🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Водопровод в Шумен ще се ремонтира за 56 млн. лв. от "Джи Пи груп" и близка до ДПС фирма

Обединение с участие на "Билдинг комфорт" спечели позиции за 37 млн. лв., дружеството има косвени връзки с депутата Камен Костадинов

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Водопроводът от язовир "Тича" до Шумен, който е дълъг 25 км, ще бъде реконструиран в следващите няколко години. "ВиК - Шумен" вече проведе обществената поръчка за проекта, който се финансира по оперативна програма "Околна среда".

Две от обособените позиции за общо 37 млн. лв. без ДДС ще се изпълняват от обединение на фирмите - "Билдинг комфорт", "Водстрой ВТ" и "Сет инженеринг". За първата има съмнения, че е свързана с депутата от ДПС Камен Костадинов. За третата позиция - за 19 млн. лв. без ДДС, е избрана "Джи Пи груп".

В момента тече срок за обжалване на класирането пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), като след това ще се премине към подписване на договор с избраните изпълнители.

Само през 2020 г. довеждащият водопровод на Шумен е аварирал няколко пъти, оставяйки областния град и други населени места в региона без вода по цял ден. Съоръжението е въведено в експлоатация от 1978 г., когато започва да снабдява Търговище, а през 1981 г. и Шумен. Водопроводът пресича река "Камчия" цели 23 пъти.

Загубите по мрежата на "ВиК - Шумен" според данни от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) са сред най-високите в страната - 80%. Към 21 декември язовир "Тича" е пълен едва 35%, и то след последните валежи, като обичайното ниво за декември е над 50%, сочи справка в сайта на екоминистерството. Язовирът снабдява 100 хил. души с вода.

Победителите

"Джи Пи груп" през последните няколко години е сред най-големите в бранша. Дружеството в момента строи тунел "Железница" на магистрала "Струма", работеше по метрото в София, а и вероятно ще се включи в доизграждането на язовир "Луда Яна" край Панагюрище. Обединението, което спечели търга за пречиствателна станция за питейни води в Шумен, също има връзки с "Джи Пи груп".

Другият изпълнител - обединението на "Билдинг комфорт", "Водстрой ВТ" и "Сет инженеринг", е с по-непознати за обществото фирми. Първата обаче е великотърновско дружество, свързано с Камен Костадинов, депутат от ДПС, твърди източник на "Капитал" от строителния сектор. През април миналата година "Билдинг комфорт" спечели поръчката на община Велико Търново за изграждането на нов корпус на болницата "Д-р Иван Черкезов" за близо 6.5 млн. лв. без ДДС, а преди две години - за детски градини и училища във Велико Търново за 1.7 млн. лв. без ДДС. Собственик на дружеството официално е Борислав Атанасов. За кратко през 2010 г. той е бил управител на дружеството "Бест сити пропърти", чийто собственик - панамската офшорна компания "Юропиън трейд сървисис партнърс корпорейшнт", го препродава на фирмата на съпругата на Камен Костадинов - Венета, "Геб проджектс".

Втората фирма от обединението е "Водстрой ВТ" , акционерно дружество от Велико Търново, която има 2.7 млн. лв. приходи и 44 служители за 2019 г. Дружеството е работило основно по проекти в региона си.

Последният партньор е "Сет инженеринг", собственост на Янчо Петков. Нейните приходи за 2019 г. са 1.9 млн. лв. и има 7 служители.