Как се срина здравната система

Времето от началото на пандемията беше безцелно пропиляно, в момента се действа на пожар и на парче

В момента няма и критерии как точно се определя състоянието и перспективата за развитие на заболяването на пациента и на какво легло да бъде настанен
В момента няма и критерии как точно се определя състоянието и перспективата за развитие на заболяването на пациента и на какво легло да бъде настанен
В момента няма и критерии как точно се определя състоянието и перспективата за развитие на заболяването на пациента и на какво легло да бъде настанен    ©  Надежда Чипева
В момента няма и критерии как точно се определя състоянието и перспективата за развитие на заболяването на пациента и на какво легло да бъде настанен    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
  • Здравното министерство и правителството жертват медиците, за да не въведат по-строги мерки за предпазване от заразата.
  • Времето от началото на пандемията беше безцелно пропиляно, в момента се действа на пожар и на парче.
  • Без промени, включително и законодателни, коронавирус ще продължи да се лекува на късмет.

В голяма столична болница с COVID отделение няма кислород и когато някой от пациентите се влоши, лекарите започват да се молят на колегите си в болници с реанимации да го приемат. В същото време линейки обикалят с болни пациенти из градовете на цялата страна и пробват на късмет да им намерят места. Често няма. Хора с двустранна пневмония и дихателна недостатъчност не биват приемани в болница. Личните лекари не вдигат телефоните си, а пациентите им страдат у дома и звънят на Спешна помощ. Лекарите в болниците са ужасени, защото по заповед на министъра трябва да лекуват COVID-19 във всяка болница, без да са обучени и да имат каквато и да било подготовка за това.

Думите за това са много и всички силни - от хаос, през трагедия, до позор. В момента държавата не може да гарантира едно от доста важните, гарантирани от конституцията, права - това на достъпна медицинска помощ. През следващите седмици на лекарите ще им се налага да правят тежки избори - дали да лекуват хората, които имат най-голяма нужда, или тези, които имат най-големи шансове да оздравеят. Тогава, когато е въпрос на късмет дали болен човек ще бъде приет в болница или върнат вкъщи, е ясно, че здравната система не работи. Когато починалите са повече от 50 в денонощие и не е ясно дали причината е, че един преуморен лекар е отговорен за 30 пациенти в отделението, защото клиниката няма ресурс и капацитет да се справи, или просто COVID-19 е послужил като катализатор на един прекалено болен човек.

България въведе строги мерки при първата вълна на COVID-19 през пролетта, поради което болестта се разпространи слабо и на лекарите не им се наложи да избират кого да лекуват и кого не. Точно заради тези мерки епидемията не се разрази тогава, а правителството и премиерът Бойко Борисов се успокоиха напълно.

Дотолкова, че пропиляха всички възможности да подготвят здравната система за нова вълна и да управляват кризата със затягане на мерките.

Вместо да наложи спазването на меките мерки, които щяха да позволят разпространението на болестта да се ограничи на по-ранен етап, Борисов предпочете да жертва медиците и да си спести гнева на ресторантьорите и техните клиенти, които предпочитат да се заблуждават, че вирус не съществува.

През последните две седмици правителството и здравното министерство предприемат редица мерки на пожар, чиято крайна цел е да замажат огромния гаф, че хора умират от COVID-19 у дома или в линейката, без да могат да стигнат до лекар. Действията се заключават в това да задължат всички възможни болници да лекуват коронавирусна инфекция, без лекарите да бъдат обучени за това, без алгоритъм кой и при какви показания трябва да бъде приет и без болниците да бъдат оборудвани за лечение на тежко инфекциозно заболяване.

