосипед, създавате зад себе си въздушна диря", разяснява координаторът на проучването Брет Блокен. Според белгийските и холандските учени дори при движение с 4-5 км/ч респираторните капчици от устата на спортиста може да излеят назад на разстояние над 1.5-2 метра
"Когато се придвижвате - ходейки, тичайки или карайки велосипед, създавате зад себе си въздушна диря", разяснява координаторът на проучването Брет Блокен. Според белгийските и холандските учени дори при движение с 4-5 км/ч респираторните капчици от устата на спортиста може да излеят назад на разстояние над 1.5-2 метра    ©  Юлия Лазарова
"Когато се придвижвате - ходейки, тичайки или карайки велосипед, създавате зад себе си въздушна диря", разяснява координаторът на проучването Брет Блокен. Според белгийските и холандските учени дори при движение с 4-5 км/ч респираторните капчици от устата на спортиста може да излеят назад на разстояние над 1.5-2 метра    ©  Юлия Лазарова

Разумно е хората, които практикуват спортове навън, като например бегачи и велосипедисти, да поддържат по-голяма дистанция помежду си, както и да не се движат един зад друг. Това твърдят изследователи от университетите в Лювен и Айндховен на база на компютърен модел, който пресъздава и визуализира аеродинамичната струя при по-бързо движение на човек. Темата е актуална и за България с оглед на идеите за предстоящо облекчаване на ограничителните мерки и отваряне на парковете за посетители.

"Когато се придвижвате - ходейки, тичайки или карайки велосипед, създавате зад себе си въздушна диря", разяснява координаторът на проучването Брет Блокен. Според белгийските и холандските учени дори при движение с 4-5 км/ч респираторните капчици от устата на спортиста може да излеят назад на разстояние над 1.5-2 метра.

Тук е важно е да се уточни обаче, че въпросната компютърна симулация не е публикувана в научно издание, не е минала през рецензиране от независими изследователи и към момента не дори не претендира да е официално научно изследване. "Между другото това е проучване в сферата на аеродинамиката, не на вирусологията. COVID-19 обаче няма да чака няколко месеца, докато нашият пейпър бъде публикуван (в научно издание)", коментира Брет Блокен пред Vice.com.

Най-разумно е рамо до рамо

Според белгийския учен основният извод от компютърната симулация е, че е най-разумно спортуващите да са групирани рамо до рамо един до друг, а не в колона.

"Атлетите, които тичат или карат велосипед, често се движат един зад друг, за да използват вакуума на аеродинамичната струя, която им помага да развиват по-високи скорости", разяснява Блокен. Това обаче повишава риска спортистите, които са по-назад, да влязат в контакт с респираторните капчици на водача. Изследователите уточняват, че въздушната струя зад спортуващите е доста тясна, респираторните капчици се движат надолу по балистична крива и се изпаряват изключително бързо на открито. Те допълват, че симулацията не отчита фактора със силата и посоката на вятъра. "Дори и в този случай обаче важи общото правило да се стремите да останете извън въздушната струя", коментира изследователят.

Също така е добра идея бегачите и велосипедистите да носят маски или кърпи на лицето си, въпреки че това може да затрудни дишането им, докато практикуват любимото си занимание - така пренебрежимо количество от микрослюнките им ще попадне във въздушната струя. Разумно е и велосипедистите да се ориентират повече към шосейно колоездене, а не към каране из парковете - на пътното платно респираторните им капчици няма как да влязат в контакт с други хора.

Според Уилям Ханаге обаче, епидемиолог в Центъра за заразни болести към престижния университет "Харвард", въпросната компютъра симулация трябва да се приема с голяма доза резерви. "От гледна точка на епидемиологията респираторните капчици са много по-малко релевантни, отколкото количеството вирус, което се пренася по този начин", коментира той пред Vice.com, имайки предвид, че "вирусният товар" при докосване на заразена повърхност с ръце е много по-голям, отколкото този при издишване на респираторни капчици на открито.

"Проучвания като това не са много полезни, не и за епидемиолозите. Количеството на трансмисията по този начин, дори да е възможна, е миниатюрна в сравнение с други начини за пренасяне", допълва той. Според щатския специалист по заразни болести учените все още не са напълно наясно доколко новият коронавирус се разпространява във въздуха, а много от тях предполагат, че общият риск от предаване на заразата на открито е доста по-малък.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bst avatar :-|
    Стефан
    • - 3

    Според Уилям Ханаге, епидемиолог в Центъра за заразни болести към престижния университет Харвард, обаче въпросната компютъра симулация трябва да се приема с голяма доза резерви. "От гледна точка на епидемиологията респираторните капчици са много по-малко релевантни, отколкото количеството вирус, което се пренася по този начин", коментира той пред Vice.com, имайки предвид, че "вирусният товар" при докосване на заразена повърхност с ръце е много по-голям.

    Не били компютри ами компоти. Хората правят симулация на потока на капките при бягане, тоя ми говори за докосване на повърхности. Какви повърхности ще докосвам като бягям нещо не мога да разбера! Аз бягам всеки ден и до сега не съм пипнал нищо през това време, като изключим подметките на маратонките, които докосват земята.

    Нередност?
  • 2
    nvi45647149 avatar :-|
    nvi45647149
    • + 2

    Според ученият от Харвард, а и според всички сериозни учени, рискът от заразяване на открито е нищожен и дори вируси да попаднат в организма, концентрацията нема да е достатъчна за заразяване. Обяснете го на неграмотните тикви и фуражки, дето изпадат в истерия при вида на разхождащи се граждани и ги задължават да носят маски дори. Доказано и потвърдено е, че заразяването по въздушно-капков път става на закрито поради високата концентрация на издишан въздух с вируси в помещенията - у дома, в офиси, фабрики, и най-вече в обществения транспорт. Там да се носят маски и да се взимат мерки по вентилация и дистанция. Това е като да вадят здрави зъби, без да забелязват гангренясалите.

    Нередност?
Нов коментар