🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Спасителният план за водата на Южното Черноморие се бави

Пречиствателната станция на язовир "Ясна поляна", който снабдява Созопол, Царево, Приморско и Средец, трябва да бъде ремонтирана, но действия се предприемат бавно

Институциите твърдят, че сезонът по Южното Черноморие е застрашен заради лошото състояние на пречиствателната станция, но публичната информация показва, че се бавят с решаването на проблема.
Институциите твърдят, че сезонът по Южното Черноморие е застрашен заради лошото състояние на пречиствателната станция, но публичната информация показва, че се бавят с решаването на проблема.
Институциите твърдят, че сезонът по Южното Черноморие е застрашен заради лошото състояние на пречиствателната станция, но публичната информация показва, че се бавят с решаването на проблема.    ©  Надежда Чипева
Институциите твърдят, че сезонът по Южното Черноморие е застрашен заради лошото състояние на пречиствателната станция, но публичната информация показва, че се бавят с решаването на проблема.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Аварийният ремонт на пречиствателна станция на язовир "Ясна поляна" все още не може да започне.
  • Ремонтът се налага, за да се спаси туристическият сезон в Созопол, Приморско, Царево.
  • Министерският съвет отпусна за ремонта 23 млн. лв., а областната администрация на Бургас трябва да възложи дейностите и да гарантира прозрачност.

Край река Дяволска близо до Приморско се намира язовир "Ясна поляна". Водоемът не е особено известен, но за сметка на това е важен, защото снабдява с вода общините Созопол, Приморско, Средец и Царево. След няколко месеца те (с изключение на Средец) ще кипят от туристи и населението им ще се увеличи в пъти - съответно и потреблението на вода.

С пречиствателната станция на язовира обаче има проблем и това е известно още от миналото лято, а от декември м.г. за казуса се говори и публично. Ако не бъде извършен спешен ремонт, Южното Черноморие може да посрещне туристическия сезон с режим на водата, а особено много време няма. В края на януари регионалният министър Иван Шишков направи заявки, че спешното укрепване започва, но това още не е факт. Едва миналата седмица Министерският съвет отпусна 23 млн. лв. за ремонта - сумата е с 50% повече от първоначалната, която се цитираше. Докато парите не бъдат преведени на Областна администрация - Бургас, обаче тя не може още официално да възложи ремонта. Така на прага на пролетта дейностите още не са задвижени, а никой и не коментира колко време ще отнеме този уж спешен ремонт и доколко реално заплашен от водни проблеми е летният сезон.

Това не е първият воден казус в последните години и няма да е последният - най-вече заради комбинацията от затоплянето на климата и лошото състояние на язовирите в страната. По подобен начин преди две години спешно и набързо беше отпуснато финансиране за адаптиране на два напоителни язовира - "Порой" и "Ахелой", за питейно водоснабдяване на Южното Черноморие. По прогнозни данни тогава сумата беше 60 млн. лв., но информацията за реално отпуснатото финансиране и досега остава скрита. Преди това пък имаше и воден режим в Перник в продължение на месеци.

Бързай бавно

В началото на юли 2022 г. в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е получено писмо от "ВиК - Бургас", с което се сигнализира до министерството и принципала на водния оператор - "Български ВиК холдинг", за "износване и амортизация на отделните елементи от пречиствателна станция за питейни води "Ясна поляна". Следващата реална стъпка обаче идва чак през октомври. Тогава ВиК дружеството информира МРРБ, че са провели търг за проектиране на ремонт. Поръчката е обявена на 21 септември, а договорът е сключен на 25 октомври. Проверка на "Капитал" показва, че дружеството "Екогарант С" е било единственият кандидат. Срокът за проектиране е 90 дни.

На 7 декември "ВиК - Бургас" кани заинтересованите страни, т.е. общините и областната администрация - на среща за "обсъждане на спешни мерки за решаване на аварийната ситуация". Тогава водният оператор информира и МРРБ, че "Екогарант С" предоставило копие на идеен проект и протокол от технически съвет за избран вариант за реализация.

Обявяването на частично бедствено положение и нуждата от спешен ремонт се аргументира с доклад на инж. Ганчо Тенев. "Капитал" получи въпросния доклад по реда на Закона за достъп до обществена информация, като на практика се оказа, че той представлява едно постно писмо.

От община Бургас, както и от областната администрация на Бургас твърдят, че са разбрали за казуса едва на заседанието на 7 декември. Кметът на Созопол Тихомир Янакиев пък каза пред "Капитал", че още през лятото Ганчо Тенев е информирал за проблем със станцията, "но тогава бил малък".

Месеци наред това аварийно състояние се задълбочава, но решенията вървят бавно. В навечерието на март 2023 г работата все още не може да започне официално. Министерският съвет одобри финансиране в размер на 23 млн. лв. на 21 февруари, но парите още не са преведени на областната администрация. Тя тепърва трябва да избере изпълнител, да подпише договор и работата да стартира. Изпълнителят ще бъде избран чрез пряко договаряне, а не открита процедура за обществена поръчка.

По подобен начин се възлагаха не особено ефективни ремонти на водна инфраструктура през последните години.

По-скъпо

Идейният проект, който е изготвен в края на 2022 г., показва, че прогнозната сума за аварийна конструкция на филтърно и помпено стъпало на пречиствателната станция на язовира ще струва 15 млн. лв. без ДДС.

Миналата седмица обаче МС отпусна над 23 млн. лв.

"Капитал" попита областната администрация на какво се дължи разликата от 8 млн. лв. От там обясниха, че след изготвяне на работен проект е станало ясно, че дейностите ще са по- скъпи - 18.7 млн. лв. без ДДС. Също така е добавен и нов обект - за временно укрепване на носещата конструкция на резервоара за питейна вода на пречиствателната станция за близо 600 хил. лв. Когато се добави и ДДС, сумата става общо 23.5 млн. лв.

Драмата с водата на Южното Черноморие

Това е втората ситуация, при която се налага авариен ремонт във връзка с водоснабдяването на Южното Черноморие, в последните две години. В края на 2020 г. проблемът беше с намаляващата вода в язовир "Камчия". Тогавашният екоминистър Емил Димитров-Ревизоро шумно обясняваше, че предстои голям проблем и трябва да се реагира спешно. Затова и беше измислено решение с адаптиране на язовирите "Порой" и "Ахелой", които се ползват за напояване, за снабдяване с питейна вода. За целта бяха нужни 60 млн. лв. за ремонти.

"Министър Шишков напомни, че за двата обекта са дадени пари от бюджета предварително, без проектна документация и без анализ дали водата става за питейно водоснабдяване. Извършени са частични ремонти на стените, доставени са тръби, които стоят в полето, но няма проектна готовност, дадени са само пари, което е прибързано решение, коментира регионалният министър. Той уточни, че няма одобрени подробни устройствени планове и разрешителни за строеж за обектите, които се изискват, както и няма пречиствателни станции, за да може да се ползват за водоснабдяване", пише в прессъобщение на регионалното министерство от 31 януари. Засега обаче и министерството, и ВиК Бургас, което е възлагало тези ремонти, не предоставят информация колко пари са инвестирани в това, има ли незаконно строителство и кой го е изпълнявал.

Преди три години пък месеците колебания, преди да се вземе някакво решение за намаляващия обем вода в язовир "Студена", доведе до воден режим за жителите на Перник. Впоследствие беше възложено изграждането на авариен водопровод за над 26 млн. лв., отново по спешност и без търг и прозрачност.