Щабът обяви как преценява дали баровете са по-рискови от магазините

В решенията си НОЩ ползва индекса на Тексаската медицинска асоциация, който класира опасността от зараза с коронавирус при различните дейности

"Ресторантите не са по-рискови от хипермаркетите, но заведенията са затворени, докато магазините са препълнени". "Държавата налага избирателно мерки на едни бизнеси и подминава други". "Ограниченията са тенденциозни". Това са част от обвиненията на ядосани собственици на заведения срещу здравните власти в България, които решиха, че ресторантите ще отворят едва на 1 март, а баровете и по-късно.

Здравните власти са предпазливи в разхлабването на мерките заради опасността от силна трета вълна, която създава по-заразният британски вариант на вируса. Но недостатъчната и неясна информация за мотивите на решенията им по ограничителните мерки, определено е сред грешките им. След вчерашния протест на ресторантьорите от щаба опитаха да бъдат малко по-конкретни в обясненията си защо смятат, че заведенията трябва да останат засега затворени.

"Ограничителните мерки в България са формирани по тексаската скала, която определя индекса на опасност на предаване на заразата в различни социални дейности. Ходенето на бар според нея е сред най-рисковите дейности", обясни днес председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. По думите му с най-висока степен на риск са още големите религиозни събирания, както и концертните зали, сред по-малко, но също рисковите дейности са още футболните и баскетболните мачове, докато ресторантите с външни помещения и посещаването на къмпинг са с ниска степен на опасност.

Това, за което проф. Мутафчийски говори, е Индексът на риска от зараза с коронавирус при различните социални дейности, който бе изготвен и публикуван още през лятото от лекари от специалната работна група за COVID-19 на Медицинската асоциация на щата Тексас. Диаграмата "Знай своя риск" класира често срещани дейности от ежедневието на хората по скала от 1 до 9, където 1 е нисък риск, а 9 - висок риск.

Индексът, разбира се, не може да бъде разглеждана безкритично, без нужния контекст и доза здрав разум. Според нея например ходенето на плаж носи по-висок риск от пазаруването на хранителни стоки. Но зависи изключително много дали говорим за празен и слабо посещаван плаж или за претъпкан, където хавлиите са на сантиметри една от друга. Има значение и в какъв магазин се случва пазаруването - малък и непроветрив или голям и с мощна вентилация, както и колко посещаван е обектът по време на самото пазаруване, има ли изисквания за маски и лимит за броя хора вътре или не и т.н. По същия начин да посетиш градинско барбекю парти у съседите се води значително рискова дейност, но отново зависи колко хора са поканени, какво е поведението им - носят ли маски, спазват ли дистанция и т.н. Освен това всяка дейност трябва да се постави в контекста на нивото на общата заболеваемост в страната, сезона и личната ситуация.

Въпреки това индексът е добър ориентир за потенциалната опасност на различните социални дейности.

Подробно за трудностите на сектора на заведенията в корона кризата и грешките на държавата в управлението й можете да прочетете утре в темата на броя на "Капитал".