Спортният коронавирус

Списъкът на отложените събития набъбва всеки ден

От мачове до олимпиадата - всички страдат от отмяната на събития. Ако страховете от коронавируса се засилят, спортът ще бъде една от най-засегнатите сфери. Присъствието на хиляди зрители по стадиони, зали и писти засилва риска от разпространението му. Спортът също така е свързан с чести пътувания между различните държави. Като капак част от организаторите на най-мащабните събития през тази година са в страни, където епидемията е засегнала най-много хора. На вратата чукат европейско първенство по футбол в 13 държави и олимпийските игри в Токио. Списъкът на отложените събития набъбва всеки ден. Отменени бяха първите два старта от сезона в световния шампионат по мотоциклетизъм MotoGP в Катар и Тайланд, защото почти половината от състезателите, отборите и екипите са италианци. Състезанието от Формула 1 в Китай на 19 април е отложено. Отменени са кръгът от Формула Е в Хайнан (Китай), световното първенство по лека атлетика в зала в Нанджин (Китай) и редица други по-периферни международни събития в региона. Италианският футбол вече върви с два кръга закъснение заради отложени мачове. Само след няколко седмици в Кортина д'Ампецо трябва да се състоят финалите на Световната купа по алпийски ски, а на 9 май би трябвало да започне колоездачната обиколка "Джиро д'Италия".

Домакинът на летните олимпийски игри Япония вече влезе в режим "без зрители", като за първи път в историята професионален бейзболен мач се игра пред празни трибуни. Традиционният маратон на Токио с около 38 хил. участници преди година беше ограничен до няколкостотин професионалисти и почти без публика.

Олимпиадата изглежда като най-големия залог за ефекта от коронавируса. Япония инвестира почти 16 млрд. долара и е логично притеснението от отмяна или преместване на игрите. Членът на МОК Дик Паунд обяви, че три месеца преди старта на 24 юли е реалният срок за взимане на окончателно решение. Потенциалните загуби от отмяната ще са много по-високи с напредването на времето. "Ако ги отменят две-три седмици преди игрите, вече ще са похарчили всичко, което е трябвало. Ако решението се вземе три месеца преди това, тогава някои разходи ще бъдат спестени", коментира пред Insurance Journal Ейдриън Томас, директор в застрахователя Aon.

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах обяви, че засега няма план Б и че всички усилия са насочени към провеждането на игрите. Експерти смятат, че при отмяна голяма тежест ще падне върху застрахователните компании. МОК обикновено застрахова игрите за около 1 млрд. долара, за да си покрие до голяма степен инвестицията от 1.3 млрд. долара, която прави в града домакин. Това обикновено им струва между 20 и 30 млн. долара. Разпространението на инфекции обикновено се изключва от политиците, но е възможно някои организатори на спортни събития да са заложили и такъв допълнителен риск. Членът на борда на Munich Re Торстен Йеровек обяви преди дни пред Bloomberg, че компанията ще трябва да изплати милиони евро обезщетения при отмяна на игрите. Според анализ на компанията Jefferies застрахователите ще трябва да изплатят общо 2.7 млрд. долара, включително за тв права и спонсорство, плюс повече от 800 млн. долара за туристически услуги. В САЩ телевизионната компания NBCUniversal обяви, че е продала реклама за 1 млрд. долара с очакванията сумата да достигне 1.2 млрд. Наскоро главният финансов директор на Discovery, която държи телевизионните права за Европа, включително и България, Гунар Виденфелс обяви, че отмяната на игрите няма да повлияе съществено върху финансите на групата.

За разлика от олимпиадата Формула 1 вече отмени две състезания, а съдбата на календара за 2020 г., който включва и изцяло новото състезание във Виетнам, е под заплаха. Целият шампионат е силно зависим както от приходите от публика, така и от сложната логистика.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал