Как Велико Търново и Габрово нарушиха IT монопола на големите градове

Служителите в технологичните компании се увеличават, планират се още назначения в двата града и региона

От ляво надясно: Мирослав Стоянов, регионален мениджър "Корпоративни продажби" за Централна и Северна България във Vivacom и Людмила Великова, Мениджър "Корпоративни клиенти",в "Токи". Крайните в дясно са Любомир Филипов, заместник-мениджър на Polaris и Иво Станчев, офис мениджър и ръководител "Проекти" в Melon.
От ляво надясно: Мирослав Стоянов, регионален мениджър "Корпоративни продажби" за Централна и Северна България във Vivacom и Людмила Великова, Мениджър "Корпоративни клиенти",в "Токи". Крайните в дясно са Любомир Филипов, заместник-мениджър на Polaris и Иво Станчев, офис мениджър и ръководител "Проекти" в Melon.
От ляво надясно: Мирослав Стоянов, регионален мениджър "Корпоративни продажби" за Централна и Северна България във Vivacom и Людмила Великова, Мениджър "Корпоративни клиенти",в "Токи". Крайните в дясно са Любомир Филипов, заместник-мениджър на Polaris и Иво Станчев, офис мениджър и ръководител "Проекти" в Melon.    ©  Георги Георгиев
От ляво надясно: Мирослав Стоянов, регионален мениджър "Корпоративни продажби" за Централна и Северна България във Vivacom и Людмила Великова, Мениджър "Корпоративни клиенти",в "Токи". Крайните в дясно са Любомир Филипов, заместник-мениджър на Polaris и Иво Станчев, офис мениджър и ръководител "Проекти" в Melon.    ©  Георги Георгиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През последните няколко години Велико Търново и Габрово се превърнаха в регионални центрове на IT и аутсорсинг индустрията в България, успявайки ако не да разбият, то поне да нарушат монопола на най-големите градове. По информация от сектора в него работят над 20 компании, а персоналът в тях се е увеличил с 30% през последните 5-6 години, има планове за още разширения.

Паралелно с това върви и цифровизация на общините и бизнес средата в региона и двата града, като всичко става през нови дигитални платформи, които оптимизират разходите и времето на гражданите и компаниите. Няма обаче компаниия, която да не усеща високите енергийни цени, дори от технологичния сектор. Край Габрово и Търново има и доста енергоемки предприятия, които имат какво да правят за своята ефективност. Това бяха част от изводите по време на един от дискусионните панели по време на срещата на бизнеса във Велико Търново и Габрово, ораганизирана от "Капитал" през миналата седмица.

Какво привлича IT сектора

"Основната причина за децентрализацията на IT бизнеса и навлизането му и в по-малките градове е образованието - висше и средно, особено за региона на Велико Търново и Габрово", каза Иво Станчев, който управлява офиса на софтуерната компания Melon във Велико Търново. "Кадрите, които идват от там ни позволяват да растем, макар и не толкова лесно колкото в София.", каза още той. Компанията планира 30% увеличение на персонала си, но заради геополитическата ситуация и несигурността подхожда по-внимателно.

Любомир Филипов, заместник-мениджър програма Polaris, която е част от международната софтуерна компания FFW Agency, също направи добра оценка на средата в региона. Филипов оценява и много добре решението да отворят офис в Габрово преди повече от пет години и от няколко човека тогава днес в него работят 40 служители. Компанията има офис и във Велико Търново с 20 човека. "В момента не връщаме хора и служители, а плановете ни са офиса в Търново да се удвои", каза той по време на дискусията.

Интересното е, че технологоичния сектор се оказва един от енергоемките, и не напразно гигантите от САЩ изнасят своите сървъри в по-студени държави, за да се използват предимствата на климата там.

"Много добре знаем какъв отпечатък оставяме и какви консуматори сме", каза Любомир Филипов. Подкрепи го и Иво Станчев: "Усещаме повишение на цените на тока и се търсят начини за оптимизация - изграждане на инфраструктура, която е по-енергоспестяема - облачни услуги, сървърни компоненти с по-нисък разход, искаме да излезем от това да имаме само един доставчик на услуга.", каза още и Станчев.

"Няма бизнес, който да не усеща високите енергийни тазходи, както и да не осъзнава нуждата от дигитализация", каза Людмила Великова, която е Мениджър Корпоративни клиенти в дигиталната платформа за търговия с ток "Токи"

"Две са правилните решения - големите консуматори да инвестират в собствени източници за енергия, като фотоволтаични паркове. Но дори и да направят това, те трябва да се свършат с енергиен доставчик, който да изкупува излишъка или да осигурява доставка при недостик. Второ решение, което даваме са дългосрочните договори с търговец на ток", каза Великова и допълни, че предвид цялостната геополитическа обстановка са намалили срока на договорите.

"Но това е решението - фиксиране на цената на тока за хеджиране на високите енергийни разходи." Според нея в региона има доста енергеоемко производство. "Има компании, които много сериозно трябва да се замислят за оптимизиране на енергийните си разходи", каза още Великова.

"Друго решение за намаляване на високите енергийни разходи е дистанционното наблюдение на консумацията, данните от което се съхраняват на облачни сървъри.", посочи Мирослав Стоянов, Регионален мениджър "Корпоративни продажби" за Централна, Северна България във Vivacom.

Дигиталиацията на бизнеса и обшините е важна, тъй като тя подобрява имиджа, ефективността и производителността, и дава повече гъвкавост. Това създава и по-добри условия за растеж, a също така и за привличане на повече инвеститори.

Мирослав Стоянов даде и пример с т.нар IVR платформи, които дигитализират работата с общините и спестяват чакането по опашки, правейки управлението електронно. Чрез тях бизнесът или гражданите могат да получат информация или да направят сигнал до общината чрез телефон и връзка с оператор.

Представителите на IT сектора оцениха бизнес климата в региона на Габрово и Велико Търново, като добър, въпреки че техният бизнес е по-зависим от кадри и офис площи. Все пак като основна препоръка дадоха подобряване на инфраструктурата.

Любомир Филипов смята, че има нужда от повече пространства, тъй като все повече компании искат да отварят свои офиси в двата града. За него дигитализацията на общините също е важен ход, нещо по което вече се работи и се случва.

Още за средата в двата града, кадрите и инциативите за дигитализиране на бизнеса може да видите във видеото.