🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бавното ваксиниране забавя икономическото възстановяване на света

Първото тримесечие ще бъде по-лошо, отколкото се очакваше

Очакванията и реалностите при ваксинирането значително се разминават.
Очакванията и реалностите при ваксинирането значително се разминават.
Очакванията и реалностите при ваксинирането значително се разминават.    ©  Reuters
Очакванията и реалностите при ваксинирането значително се разминават.    ©  Reuters

Световната икономика е изправена пред по-трудно начало на 2021 г., отколкото се очакваше, тъй като заразените с коронавирус нарастват и ваксинирането се бави. Въпреки че през тази година глобалният растеж се предвижда да се възстанови бързо след рецесията през миналата година, може да отнеме повече време процесът да започне и да не е толкова стабилен, както се прогнозираше преди.

Световната банка този месец намали прогнозата си до 4% растеж през 2021 г., а Международният валутен фонд ще актуализира предвижданията си след дни. Сега се очакват двойни рецесии в Япония, еврозоната и Великобритания, тъй като бяха наложени нови ограничения за спиране разпространението на вируса, съобщава Bloomberg. Рекордният брой случаи в САЩ накара администрация на президента Джо Байдън да подготви допълнителни фискални стимули на стойност 1.9 трлн. долара.

Само Китай успява да постигне V-образно възстановяване, след като поне официалните данни показват, че овладя болестта рано, но дори и там потребителите остават предпазливи, като Пекин е частично блокиран.

Слабо начало на годината

Високочестотните индикатори, проследявани от Bloomberg Economics, сочат към обезпокоително начало на годината, като развитите икономики започват със слабо темпо, а ситуацията при развиващите се варира в различните страни. "Това е отражение на факта, че преди широкото разпространение на ваксината връщането към нормалността е малко вероятна перспектива", каза Том Орлик, главен икономист в Bloomberg Economics. Което поставя въпроси пред политиците, след като фискална подкрепа на стойност 12 трлн. долара в света и трилиони долари от централните банки не успяха да закрепят възстановяването.

Оптимизъм на пазара

Въпреки че икономическите перспективи стават по-лоши в началото на годината, финансовите пазари продължават да залагат, че правителствените стимули и ваксинацията ще доведат до възстановяване. Миналата седмица световните фондови пазари записаха нови рекорди.

Неравномерното възстановяване вероятно ще бъде отбелязано от световните лидери, включително от китайския президент Си Цзинпин, френския му колега Еманюел Макрон, германския канцлер Ангела Меркел и други на Световния икономически форум в Давос, който ще се проведе за първи път онлайн от 25 до 29 януари.

Предупреждение от СЗО

Световната здравна организация (СЗО) ще предупреди богатите държави в понеделник, че икономиките им могат да бъдат засегнати, освен ако не помогнат на развиващите се страни да ускорят ваксинационните програми, съобщи Financial Times, позовавайки се на проучване.

САЩ, Великобритания и Европейският съюз доставят ваксини, като по този начин някои части на света ще достигнат стаден имунитет, докато други изостават, особено по-бедните икономики. Ако ваксинирането в по-бедните страни запази сегашната си тенденция, напредналите икономики са изправени пред загуба на продукция до 2.4 трлн. долара от годишния си брутен вътрешен продукт преди пандемията поради прекъсвания в търговията и веригите за доставки според СЗО.

"Макар в края на тунела да има светлина, имаме още дълъг и труден път, преди да излезем от него", казва Ерик Нилсен, главен икономист на Unicredit. "Докато пандемията тероризира част от света, нормалността няма да бъде възстановена никъде." Оптимистичната перспектива е властите да успеят до средата на годината да проведат мащабно ваксиниране и да премахнат заплахата от разпространението на по-заразни варианти на вируса.

Продължаващата разхлабена парична политика на централните банки и надеждата, че правителствата няма да оттеглят своята подкрепа преждевременно, както направиха някои след финансовата криза, също трябва да помогне. Блокиранията и други ограничения за движение изглежда, че имат по-малко вредно икономическо въздействие сега, отколкото миналата година, тъй като потребителите и бизнесът намериха начини да се адаптират. И водещата роля на Китай в глобалното възстановяване показва какво е възможно да се промени, след като вирусът бъде контролиран.