Само за пример - от десетина дни властта се лута в лабиринта на взаимоизключващите се решения кой още да лекува коронавирус, за да се намерят легла за всички заразени. Преди седмица софийските болници получиха заповед от РЗИ, в която във всяка от тях бяха определени легла за COVID отделения, в неделя всички болници в държавата получиха заповед, че трябва да отделят 10% от леглата си за лечение на COVID-19, през следващия уикенд здравният министър обяви, че тръгва на проверки по болниците и ще къса договора им със здравната каса, ако не се съгласят да лекуват коронавирусна инфекция, в понеделник премиерът поиска до края на седмицата всички клиники да си купят фургони, в които да диагностицират болните, във вторник увеличи заплатите на медиците, а в сряда Борисов обяви, че ще обособяват цели коронавирусни болници, големите болници ще отделят по 200 легла за лечение и освен това ще лекуват болни в хотели.

Ако не се има предвид безотговорното отношение към гражданите, за които правителството не взе мерки да бъдат предпазени от заразяване, остават огромните грешки в липсата на организация на диагностицирането и лечението на пациентите в чисто медицински аспект.

Пробойните в здравната система

Имате ли спомен с какво започна кризата? С искания на личните лекари и фармацевтите да получат защитни облекла и маски, за да могат да работят. Не ги получиха. За сметка на това наблюдението и лечението на пациенти беше стоварено на личните лекари. Тази работа не им се заплаща допълнително, защото трябва да се извършва по телефона, а по закон така не може да се лекува.

Болните изпаднаха в ситуация да не могат да отидат на каквито и да било изследвания, тъй като са под карантина и могат да напуснат дома си единствено с линейка. За разлика от останалите европейски страни не беше организирано тестване по домовете, нито пък места за диагностициране на пациенти извън болниците. Това предизвика не само блокирането на хора, които имат нужда от помощ в къщите им, но и струпването на други в местата за тестване и диагностика. Последното допълнително засили хода на епидемията, защото не всички със симптоми бяха и са заразени с коронавирус и те чакаха на опашки за тестове и в претрупани болнични коридори с реално болни от COVID-19, и то в начален етап, когато са най-заразни.

Първите болници, които поеха лечението на коронавирусните пациенти, бяха клиники с уникални за България дейности като "Пирогов" и ВМА, които при всички случаи би трябвало да бъдат опазени и да продължат да лекуват останалата тежка патология.

През цялото лято организацията на диагностицирането и лечението на пациенти с коронавирус и техните контактни не помръдна и на йота, защото правителството беше заето да спори с лекарите кой трябва да плаща PCR-те на пациентите, постъпващи в болница. Минимална стъпка напред беше създаването на координационен център за разпределяне на пациентите в София от 1 септември, но не и в другите градове. Както стана ясно през последните седмици обаче, дори и той не работи добре, защото линейките обикалят с пациенти с часове, без да могат да намерят места в болниците. Такъв беше случаят в миналия петък, когато от 200 обадили се за линейка, едва 16 души намериха място в болница и леглата свършиха.

Няма алгоритъм

Още от самото начало България нямаше ясен алгоритъм за това при какви симптоми и състояния пациентът отива на изследване и къде, кога звъни на личния лекар, на РЗИ, на Спешна помощ или кога отива в болница. Няма и алгоритъм кой и с какви показания трябва да бъде приет и лекуван с предимство, ако местата са ограничени.

Тъй като леглата се делят на такива за леки и тежки случаи в момента няма и критерии как точно се определя състоянието и перспективата за развитие на заболяването на пациента и на какво легло да бъде настанен. Всичко това остава в ръцете на лекарите. Така пациентите се настаняват в болница там, където има място, а ако няма - линейката ги връща у дома.

Никой не беше обучен

За разлика от останалите държави в България държавата не пое ангажимент да финансира и проведе каквито и да било обучителни курсове за желаещи да повишат квалификацията си в областта на лечението на COVID-19 лекари и медицински сестри.

