Пловдив одобри набързо заем за 50 млн. лв. за два недовършени стадиона и един нов басейн

Условията тепърва ще се договарят, но много от обстоятелствата около идеята са смущаващи

Здравко Димитров прави всичко възможно, за да изпълни наставленията на бившия премиер
Здравко Димитров прави всичко възможно, за да изпълни наставленията на бившия премиер
Здравко Димитров прави всичко възможно, за да изпълни наставленията на бившия премиер    ©  Надежда Чипева
Здравко Димитров прави всичко възможно, за да изпълни наставленията на бившия премиер    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

"Пловдив е спортен град", заяви бившият премиер Бойко Борисов, след като нареди на общинарите и кмета от ГЕРБ да завършат двата стадиона - на "Ботев" и "Локомотив", въпреки недостига на средства. След като първо одобриха прехвърляне на пари от друга поръчка, а после осъзнаха, че е невъзможно, сега ГЕРБ-Пловдив, решиха да изпълнят наставленията по друг начин.

На заседанието на Общинския съвет (ОбС) в четвъртък, където ГЕРБ заедно с "Кауза Пловдив", "Съюз за Пловдив" и Земеделски съюз "Александър Стамболийски" имат мнозинство, бе внесено и одобрено извънредно предложение от името на зам.-кмета по финанси Величко Родопски за одобряване намерението за изтегляне на заем за 50 млн. лв.

Заемът трябва да послужи за довършването на двата стадиона, за изграждането на нов плувен комплекс и за ремонт на Медицински център за рехабилитация и спортна медицина. Съгласно предложението парите са разпределени по 12 млн. лв. (с ДДС) за клубните стадиони, 20 млн. лв. за басейн и 6 млн. лв. за спортния диспансер.

Предложението очевидно е съставено и внесено набързо, за което сочи липсата на консултации. Тук трябва да се вземе предвид и фактът, че дори с тези пари двата стадиона надали ще бъдат довършени окончателно - нещо, което самият кмет признава. Не е ясно и как ще реагират строителите - в интервю за "Капитал" преди дни, изпълнителят ПИМК потвърди, че цените на строителните материали са се вдигнали и ако трябва да изпълняват целия проект по заложените разчети, ще са на над 6 милиона лева загуба. За плувния комплекс вече подписания от бившия кмет договор е бил спрян окончателно вчера и явно ще се прави нова поръчка.

Как протече гласуването

За разлика от гласуването на миналогодишния 30-милионен заем, този път нямаше разногласия между членовете на ГЕРБ. Решението беше подкрепено от 38 от общо 44 гласували общински съветници. "Против" гласуваха единствено представителите от групата на "Демократична България", които определиха предложението като "стръв", както и независимият съветник Слави Георгиев. БСП изобщо не участваха в гласуването, въпреки че бяха в залата. Като причина за това председателят на групата на социалистите Николай Радев посочи, че подобно важно решение не трябва да се взима в последния момент и трябва да бъде обсъдено от експертите в партията.

Въпреки че през последните месеци кметът Димитров многократно коментираше, че вдигането на местните данъци и такси се дължи на факта, че общината не се справя с увеличените си разходи, днес след като получи одобрението на съветниците, той заяви: "Общината е в добро финансово състояние, може и още кредити даже да издържи."

По всичко личи, че решението е било взето набързо. Оказа се, че не само общинските съветници не са били подготвени за предложението, а и самият вносител. Слави Георгиев посочи по време на дебатите, че за Спортния диспансер в качеството си на отделно търговско дружество не може да се тегли заем от името на общината. Това наложи преформулиране на решението и се прие да бъде възложено на управителя му да преговаря за кредитиране.

Зам.-кметът по финансите Величко Родопски наблегна върху факта, че контрол върху тегленето и разходването на заема ще се осъществява от специално сформирана комисия с по един представител от всяка партия в общинския съвет. Слави Георгиев обаче припомни, че и за предишния заем е имало такава комисия, но от нея досега не са представени каквито и да е документи.

Другото, което показва, че решението е било взето набързо, е липсата на обществено обсъждане. Такова ще бъде направено, категоричен беше зам.-кметът Родопски, но това ще стане след като се изяснят параметрите на евентуалния общински дълг.

Дълговете на Пловдив

Новината за новия общински заем идва по-малко от месец след срещата на кмета с народните представители от областта, на която бе обявено, че за тези проекти ще се търси финансиране от националния бюджет. По този повод Здравко Димитров коментира, че за Пловдив на този етап няма да има пари от държавата.

