НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Да спестиш 70% от разходите за ток: Областната управа на Пловдив слага солари на покрива

Централата ще захранва сградата на администрацията, като прогнозната ѝ стойност е 120 хил. лева

Покривът на сградата на Областна администрация - Пловдив, е с площ 1.2 хектара
Покривът на сградата на Областна администрация - Пловдив, е с площ 1.2 хектара
Покривът на сградата на Областна администрация - Пловдив, е с площ 1.2 хектара
Покривът на сградата на Областна администрация - Пловдив, е с площ 1.2 хектара

До края на тази година областната администрация на Пловдив планира да има собствена соларна централа на покрива на сградата си, която да ѝ позволи да спестява около две трети от разходите си за ток. Подобно мерки са вече масова практика за бизнеса, но публичните институции, които залагат на собствено производство на възобновяема енергия, все още са рядкост.

Според областния управител Йордан Иванов обаче сметките са достатъчно красноречиви, за да не се губи повече време в чакане. Според данни, които той представя, успешното завършване на проекта би намалило годишните разходи за електричество на администрацията със 70%. За 2021 те са били около 100 хил. лв., което означава, че може да се реализира икономия от около 70 хил. лв. при подобни пазарни цени. Ако токът обаче е по-скъп, каквито очаквания има, то и спестяванията ще са по-големи.

За изграждането на соларния парк ще бъде взет заем от държавата - през Министерският съвет, като индикативната сума е 120 хил. лв.

Накратко: при сегашните пазарни условия инвестицията би се възстановила само за две или най-много три години. А животът на соларните панели е 25-30 години, което означава, че областната администрация дори ще печели от проекта си.

Проектът и инициативи за оптимизация

Според Националното сдружение на местните власти сметките за електроенергия и горива през 2022 г. ще са четири пъти по-високи спрямо 2020 г.

В тази връзка са предприети няколко инициативи за подобряване на енергийната ефективност на сградата на областната администрация в Пловдив. Първата от тях - за смяната на всички осветителни тела в сградата с LED тела - вече е в ход. Втората предвижда превръщането на сградата в "умна", така че потреблението на електроенергия да бъде намалено до минимум. На трето място е изготвянето подмяната на хидроизолацията на покрива. А най-съществената част от проекта е изграждането на соларна централа със 70 кВт пикова мощност върху половината от покривната площ на сградата. Инсталацията ще бъде директно свързана към самата сграда и ще задоволява потребностите й, като само в часовете когато няма собствено производство, ще се купува ток от мрежата. Закупуване на батерия за съхранение на енергията не е предвидено, тъй като въпросните устройства все още са сравнително скъпи, а и профилът на потреблението на администрацията съвпада напълно с производството на слънчева енергия - след 18 ч. рядко има чиновници в сградата.

Югоизточният регион на България има соларен потенциал от 4.2 кВч на кв.м според информация от Solargis и Globals Solar Atlas. С най-голям потенциал са областите Пловдив, Хасково и Кърджали.

За реализирането на проекта Иванов ще проведе търг, чрез който да избере изпълнител, и се надява в конкурса цената да се понижи. Индикативният бюджет 120 хил. лв. включва соларните панели, инвертори и връзването им към мрежата на сградата.

Самият заем е на фаза изготвяне на предложение към Министерския съвет, като областният управител Иванов коментира, че са проведени предварителни разговори с главния секретар и има устно потвърждение, че заемът ще бъде одобрен. Паралелно с това са задвижени и съответните процедури. "Докато чакаме решението от Министерския съвет, ще възложим по Закона за обществените поръчки публична състезателна процедура "без осигурен финансов ресурс". Това не е с цел сключване на договори, където изпълнители да работят без пари, а впоследствие да могат да съдят държавата, а законов механизъм, който позволява на публичните субекти да възлагат, да сключват договори именно с цел максимална бързина. Фактическото изпълнение, както казва законът, е тогава, когато са намерени пари."

Интересно е, че областната управа ще вземе заем за осъществяването на този проект, макар да предстои отпускането на грантове за подобни инициативи по Плана за възстановяване. Като причина за това Иванов изтъква желанието за скоростно решение на проблема "Това, че работим с публични пари и сгради, не означава, че можем да си позволяваме да се бавим. Напротив, трябва да сме много отговорни." Според Иванов въпреки лихвите по заема, при изплащане в срок от 6-10 години и при допускането за понижаване на цената за електричество дори с 2.5 пъти, проектът отново ще бъде изгоден.

И две зарядни станции

На следващ етап областният управител планира пускането в експлоатация на две зарядни станции за електрически автомобили. Едната ще бъде денонощно достъпна и безплатна за пловдивчани - в близост до спирката на бул. "6 септември". Втората станция ще бъде в подземния паркинг на областната администрация и използването ѝ ще е ограничено само за автомобили, които имат достъп. Което може да се приеме като знак, че администрацията планира да мине на електрически коли.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    crusible avatar :-P
    crusible

    Похвално!

    Нередност?
Нов коментар