София дава 237 млн. лв. за миене на улици и събиране на боклук през 2022 г.

Улиците ще се мият малко по-често, такса смет отново няма да се увеличава, а боклукът ще се събира по-скъпо от същите фирми

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Средно почти по 200 лв. ще плати всеки софиянец догодина, за да се почиства града и да се събират отпадъците. Сумата е с 15 лв. по-голяма от разходите през тази година, но ефектът от това едва ли ще бъде забелязан. Според плана на общината главните улички в София и тези в кварталите ще се мият седем вместо пет пъти от следващата година, но истината е, че много често машините просто минават по зададените маршрути, без да вършат каквато и да е работа. Контрол липсва, а парите се плащат на километър. По същата причина трудно може да се очаква много и от това, че обхватът на улиците в списъка за почистване с автоцистерна и маркуч ще се увеличи с 37 дка.

План-сметка за почистването на Столична община през 2022 г., беше представена днес от зам.-кмета по екологията Десислава Билева и зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов. Тя все пак може да се определи като успех, при положение че през последните две години така и не успяваше да увеличи кратността на почистванията, а разширяваше само обхвата на площите. Общо разходите ще бъдат 237.69 млн. лв. - със 17.3 млн. лв. повече в сравнение с миналата година. Увеличение на такса "смет" обаче няма да има и тя остава 1.6 промила за граждани и 10 за бизнеса, като отново няма значение кой колко замърсява а в колко скъп имот живее или работи.

По-скъп боклук

Събирането и извозването на отпадъци, за което от години отговарят фирми, свързани с бизнесмена Румен Гайтански-Вълка и братята Домусчиеви, ще струва на общината 74.2 млн. лв., което е с 1.2 млн. повече от средствата, дадени за същото през 2021 г.

Билева обясни, че контролът върху дейностите на сметоизвозващите фирми е в ръцете на Столичния инспекторат и е "на високо ниво" и добави, че тази година ще има допълнителни правила и инструкции по отношение на чистота и миене в договорите с фирмите, които поддържат чистотата. Това е в тон със заявките, които така или иначе се дават от години, но без ефект. Така например събирането на боклука става по "добрия стар начин" - шумно и с препречване на пътя, в час пик или посред нощ. Няма и индикации това да се промени скоро, както например стана в Бургас. От октомври Столичният инспекторат пък си има нов ръководител - бившият главен секретар на МВР Ивайло Иванов.

Специално са заделени и повече средства за сметките за тока на завода за боклук край село Яна (от 82 лв. на тон на 95 лв. за 2022 г.), като Билева обясни, че това е "разход в световен мащаб". Заложени са и 600 хил. лв. за изграждане на две площадки (за строителни и едрогабаритни отпадъци) към завода, както и фотоволтаична система за нуждите на Столичното предприятие за третиране на отпадъци (СПТО).

"Заводът е един от големите консуматори на енергия и искаме да стартираме с фотоволтаична система, за да ползваме за собствени нужди електроенергията, която ще произвежда", обясни Билева. Тя отбеляза още, че смесеният битов отпадък на вход се увеличава и ще достигне 390 хиляди тона на вход при капацитет от 420.

По-често миене на улици

Това, което отличава новата план-сметка от предишните две такива, е, че реално се предвижда по-често миене на вътрешноквартални улици и на такива, по които минава градски транспорт. Това ще се случва вече седем пъти в кварталите и шест пъти по трасетата на обществения транспорт, стана ясно по време на пресконференцията. В крайна сметка обаче трябва да се потвърди от документа, който предстои да бъде публикуван.

"Работим активно с всички районни кметове, така че предвиждаме да увеличим и средствата за районите, които предоставяме по план-сметката и за поддържане на зелените площи", заяви Билева.

Рядкото и неавтоматизирано миене на улиците е проблем на София от много години, като дори през 2019 г. Софийският градски съд (СГС) я задължи да чисти машинно по-често улиците по време на летните месеци - два пъти в месеца между май и септември и един път - между октомври и април. Дори и с увеличението от 5.5 млн. лв. за лятно почистване не е сигурно дали това ще стане.

За работата на инсталациите за третиране и оползотворяване на битовите, зелените и биоотпадъците, както и за проучвания, рекултивацията и закриването на депата пък са предвидени 61.7 млн. лв.

Общината очаква приходи в размер на 194 млн. лв. от суми, дължани за такса "смет", както и още 43 млн. лв. от вземания от стари години, обясни Барбалов.