С този проектозаем, общата сума на кредитите, които администрацията на Димитров е изтеглила, ще наближи 100 млн. лв. Това не е застрашително, предвид ниската задлъжнялост на Пловдив спрямо общите ѝ показатели - според последната справка на Министерство на финансите, общината има под 15% дълг спрямо приходи (със субсидията от държавата). По думите на зам-кмета Родопски до 2021 г. включително, общината плаща по 6-7 млн. лв. от местните приходи за погасяването на заеми, а след 2028 г. сумата ще падне на 4,5 млн. лв.

По-големият въпрос не е дали Пловдив може да си позволи да тегли заеми, а с каква цел го прави. Настоящият заем е по-голям от цялата капиталова програма на общината за миналата година: ако не броим европейските средства и трансферите от държавата, Пловдив е похарчил 39 млн. лв. за всичко - от реконструкция на пътища, до ремонт и строителство на детски градини и училища. Според зам.-кметът Пламен Райчев, през 2022 г. тези пари ще са дори по-малко - 30 млн. лв.

На този фон тегленето на заем от 50 милиона лева, само за 4 спортни обекта трябва да е много добре оправдано пред жителите на града. Първият въпрос е дали строителството на стадионите трябва да бъде финансирано от общината - нещо, което малко градове в цял свят си позволяват да правят. Тук трябва да се вземе предвид и фактът, че дори с тези пари двата стадиона надали ще бъдат довършени окончателно - нещо, което самият кмет признава.

И вторият въпрос е как са избрани тези обекти, защо и на какъв принцип е решено градът да тегли заем точно за тях - няма никакви документи или обсъждания, които да излагат аргументи. Това е грешен начин да се взимат дългосрочни решения (като тук дори няма да споменаваме, че е абсурдно да се теглят 50-милионни заеми заради думите на бивш премиер). Единственото оправдание бяха думите на кмета Димитров, че заемът е нужен, тъй като без него "обектите трудно биха могли да се реализират и финализират".

Достатъчно е да се посочи, че голяма част от заема е насочена към поръчка, дадена преди години от администрацията на Иван Тотев, която беше спряна и сега явно ще бъде правена наново, по думите на самия нов кмет (виж карето).

"От вас разбирам"

Институцията, която най-вероятно ще финансира тези идеи, е Фондът за устойчиво градско развитие, който се финансира от Фонда на фондовете и дава заеми на общини, фирми и НПО за градски идеи. Неговият директор Надя Данкинова каза пред "Капитал", че разговори за такъв заем не са водени към момента. "От вас чувам за първи път за такава идея", каза Данкинова.

Басейнът, който сега трябва да се финансира, е бил добавен още в апликацията за заема от миналата година, но тогава е бил отхвърлен, защото "не е отговарял на приоритетите на фонда", заяви миналата година пред Би Ти Ви зам.-кметът по спорта Георги Титюков.

Данкинова сега посочи, че спортна инфраструктура принципно може да бъде финансирана.

Пробивът под Водната палата ще се случи

"Съвсем скоро се очаква подписване на договора за пробив под Водната палата с фирмата, спечелила поръчката - "ИСА - 2000. Изчаква се да изтече 14-дневният срок за обжалване", това заяви днес кметът Здравко Димитров. Парите за него са от "Фонда за устойчиво градско развитие" и първоначалната идея беше стадионът на "Ботев" да се довърши с тях. По думите на Надя Данкинова, изпълнителен директор на Фонда, подобен тип прехвърляне на средства не може да се случи, защото одобрените пари са в сегмента градска среда, докато прехвърлянето им би било за спортна инфраструктура. "Замяна може да се направи, но не и между проекти от различни сфери", обясни Данкинова. Тя коментира, че има постъпило подобно запитване от Община Пловдив, на което е даден вече отрицателен отговор.

Плувният комплекс ще се разиграва наново

Процедурата за избор на изпълнител за реализирането на плувен комплекс бе проведена преди повече близо 3 г. Броени дни преди да отстъпи своя пост Иван Тотев подписва поредния договор за строителство с "ГБС - Пловдив". Само няколко месеца след като е избран, Здравко Димитров спира изпълнението по договора под предтекст, че липсват средства. Договорът окончателно е прекратен вчера, заяви зам-кметът Георги Титюков.

Това е показателно, предвид факта че Димитров и Тотев имат разногласия. Според Димитров, ГБС и общината са се договорили да нямат финансови претенции една към друга. Очевидно ще бъде обявена нова обществена поръчка, където вероятно ще бъде избрана друга фирма.

Обявената тогава цена от малко над 12 млн. лв. не е актуална след скока на цените на строителните материали и арматурата и по сметки от общината необходимата сума за реализиране на проекта е почти двойно по-голяма към днешна дата (20 млн. лв.).
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар