Хронично болни пациенти остават временно без лекар, в клиниките ще се лекува COVID-19

Става въпрос за общо около 5000 души – бъбречно трансплантирани и пациенти с автоимунни заболявания

Около 5000 хронично болни пациенти временно остават без достъп до лекар, тъй като клиниките, в които следят тяхното състояние, се превръщат в COVID отделения. През следващите дни ще стане ясно кога и къде те могат да бъдат преглеждани. Това съобщи Иван Димитров, председател на Българския пациентски форум. В първия случай става въпрос за болни с бъбречни заболявания и трансплантирани пациенти в уникалната за България клиника по нефрология и трансплантация на УМБАЛ "Александровска". Освен пациенти с бъбречни проблеми това е единственото място в страната, в което се наблюдават над 500 вече трансплантирани.

Другата клиника е тази по ревматология в УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Междувременно стана ясно, че корона отделение се открива и в столичния онкодиспансер.

Според Димитров става въпрос за откровен геноцид спрямо хронично болните с нисък имунитет, за които от самото начало на пандемията се твърди, че попадат в рисковите групи от заразяване.

Разместването се прави заради новата заповед на здравния министър големите болници да открият поне 200 COVID легла, а всички останали - поне отделение за лечение на коронавирусна инфекция.

"Противоречието между политическия популизъм на властта за създаване на програма за трансплантации и отношението към тези пациенти ни показва пълен цинизъм. Унищожаването на специализирани структури дава ясна представа каква е политиката към хронично болните хора по време на пандемия - систематично и насочено действие, което може да бъде квалифицирано единствено като геноцид", казва Димитров.

Сливане на болните

Първата клиника, в която е инвестирано години наред, за да могат да бъдат отделени стерилни помещения за трансплантирани пациенти, имащи на практика нулев имунитет, е с предложение да се премести в друга сграда на Александровска. "В другата нефрологична клиника, в която трябва да се преместят, в момента има настанени четирима пациенти с COVID-19. Преместването в такова звено и досегът до заразени може напълно да компрометира крехкото здраве на бъбречно трансплантираните", казва още Димитров, според когото случващото е в пълен контраст с политиката за подкрепа на трансплантациите от страна на държавата.

Да преместим едните

Ревматоидният артрит, както и останалите автоимунни заболявания, които се лекуват и наблюдават в клиниката по ревматология, също водят до понижен имунитет. От тях страдат десетки хиляди пациенти, като около 4000 са на тежка терапия и често пътуват до София от цялата страна.

В четвъртък УМБАЛ "Св. Иван Рилски" е разпратила съобщение, че клиниката, която е в отделна сграда, се трансформира в COVID-19 отделение. Тя обаче няма да бъде закрита, а ще бъде преместена на територията на основната сграда на болницата, като трансформацията се извършва в момента. Дотогава при необходимост пациентите са помолени да поддържат връзка с лекуващия ги лекар.

"Все още не е ясно къде точно ще бъде преместена клиниката, нито как ще бъдат приемани и уведомени пациенти. Доста рисково е хронично болни да се смесват с останалите и да стоят на опашки в многопрофилна болница с риск да се заразят", смята Димитров. Той се опитал да се обърне към министъра, но не получил отговор на запитването си по казуса с пациентите.

Зелен коридор за възрастните в София, забрана за сами деца в моловете

Столичната община създава зелени коридори за пазаруване на гражданите над 65 г., които ще могат да посещават хранителните магазини между 10 и 12 на обяд, обяви Йорданка Фандъкова, кмет на София. Щабът е взел и още няколко решения за нови мерки. Първата е, че от утре, 7 ноември, се забранява непълнолетни деца без пълнолетен придружител да посещават моловете, тъй като там има сериозен проблем с контрола върху групите тийнейджъри.

Общинските диагностично-консултативни центрове (бившите поликлиники) ще се включат в прегледите на пациенти с грипоподобни симптоми и са в леко състояние. В рамките на една седмица в поликлиниките ще бъдат обособени зони за клинични прегледи. Екип от лекар, медицинска сестра или лаборант ще извършват преглед и при нужда ще правят кръвни изследвания и антигенен тест. Пациентът трябва предварително да е разговарял с личния си лекар, за да има направление за нужните изследвания.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-@
    D-r D
    • + 8

    Това е престъпление!
    Отказът от здравна грижа е погазване на Конституцията:
    Чл.52(1)Гражданите имат право на здравно осигуряване,гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред,определени със закон.

    Нямам идея може ли завършил медицина (не казвам лекар) да обрече трансплантиран, за да обгрижва пациент в грипоподобно състояние! Едното не може да бъде за сметка на другото!

    Политическата паника видимо ще прочисти населението...

    Нередност?
Нов коментар