Три години студена вода (с манган) за Брестовица

Водата в пловдивското село е силно замърсена с тежкия метал и негодна за употреба още от 2020 г, но институциите бездействат. Едва сега държавата задвижва решение

Водоноските в селото, по думите на жители, са силно ненадеждни - стари, ръждясали и поставени за "отбиване на номера"
Водоноските в селото, по думите на жители, са силно ненадеждни - стари, ръждясали и поставени за "отбиване на номера"
Водоноските в селото, по думите на жители, са силно ненадеждни - стари, ръждясали и поставени за "отбиване на номера"    ©  Димитър Марков
Водоноските в селото, по думите на жители, са силно ненадеждни - стари, ръждясали и поставени за "отбиване на номера"    ©  Димитър Марков
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Вече три години водата в пловдивското село е негодна за употреба заради замърсяване с манган - с не твърде ясен произход
  • Проблемът е спешен, но дотук институциите не са направили почти нищо, освен да осигурят няколко на брой (крайно недостатъчни) водоноски
  • Едва сега, изглежда, се задвижва процедурата за трайно решение - нов водоизточник, нов довеждащ водопровод и нова мрежа

"Манганът е преходен метал, заема 25-о място в Менделеевата таблица. Всички манганови съединения са силно отровни. Причиняват различни заболявания - отслабване на зрението, слуха, треперене на крайниците, смърт. Манганът е тежък метал, който най-трудно се премахва от замърсени води", казва "Уикипедия" за този химичен елемент.

Брестовица пък е красиво родопско село близо до Пловдив, принципно популярно с хубавото си вино. Вече повече от три години обаче Брестовица е в новините по друга причина - от чешмите на селото тече черна вода, замърсена с манган.

Източникът на метала не е съвсем ясен - експертен доклад посочва като причина за образуването му дейността на малък местен ВЕЦ, но изводите в документа не са съвсем убедителни. Собствениците на иначе напълно законното и изрядно съоръжение отхвърлят обвиненията.

Но за разлика от причината, решението на проблема е ясно от самото начало - нужно е да се изведе нов, чист сондаж и да се смени цялата водопроводна мрежа, тъй като манганът се утаява в тръбите. Логично е човек да си помисли, че поне когато става дума за спешен проблем, който засяга здравето и ежедневните нужди на цяло населено място, то прословутите с безхаберието си български институции и чиновници ще се забързат за решаването му.

Нищо подобно. Едва сега - три години след официалното констатиране на проблема, след дълго бездействие и опит междувременно да се "закърпи" положението с "усвояване" на сериозна сума пари, след десетки протести и акции на местните хора и куп посещения и обещания на министри, областни управители, партийни лидери - се предприемат стъпки за реалното решение на проблема. През февруари т.г. след посещение на служебния регионален министър Иван Шишков в Брестовица стана ясно, че ще бъдат осигурени първите 11 млн. лв., с които да се стартира.

Така след още незнайни колко месеца около 4 хиляди жители на Брестовица може би най-после отново ще имат чиста вода. А междувременно вече 3 години те се грижат за себе си, за децата си, за домакинствата и градините си с вода от водоноски, от лични кладенци, от планински извори. И често се къпят с черна манганова вода. За която на всичко отгоре и плащат.

Първите капки манган

Първите признаци на проблема в Брестовица са още от 2017 г., когато по думите на местните жители се появява странна миризма, оцветяване и неприятен вкус на водата. След това нещата се влошават - в един момент започва да тече черна течност, негодна за употреба. През 2020 г. РЗИ издава забрана за консумацията ѝ. Негодността на водата се потвърждава впоследствие и от проверка, възложена от Върховната административна прокуратура на МРРБ и МЗ. Оттогава селото е на водоноски - за питейни нужди, за готвене, за социалната кухня, за детските градини. За къпане се използва мангановата вода при всички рискове от това.

Освен това потребителите плащат за нея - оказва се, че няма законов механизъм за обратното. "Успяхме да се преборим само за 20% намаление от измереното количество по водомерите - за черната вода, която изчакваме да се източи", разказва Любомир Томов, председател на инициативния комитет от селото.

От къде идва манганът

Кой е източникът на замърсяването е спорен въпрос. Проверка от експертна група - професори, доценти и инженери от УАСГ, МГУ и БАН, преди 2 години установява, че манганизирането на водата е вследствие от заблатяване на реката близо до 3-те сондажни кладенеца на Брестовица. "Причината за мангана във водата е анаеробната минерализация на дънните органични утайки в изкуственото езеро (наричано "блато"), които при своята минерализация отделят разтворим във водата манган. С тази вода се подхранва водоносният пласт, от там помпите го изпращат с водата към консуматорите", пише в доклада.

Заблатяването от своя страна според доклада е следствие от изграждането на малкия ВЕЦ "Кадиево", който се намира на около километър от кладенците. Преди да го има, езеро не е съществувало, тъй като нивата на реката преди нейното преграждане са били с няколко сантиметра по-ниски, се твърди в доклада.

За да се докаже източникът, са взети близо 30 проби от различни точки на реката, както и от блатото. Данните сочат, че реката и повърхността на езерото са чисти (или с минимални стойности, които се приемат за нормални), а завишени стойности от манган има само на дъното на блатото.

Съоръжението е изцяло законно

Лесното решение според доклада е да се елиминира влиянието на изкуственото езеро или да се "понижи водният стоеж до такова ниво, каквото е било преди завиряването". Така обаче съоръжението няма да може да работи.

От ръководството на ВЕЦ-а не са съгласни с изводите в доклада и посочват, че централата няма как да влияе върху качеството на водата в сондажите и че подлежат на регулярен контрол, като до момента нямат нито един съставен акт за нарушение. Те разполагат и с няколко собствени експертизи, които твърдят, че централата не е повлияла на хидравличната картина и не е причина за образуване на блатото. Според тях за произхода на мангана има други варианти - например просмукване на торове в подпочвените води или изцяло естествена причина като близка до водоизточника манганова жила.

Към този момент те водят и дела за клевета. "Вероятно е по-лесно да се обвини частна водна централа, вместо институциите да си свършат работа и да решат проблемите в Брестовица. Но атаките срещу нас не спираха и решихме да предприемем съответните законови мерки", коментираха от ръководството пред "Капитал".

Многократно се подвига и въпросът за документацията на централата, пусната в експлоатация през 2015 г. "Правени са проверки. От всички ВЕЦ-ове това е един от малкото законни - с отстъпено право за строеж и с разрешение за ползване. Ако е трябвало да се коментира, че този ВЕЦ ще създаде проблем на водата, е трябвало да се направи по-рано", категоричен бе и служебният регионален министър Иван Шишков пред "Капитал". Остава все пак въпросът дали при проектирането и последващото съгласуване на ВЕЦ-а е взето предвид разположението на сондажните кладенци.

Водната централа е проверявана специално и когато е установен проблемът със замърсената вода през 2020 г., като тогава са издадени предписания за почистване на водното огледало и поставяне на рейка, чрез която да се следи котата на работа на ВЕЦ, обясниха от Басейнова дирекция за "Капитал". И добавиха, че общо са правени седем инспекции, в рамките на които е установено, че и двете предписания са спазени.

"Срещал съм се с четирима министри"

Без значение кой е източника на мангана, решенията за проблема са ясни, но близо 3 години институциите не се справят с него. Местните хора, разбира се, оказват натиск, но без резултат. "Битката започнахме 2019-2020 г. с протести и блокиране на околовръстния път на Пловдив, оттогава съм се виждал с четирима регионални министри", разказва Любомир Томов от инициативния комитет.

През 2021 г. шумът около Брестовица води и тогавашния премиер Бойко Борисов в селото. Още тогава е ясно, че то се нуждае от изцяло нова водопроводна мрежа и от нови водоизточници. Вместо това се търси временно решение - изграждане на 3 дублиращи сондажни кладенеца до старите и опит да се извлече чиста вода от по-дълбок водоносен пласт. Предвижда са те да са с експлоатационен срок 5 години, но се замърсяват с манган още на третия месец.

Едновременно с това е обявено "извънредно положение", в рамките на което "ВиК Пловдив" пуска обществена поръчка за реконструкция на водопроводната мрежа за 25 млн. лв. (близо 10 млн. лв. повече, отколкото е оценката сега). Тя е обявена по познатия за работата на ГЕРБ модел - на инженеринг, по метода на пряко договаряне с покани към "любими" фирми. Избрана е пловдивската "Герт груп" със собственик Тунджай Гюлер.

Скоро след това правителството се сменя, а с него и ръководството на българския ВиК холдинг, който би следвало да финансира поръчката. Надзорният съвет обаче отказва с мотив, че тя не дава сигурност, че ще бъде решен проблемът.

Така след кризисния ПР на Борисов няколко месеца преди да приключи последния му мандат, селото е в изходна позиция.

Чистата вода е на път

През лятото на 2021 г. най-после се стига до решение за проучване на нов водоизточник - на терен далеч от реката се намира вода с добри характеристики и дебит. Така започва изграждането на три нови кладенеца - два за Брестовица и един за с. Кадиево (с превантивна цел заради близостта на техния кладенец до замърсените сондажи). След намирането на новия водоизточник стартира и проектирането на нова водопреносна мрежа, като близо година вече проектите и разрешенията за строеж са готови, но пък липсват средства.

Тази ситуация продължава чак до февруари 2023 г. След посещение на служебния министър Иван Шишков в региона стана ясно, че МРРБ ще предостави 11 млн. лв. на ВиК холдинга, които да бъдат насочени към пловдивското дружество за изграждането на довеждащия водопровод с дължина 7-8 км. Целият проект обхваща и 27 км улична мрежа "Ще трябват още 4-5 млн. лв. за цялото довършване", коментира Шишков.

Така след години ходене по мъките проблемът с негодната за пиене вода на Брестовица тепърва ще започва да се разрешава. Много още вода (с манган) ще изтече, докато това стане факт.