🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бюджетът на Пловдив през 2022 г. ще надхвърли половин милиард

Още спортни зали, ремонт на улици и изграждане на детски градини и училища, планира местната власт

Въпреки, че бюджета през 2022 г. ще е по-голям, общината предлага "още от същото" на пловдивчани
Въпреки, че бюджета през 2022 г. ще е по-голям, общината предлага "още от същото" на пловдивчани
Въпреки, че бюджета през 2022 г. ще е по-голям, общината предлага "още от същото" на пловдивчани    ©  Анелия Николова
Въпреки, че бюджета през 2022 г. ще е по-голям, общината предлага "още от същото" на пловдивчани    ©  Анелия Николова
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Местните данъци остават непроменени, но ще бъдат увеличени някои такси.
  • Спортните съоръжения са приоритет и през 2022 г. - освен започнатите проекти са отделени още 5 млн. лв. за стартиране изграждането на нови спортни зали и комплекси.
  • Очаква се строителство на 2 училища и редица детски градини, а новите зелени зони остават на етап планиране.

През тази година бюджетът на община Пловдив за първи път надхвърля половин милиард - местната власт ще разполага с 526 млн. лв., или с 26% повече от 2021 г. Година преди местните избори обаче общината не планира революционни промени и много нови проекти и е предпочела да се придържа към вече започнатите.

На представянето на проекта пред медиите кметът Здравко Димитров не пропусна да изтъкне предимствата на воденото дотук управление в рамките на техния мандат, както и средствата, които са били предвидени и/или дадени на общината по времето на управлението на ГЕРБ. Кметът бе категоричен, че в средата на годината ще има актуализация на бюджета. Тя вероятно ще следва обещаната от правителството промяна в държавния бюджет.

"Галопиращата инфлация прави предприемачите по-предпазливи и някой от тях не искат да подписват договорите (с общината - бел.ред.) , чакайки евентуалното решение на Министерството на финансите да може избраните фирми да сключват анекси за цените на материалите", поясни Димитров. Въпреки това той определи бюджета като "реалистичен".

Приходите - данъците няма да се вдигат, очаква се по-добра събираемост

В началото на годината усърдно бе коментирано, че голяма част от местните данъци и такси ще се повишат, което предизвиква широко обществено неодобрение. Вероятно вследствие на това общината се отказа от тези си намерения, като увеличение се предвижда само при някои услуги на общинските предприятия.

Въпреки това в проекта за тазгодишния бюджет e предвиден ръст на местните приходи от данъци и такси с около 60 млн. лв. Те трябва да достигнат 264 млн. лв. От тях обаче 70 млн. лв. са преходен остатък от миналата година. Заместник-кметът по финансите Величко Родопски обясни, че се очакват завишени постъпления както от имуществените данъци и общинските такси, така и от глобите и санкциите.

Малко под половината от приходите в бюджета за тази година или 261 млн. лв. са трансфер за делегирани от държавата дейности. Те се увеличават с над 30 млн. лв. спрямо 2021 г. заради увеличени заплати на работещи в публичната сфера, издръжка на децата в детската градина и т.н. Общината ще отдели 18 млн. лв. за съфинансиране на делегираните от държавата дейности.

От всички тези средства за финансовото състояние на общината са от значение изравнителната субсидия (5.2 млн. лв.) и целева субсидия за капиталови разходи (3.7 млн. лв.), които влизат като помощ в Пловдив. Градът не получи изравнителна субсидия за миналата година, а причината за това е въведеното през 2019 г. ограничение за достъп до този тип субсидии от "по-богатите" общини или тези с данъчни постъпления от над 120% от равнището им за страната на човек от населението.

Къде ще отидат парите

Капиталовата програма на Пловдив за 2022 г. се планира да бъде за малко под 250 млн. лв., от които 130 млн. лв. са европейски средства. От тях най-много пари (над 100 млн. лв.) ще се отделят за благоустройство на града, в това число ремонт на улици, улично осветление, воден проект и т.н.

В разчета на разходите към момента не е включен планираният 50-милионен заем, който бе одобрен на последната общинска сесия за още спортна инфраструктура. Това вероятно ще се случи при актуализацията само след няколко месеца.

Акцентът в плана пада върху проекти, които неведнъж общината е определяла като приоритетни. Такива са входно-изходните артерии на града, за които общо се предвиждат над 11 млн. лв. - "Кукленско шосе", за което средствата са предвидени още през 2021 г., както и "Голямоконарско шосе" и "Рогошко шосе", за които частично са осигурени средства. В бюджета са вкарани и проектите от 30-милионния заем - пробивът под Водната плата, улиците "Царевец" и "Хаджи Димитър" и "Модър-Царевец". В плана са включени и част от средствата по интегрирания проект за водите в Пловдив.

Спортната инфраструктура е безспорно най-важната част от водената от сегашното управление политика и кметът Димитров ще продължи да строи спортни съоръжения и през тази година. Предвидени са неразходените пари по двата клубни стадиона, както и гласуваните допълнителни 5 млн. лв. от общинския бюджет. Предвижда се и довършването на две спортни зали ("Дунав" и ЕГ "Иван Вазов"). Средствата, отделени за подпомагане на пловдивските спорни клубове, са 2 млн. лв. - колкото никога досега.

Що се отнася до екологията - "толкова пари досега община Пловдив не е отделяла за този ресор", каза кметът. Въпреки това в бюджета няма отделени средства за нови зелени площи или озеленяване. Пари се предвиждат само за разработка на планови програми и мероприятия, чието реализиране обаче не се планира да стане със собствени средства.

Работата на ресорния кмет и съответната дирекция ще е насочена към изграждане на методология за зони с ниски емисии, създаването на дигитална карта на зелената система, управление на разделното събиране на отпадъци, изготвяне проект за рехабилитация на р. Марица, както и стартиране дейността сметищата в близост до Пловдив.

Какво остава извън бюджета

За важните за града проекти, които към момента не са включени в проекта (например старата сграда на БНБ), кметът Димитров коментира: "Дайте ми един милиард лева и ще направим чудеса. Искам всичко да направя, но няма как наведнъж".

За Зоологическата градина в бюджета за 2022 г. са отделени 500 хил. лв., които биха стигнали само за разплащане с фирмата изпълнител. Въпреки обещанията за осигуряване на средства за ремонт едва 500 хил. лв. са отделени през 2022 г. за кино "Космос".

В бюджета за общинското транспортно дружество "Екобус", което още е в процес на регистрация, има отделени само 100 хил. лв.- предвидени за текущи разходи, възнаграждения, лицензи и т.н. Тоест за момента опасенията, че това ще е поредното кухо общинско дружество, в което ще се наливат средства - остава, тъй като няма ясна и точна информация как се действа по него. За "смарт проекта" в Пловдив, който включва и управлението на електроннобилетната система - работата е на етап проект.

Общественото обсъждане на бюджета ще е през следващата седмица, а до средата на април се очаква проектът да се гласува и от общинския съвет.

Все още няма коментари
Нов коментар