София завършва едва 4 изцяло нови детски градини тази година

Постигнатото не отговаря на амбициозните обещания, които за пореден път се отлагат за по-следващата година

Новата детска градина в "Кръстова вада".
Новата детска градина в "Кръстова вада".
Новата детска градина в "Кръстова вада".    ©  Георги Кожухаров
Новата детска градина в "Кръстова вада".    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Столичната община ще успее да завърши едва 4 изцяло нови детски градини до края на тази година, става ясно от отчета към приетата в края на 2020 г. амбициозната програма за ударно строителство на детски градини до 2023 г.

Това са дългоочакваната нова градина в "Манастирски ливади", за която се говори от 2016 г., първата детска градина в "Кръстова вада", която трябваше да е готова през пролетта на 2020 г., новата детска градина за 6 групи в "Овча купел", за която обаче има сигнал за нарушения в обществената поръчка, както и детската градина в кв. "Филиповци".

Кое ще е наистина "готово"

Тази година ще бъдат завършени и разширенията и реконструкциите на още четири детски градини в районите "Изгрев" (кв. "Дианабад"), "Подуяне", "Студентски" и "Витоша", както и разширението на две ясли - 31-ва в "Красно село" с две нови групи, и 35-а в "Триадица" с пристройка за четири нови групи. Преустроени са и три сгради - на спортен клуб в кв. "Гоце Делчев", първия етаж на 25-а детска градина в "Банкя", както и на стара кухня в 138 ДГ във "Връбница", за да има място за още една яслена група.

За това общината е разплатила към момента 14.6 млн. лв. от общо 135 млн. лв. за осъществяването на амбициозната си програма до 2023 г. Три от планираните за довършване през 2021 г. детски градини пък са отложени за 2022 г. поради различни причини: технически грешки, въобще незапочнали дейности или непредвидени обстоятелства. Единствено новата детска градина в "Сеславци" ще бъде завършена по-рано от очакваното - в края на 2021 г. вместо през пролетта на 2022 г.

Нови терени няма

Резултатите от постигнатото трудно могат да се нарекат успешни, тъй като "новите" детски градини така или иначе се обещават от години, а изпълнението им все се бави, макар и за повечето да има отдавна готови проекти. Именно заради липсата на подготовка и налични терени са налице съмненията, че столицата ще изпълни обещанието си за 287 нови групи до 2023 г.

Прави впечатление и това, че за близо една година столицата е успяла да отчужди едва три терена, върху които да строи нови детски градини. Издадени са заповеди за отчуждаване на един такъв в "Обеля" и е стартирана процедура за отчуждаване на терен, върху който да се разшири 108 детска градина в "Дружба". А друг терен - в "Манастирски ливади-изток", ще трябва да бъде отчужден принудително. Останалите четири процедури, които е трябвало да започнат тази година, обаче въобще не са напреднали.

Проблемът идва от там, че през последните десет години реално не беше направено нищо, за да бъдат отчуждени терени за детски градини и училища и ако не се действа бързо, някои ще бъдат загубени безвъзвратно - частниците вече имат правото да реализират инвестиционните си намерения.

Дори и да отчужди терени в новите квартали, общината се сблъсква с още един проблем, свързан с липсата на отчуждения: изграждането на улици, които да извеждат до новите детски градини. Такъв пример е новата детска градина за осем групи в "Манастирски ливади-изток", до която не може да се стигне. Засега общината е обявила обществена поръчка само за изграждането на едната от улиците - "Флора". А понеже предстои тепърва да се пусне и търг за обзавеждането на детската градина, не е сигурно дали ще може да приема деца през пролетта.

Именно защото е трудно да реши проблема с осигуряването на нови терени за детски градини, Столичната община набляга на преустройството на стари сгради в детски градини или на разширенията на вече съществуващи, както се вижда и от изпълненото в програмата. Последният показателен пример за това е, че общинският съвет реши да строи детска градина на мястото на пазар "Подуяне", който за тази цел ще бъде заличен.

Може, ама другия път

Сега районни кмет на "Поудяне" е подал искане в програмата за завършване през 2021 г. да бъде включено и преустройството на магазин във филиал на 91-ва детска градина, както и на други два обекта за продължение на 92-ра. Предложено е и към програмата да се включат ремонт на 120-а детска градина, нови детски градини в "Подуяне" и с. "Кокаляне". Както и в район "Изгрев", като се предвижда те да са готови до 2023 г. Актуализирането на програмата ще бъде гласувано този четвъртък от общинския съвет.

София обаче за пореден път отлага амбициите си за "следващия път" и сега надеждите са, че през 2022 г., ще бъдат завършени впечатляващите 27 нови и разширени детски градини. Изпълнението на тази задача звучи почти невъзможно, ако се сравнят резултатите от постигнатото през 2021 г., още повече, че за някои от градините, предвидени за 2022 г., няма готови инвестиционни проекти и не са посочени ориентировъчни срокове. Други 19 са с готови проекти или предстои да бъдат проектирани до края на тази година, а 25 трябва да са завършени до 2023 г., пише в отчета на общината.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    crusible avatar :-?
    crusible
    • - 1

    А междувременно хиляди семейства плащат всеки месец по една средна ипотечна вноска за частна детска градина. На това му се вика неспособност да решаваш проблеми. Цяло чудо е, че Фандъкова изкара толкова мандати...

    Нередност?
  • 2
    orchis avatar :-|
    orchis

    Пълен разплох.

    Нередност?
Нов коментар