🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

София търси кой да събира боклука в "Триадица", "Витоша" и "Овча купел" срещу 143 млн. лв

Предишната обществена поръчка от 2017 г. е била за близо двойно по-ниска сума - 79 млн. лв

Често отпадъците в София не се събират достатъчно редовно от избраните фирми
Често отпадъците в София не се събират достатъчно редовно от избраните фирми
Често отпадъците в София не се събират достатъчно редовно от избраните фирми    ©  Надежда Чипева
Често отпадъците в София не се събират достатъчно редовно от избраните фирми    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако се чудите за какво София плаща най-много пари - това е боклукът. След като в края на 2020 г. общината избра обичайните фирми (свързани с фирми на Румен Гайтански-Вълка и братята Кирил и Георги Домусчиеви) за чистенето на почти всички райони и им обеща 430 млн. лв до 2025 г., сега търси кой да чисти още две зони, които липсваха в мегатърга. Става въпрос за район "Триадица" (без да се включва частта, заключена между булевардите "Витоша", "Патриарх Евтимий", "Христо Ботев" и ул. "Позитано"), както и за районите "Витоша" и "Овча купел" (обединени в една позиция за една фирма). Сумата за почистването им е впечатляваща - 143.3 млн. лв. за следващите пет години. За сравнение, миналата такава поръчка, от 2017 г., включваща чистенето на "Витоша" и "Овча купел", както и частта от "Триадица", е била на стойност 79.02 млн. лв.

Още от същото

При сравнението на новата поръчка с тази от 2017 г. обаче не се откриват много разлики - единствено докато преди е било написано, че събирането на боклука от кошчетата става ръчно, в описанието на новия търг липсва уточнение дали това отново ще се случва по този начин, но не се казва и дали ще бъде и механизирано. Със сигурност почистването на тротоари, спирки на градския транспорт, метростанции, подлези както досега ще бъде ръчно, както и почистването на пътното платно от отпадъци.

Избраните фирми ще отговарят и за зимното почистване на улиците и тяхната поддръжка - нещо, което традиционно се пропуска на повечето места, щом падне първият за годината сняг, и обичайно кметът Йорданка Фандъкова казва, че налага глоби.

Изисквания

Поръчката е разделена на две обособени позиции - за район "Триадица" без централната му част, както и за районите "Витоша" и "Овча купел". Първата позиция - за "Триадица", е с прогнозна стойност 73.9 млн. лв., а изискванията са фирмите да разполагат с 14 броя специализирани камиона за контейнери с битов отпадък, 9 броя за извозване на едрогабаритни и строителни отпадъци, 1 брой за дезинфекция, 3 броя вакуумни машини за почистване на тротоари, 14 броя камиони с автоцистерна с маркуч и дюзи и др.

Карето между булевардите "Витоша", "Патриарх Евтимий", "Христо Ботев" и ул. "Позитано", които са част от "Триадица", но не попадат в тази позиция, се почистват от "Титан София център консорциум", който е избран през 2019 г.

Изискванията към позицията, включваща районите "Витоша" и "Овча купел", са същите, като прогнозната стойност за двата района е по-ниска - 69.3 млн. лв.

Предложената цена ще има еднаква тежест (50%) с техническото предложение на участниците, което включва анализ, описание на технологията и предложение за маршрути, график за изпълнение, както и концепция за информационна кампания, която да популяризира системата за автоматично обслужване.

Едно от изискванията е кандидатите да са реализирали оборот в сферата, попадаща в обхвата на поръчката, което ограничава избора им само до такива играчи, които преди са се занимавали с боклук. За първата позиция този оборот трябва да е 14 млн. лв. за последните три приключили финансови години, а за втората - 13 млн. лв.

Освен това всички превозни средства трябва да са с екокатегория поне ЕURO 6, а специализираните такива да са оборудвани с онлайн система за записване на маршрута с GPS, който ще се проследява от Столичната община.

Кой чистеше досега

С търга от 2017 г. почистването на "Витоша" и "Овча купел" бе възложено на "Нелсен Чистота" и "Ай Ес Ви трейд" в консорциум "София Юг", и на ЗМБХ за район "Триадица.

"Нелсен Чистота" е собственост на "Титан интернешънъл холдинг" на Иво Иванов, а "Ай Ес Ви трейд" - на Веселин Танов и Слави Димитров. Консорциум между двете фирми чистеше и няколко квартала във Варна.

В съвета на директорите на ЗМБХ пък са Ангел Иванов, Дойчин Черешаров и Даниела Славчева, като до 2011 г. дружеството е било собственост на австрийското "Заубермахер". Действителните му собственици сега са Марио Ташев, Камен Арсов, Иван Бучков и Даниела Славчева. Ташев и Арсов са собственици и на фирмата "Директ инвест".

До класиране за втората позиция през 2017 г. е стигнала и "Грийн партнърс" - компания, която до 2019 г. официално беше собственост на Румен Гайтански-Вълка, но след това е прехвърлена на Здравко Андреев. "Грийн партнърс" обаче е получила по-малко точки от ЗМБХ.

Настоящите договори с фирмите, почистващи двете зони, изтича през юни 2022 г., като дотогава явно общината се надява да е избрала новите изпълнители. Това обаче ще зависи дали някой от бъдещите кандидати ще обжалва процедурата - нещо, което обикновено забавя значително търговете.