Изграждането на новия затвор в Самораново започва до дни

Избран е консорциум от три фирми, чиято оферта е за 34.7 млн. лв. за първата фаза от проекта

Голяма част от сградите, които се разполагат на терена на бившето военно поделение, ще бъдат запазени, реконструирани и ще бъдат използвани за целите на новия пилотен затвор
Голяма част от сградите, които се разполагат на терена на бившето военно поделение, ще бъдат запазени, реконструирани и ще бъдат използвани за целите на новия пилотен затвор
Голяма част от сградите, които се разполагат на терена на бившето военно поделение, ще бъдат запазени, реконструирани и ще бъдат използвани за целите на новия пилотен затвор    ©  Надежда Чипева
Голяма част от сградите, които се разполагат на терена на бившето военно поделение, ще бъдат запазени, реконструирани и ще бъдат използвани за целите на новия пилотен затвор    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Темата накратко
  • Втората обществена поръчка за затвора приключи успешно, след като бе разделена на два етапа, а цената - актуализирана.
  • Предстои сключване на договора, а първата копка е планирана за 19 декември.
  • Избраният изпълнител ще работи и по двата етапа на проекта, като за втория все още се търси финансиране.

След един неуспешен опит изграждането на пилотния затвор в Самораново предстои да започне съвсем скоро. Така държавата ще успее да усвои изцяло осигурените пари по Норвежкия финансов механизъм (НФМ) в размер на 35 млн. лв. с ДДС, което трябва да стане до 30 април 2024 г., за да не се загубят тези средства.

Проведената втора обществена поръчка - с актуализирани цени и след разделяне на проекта на две фази, привлече вниманието на трима участници - два консорциума и една фирма, която игра самостоятелна.

Победител в поръчката е един от консорциумите - "Призън", с участници "Ивт дивелъпмънт", "Билд-Ех" и "Бг изолация".

Договорът с избрания изпълнител предстои да бъде сключен до дни, след изчистване на процедурните въпроси, потвърдиха за "Капитал" от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) към Министерството на правосъдието. Министерството на правосъдието подготвя официална церемония по първа копка на новия затвор следващия понеделник,19 декември.

В рамките на първия етап на поръчката предстои да бъдат изградени основните сгради по проекта, като за целта ще се ползва осигуреното норвежкото финансиране. За останалата част от проекта тепърва предстои да се търсят средства, но избраният изпълнител по поръчката е и за двете фази на изграждане, което ще рече, че проектът ще бъде довършен в цялост след като се осигури допълнителното финансиране, без да има нужда от нова обществена поръчка.

Успех след неуспеха

Първата обществена поръчка, която беше за цялостно изграждане на нов пилотен "затвор без решетки" в Самораново, приключи неуспешно през лятото на т.г., в нея се включиха двама участници, като един от тях не декриптира офертата си, а другият беше отстранен. От ведомството пуснаха пазарни консултации за актуализиране на цената спрямо повишените цени на строителните материали, тъй като това бе посочено като основна причина за ниския интерес.

Сумите в подадените оферти бяха с 30-40% по-високи от първоначално заложената стойност за цялостното изграждане на обекта - 28 млн. лв. (без ДДС), като достигнаха до 49 млн. лв. в едната оферта. По тази причина в министерството разделиха строителството на обекта на две фази, като за първия етап заложиха 35 млн. лв. индикативна стойност (с ДДС), за да може да се намери изпълнител и средствата по НФМ да не бъдат загубени.

Настоящата обществена поръчка беше пусната още през август - малко след като Крум Зарков пое поста на служебен министър на правосъдието. Самият Зарков веднага обяви, че този проект е приоритет за него и за екипа му. В края на лятото самият Зарков посети Норвегия, като обсъди с експерти от там бъдещите действия на страната ни във връзка с реализирането на проекта.

Срокът за кандидатстване за втората обществена поръчка беше един месец. Кандидатстваха една фирма - "Техно-енерджи" и два консорциума - "Призън" и "Център за обучение", с участници "Растер-Юг", "Ерма Билдинг" и благоевградската фирма "Престиж бизнес-93", която участва и при първата обществена поръчка, но сама.

Въпреки че е предложил осезаемо по-ниска оферта от останалите (29 млн. лв.) вторият консорциум - "Център за обучение", беше отстранен поради технически несъответствия в офертата - по-дълъг срок за работа, неясни линейни графици и пр. Обединението атакува в КЗК основанията за отстраняването си, но КЗК не отказа да образува производство заради невнесена такса.

Изграждането на затвора

В документацията за обществената поръчка е посочено, че обектът ще се изпълнява на две фази. В първия етап на строителството са включени основните сгради, а във втория - преходното жилище, социалния център, училище, зали, библиотека и др. Към момента е осигурено финансирането за изпълнението на първата фаза. По данни на ГДИН финансирането за втората фаза ще бъде осигурено от бюджета на дирекцията или чрез друг вид национално или донорско финансиране, което все още такова се търси.

Срокът за изпълнение на първата фаза е 465 календарни дни, т.е. точно толкова колкото остават до крайния срок на проекта по НФМ - 30 април 2024 г. Срокът започва да тече след съставяне на акт за откриване на строителната площадка.

При предходния неуспех на първата обществена поръчка от екипа на ГДИН изразиха пред "Капитал" опасения, че забавянето може да осуети усвояването на средствата по НФМ. Точно поради това работата по проекта трябва да започне светкавично, за да се елиминира този риск. От ГДИН коментираха, че избраният изпълнител по договора за обществената поръчка е декларирал в своята оферта, че ще изпълни строително-монтажните работи в определените срокове.

Срокът за изпълнение втората фаза (която ще е със същият изпълнител след и ще започне след намиране на финансиране) е точно 1 година, като крайният срок за нея е не по-късно от 5 години след сключване на договора.

От ГДИН коментираха, че постоянно норвежко присъствие няма да има по време на строителството, но "ще бъдат осъществявани периодични посещения от страна на норвежките партньори за проследяване на напредъка по изпълнението на дейността".