Тази седмица болницата в Горна Оряховица помоли хората да дарят пари, за да могат да купят чаршафи в COVID отделението. Да повторим - няма чаршафи. Това е в отделението, което се отоплява с климатици, дарени от фирма, ремонтирано от частна лаборатория и с оборудване от холандска фондация. От самото начало държавата изобщо нямаше стратегия как ще финансира преоборудването на болниците и работата им. Така в началото на кризата всички клиники започнаха да събират дарения, за да си купят апаратура и предпазни средства за персонала. Вместо да отдели специална програма от бюджета, самото здравно министерство също започна да събира дарения.

Първоначално единственото ясно финансиране бяха отделените 1000 лв. месечно за работещите на първа линия. При отпускането на тези средства също имаше лимит и не всички попаднаха в списъците за този бонус.

Покупката на предпазни облекла остана ангажимент на личните лекари и фармацевтите, както и на повечето болници. За разлика от останалите европейски страни, които предлагаха драстично увеличено заплащане на работещите с COVID-19 пациенти, в България се намериха пари за увеличение на заплатите на лекари, сестри и санитари в болниците едва през тази седмица. След като премиерът Борисов го артикулира, след него го повтори и здравният министър. Това стана в Бургас, където преди десетина дни лекарите от 17 отделения на университетската държавна болница отказаха да влязат в корона отделението, освен ако не им плащат по 500 лв. на дежурство.

Всяка болница за COVID-19

Идеята всяка болница, включително санаториумите и специализираните АГ, очни и онкологични болници, да лекува коронавирусна инфекция се породи едва преди 10 дни, когато местата в болниците свършиха и здравните власти започнаха на пожар да търсят вариант да настанят нуждаещите се пациенти.

Правителството пропиля цялото лято, през което можеше да отдели COVID болници, да потърси персонал срещу добро заплащане, да го обучи и да оборудва клиниките. Вместо това здравното министерство успя да раздели лекарите и да ги настрои един срещу друг, като ги постави пред невъзможен избор.Лекувалите от март до момента екипи с право биха искали и друг да поеме техния товар. Медиците от специалностите, които са изключително далеч от лечението на остро инфекциозно заболяване с поражения по множество органи и системи, също с право са ужасени, че няма да могат да помогнат на пациентите с текущите си познания. Медицинското образование е доста специализирано и един например гинеколог има минимални познания по инфекциозни болести или пък всички възможни усложнения от COVID-19.

Държавната болнична система в момента дори не може да произведе единен протокол за лечение - всяка болница следва свой алгоритъм. Те за щастие в голяма степен се припокриват, но няма едно място, откъдето лекарите от по-малките болници да разберат какво правят колегите им, които вече имат повече опит с COVID-19. Вместо това информацията се предава от уста на уста - те звънят на приятели и познати лекари.

Жестът да се хвърлят в огъня абсолютно невъоръжени с познания медици, освен че пряко застрашава живота на лекарите, оставя пациентите на чистия им късмет на кого ще попаднат да ги лекува.Освен това заповедта на министъра да лекуват COVID-19 съвсем не ги освобождава от юридическа отговорност за несъзнателно увреден пациент. Така наред с риска от заразяване със заболяването за медицинските специалисти възниква и още един сериозен риск - ако случайно оцелеят след епидемията, да се окажат клиенти на съда.

Всички тези недостатъци могат и да бъдат поправени, проблемът е, че епидемията върви много по-бързо от администрацията. Днес положението със Спешна помощ ще се позакърпи, но утре ще дойдат проблемите с реанимациите. Места ще има, лекарите няма да са достатъчно. Преди две седмици Чехия, вече в подобна ситуация, поиска от ЕС и НАТО да й пратят лекари. Получи няколко, които не промениха нищо. В момента всички държави са фокусирани върху собствените си здравни системи.