"Първото тримесечие ще бъде по-лошо, отколкото предполагахме", каза Шон Роуч, главен икономист от Азиатско-тихоокеанския регион в S&P Global Ratings в Сингапур. Според него възстановяването ще е забавено, но няма да има отклонение от курса.

Чуждите инвестиции в света са спаднали с 42%

Китай е привлякла най-големи преки чужди инвестиции през 2020 г. Постъпленията са били 163 млрд. долара, става ясно от доклад на Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD). САЩ са втори със 134 млрд. долара при 251 млрд. година по-рано. Преките чуждестранни инвестиции в света са се сринала в годината на пандемията с 42% до около 859 млрд. долара. Най-тежко са засегнати индустриализираните страни, в които обикновено се правят около 80% от глобалните транзакции - там обемът е спаднал до нивото от 1994 г.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    Недоумявам как може на едно място да се съберат толкова глупости!

    Вече цяла година един не фатален медицински проблем е олигавен и изстискан политически. Англосаксонският свят (и присъдружните му) е с вечерен час - все едно вирусът-вампир се активира от фазите на Луната... А пък на Азия не й пука! В Африка - фарма гигантите доставят не по милиони дози ваксини, а по 25 (д в а д е с е т и п е т!!!) на държава, пък чернокожите не мрат поголовно по пътеките в резерватите...

    Съждението, което обвързва кампанията за ваксинирането с каквото и да било - икономическо, психологическо, климатично и пр. добруване, допускам, че много скоро ще бъде преследвано от закона. Защото е неверно, подвеждащо и застрашаващо живота и здравето на хора.

    Ако то съдържаше истина, би следвало в края на март Израел да стане световен остров на сигурността и икономическия просперитет, защото дотогава правителството на Нетаняху възнамерява да изваксинира цялото население.
    На мен обвръзката на едното с другото не ми звучи адекватно.

    Едно, защото САРС Ков-2 с досегашната си смъртност от 0.3% не мотивира подобни панически реакции като спиране на живота, вечерен час, патрули с кучета по улиците и прочее концлагерни римейки.

    Всъщност ковидът от медицински казус отдавна е превърнат в политически и не е резонно да очакваме с медицински марки да се "лекуват" неконтролируемо създадени и раздути политически проблеми;

    Второ - във ваксинационния "отличник" Израел покрай назрява сериозен скандал. Оказва се, че за да си осигури нужните милиони дози за имунизация на населението, правителството се е съгласило в замяна да предостави на Пфайзер цялата медицинска информация за ваксинираните, като по този начин и населението на Израел е включено - без да е информирано!! - за участие в недовършената трета фаза на изпитанието на препарата им!

    Участието на хора във фарма експерименти е забранено!
    И в случая не говорим за няколко хиляди доброволци, които подписват съответни договори, че са запознати с риска, който поемат, и получават някаква пари за това, а за населението на една държава, което като стадо е подкарано към ваксинаторниците!

    При това - естествено - правителството на Нетаняху е заобиколило съответните държавни структури, които се занимават с лекарствата и личните данни.

    Прекомерното политизиране на всеки един обществен проблем го превръща в поредния Франкенщайн, който от един миг насетне става неуправляем от създателите си.

    На нещо такова присъстваме в момента.
    Ако не ме упоят, не смятам доброволно да се ваксинирам.

    Нередност?
  • 2
    borodino avatar :-P
    borodino
    • - 1

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Браво, докторе! Видя ли Комарницки и "последната ваксина за последния българин"?

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-P
    D-r D

    До коментар [#2] от "borodino":

    Бог е Комарницки, докторе! Не пропускам да надзърна в Сега, за де видя поредното му есе, защото когато погребва баце е уникално многопластов!
    Това е топ!
    https://www.segabg.com/touche/tush-01-25-2021
    Виж му бозките и чурчицата на замразения, за да ни надживее мамут...

    Нередност?
Нов коментар