Ако в цялата ситуация има нещо хубаво, то е, че сегашната криза показва много ясно какви са всичките хронични болести на здравната система. Така, когато огънят на епидемията, премине проблемите ще може по-лесно да се оправят. Ако, разбира се, хората, които трябва да свършат тази работа, са различни от тези, които доведоха здравеопазването до сегашното му състояние.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kiro1234 avatar :-@
    Kiril Kirilov
    • - 1
    • + 17

    Е то от самото начало беше ясно, че така ще стане.
    От цървули дето нямат никакъв капацитет толкова. Само се настройват лекар срещу лекар и се разчита на геройства и божия помощ.
    А дано 80% от народа прогледне и не избере пак поредния спасител или откровен популист.

    Нередност?
  • 3
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 6

    30 години демокрация без лесни пари и готово. Всъщност даже и с лесни пари/кредити които не се връщат, европомощи и т.н./ както виждаме и в развитите държави не е кой знае колко добре положението. Спасяват ги имигрантите лекари и медицински работници. Без имигранти там щеше да е даже по-зле.

    Нередност?
  • 4
    pjc50313869 avatar :-@
    pjc50313869
    • + 9

    До коментар [#3] от "mickmick":

    Кво каза? Или правиш вятър? Какви имигранти, какви бързи кредити?!? Тука говорят за простотия. За простотията на властта, която имаше цяло лято да подготви системата за 2ра вълна и не да е*е мамата на всичко! Сега заради тази простотия сигурно ще се наложат по-тежки мерки и ще бедстват всички!

    Нередност?
  • 5
    latipac avatar :-|
    дреалист
    • - 9
    • + 2

    Толкова много приказки, без да се погледне истината в очите.
    А тя е, че инфекциозните отделения са пълни със здрави хора с леки симптоми, които трябва да бъдат изпратени у дома,
    че се раздухва медийна истерия около една грипоподобна респираторна инфекция, а мерките на държавата са като за особено опасна инфекция, каквато Сарс-ков2 не е.
    Тези мерки за изолация имат смисъл и оправдание само за особено опасна инфекция, като ебола, чума, холера и т.н.
    Целият този буфосинхронизъм цели да показва картина на епидемия, за да се вземат едни пари.
    А междувременно, паниката запълва леглата с подсмърчащи "болни", а остават тежко болни необслужени...
    Този театър, в който и медиите участват, не е безобиден...

    Нередност?
  • 6
    aussie avatar :-|
    aussie
    • - 1
    • + 4

    Те за 30 години не можаха да променят системата та сега ли. С това некадърно управление в момента всичко ще си остане пак същото.

    Нередност?
  • 7
    raz_2_tri avatar :-|
    Dimitar Pehlivanov
    • - 6

    "Лекарите отказали да влязат в КОВИД отделението, ако не им плащат 500 лв на дежурство" - нямам думи - рискът за животът ти няма да стане по-малко колкото и да получаваш на дежурство, не 5000, ами и 50000. Ако толкова си притеснен за живота си, направи си застраховка живот!

    Нередност?
  • 8
    ltoshev avatar :-(
    Lubomir Toshev
    • + 7

    Българите си заслужаваме съдбата, щом толерираме тази власт. Ще мрат хора и то много.

    Нередност?
  • 10
    b.manchev avatar :-P
    b.manchev
    • + 7

    До коментар [#4] от "pjc50313869":

    „ ...във вторник увеличи заплатите на медиците... в България се намериха пари за увеличение на заплатите на лекари, сестри и санитари в болниците едва през тази седмица.“!

    Горното твърдение е манипулативна лъжа и простотия. През тази седмица, вожда ОБЕЩА на медиците и Полицаите едновременно увеличение на заплатите чак от следващата година, чрез държавния бюджет за 2021 г. Това увеличение би могло да бъде реализирано най-рано през Февруари месец. Но и това е под въпрос, предвид парламентарната и правителствена криза, които ескалират ежедневно наред със здравната. При мафията, всичко се върти около парите за “усвояване“ от обществените фондове, така, че всичко си е нормално и закономерно.

    Нередност?
Нов коментар