Европарламентът иска глоби и затвор за политици и компании, причинили "екоцид"

Става дума за престъпления като нефтени разливи или замърсяване с пластмаси и др. ЕК още е скептична към предложението, но предстоят преговори

Отговорните за "екоцид" да носят наказателна отговорност, предлага европарламентът.
Става дума за престъпления като нефтени разливи или замърсяване с пластмаса, а санкциите ще варират от глоби до лишаване от свобода.
Европейската коисия още е скептична, но предстоят преговори.

След единодушно гласуване в комисията по правни въпроси миналата седмица Европейският парламент прие своята позиция за започване на междуинституционални преговори за преразглеждане на директивата на ЕС относно екологичните престъпления и включване в нея на понятието "екоцид".

Съгласно проекта на европарламента държавите членки трябва да гарантират: "Всяко поведение, което причинява тежки и широко разпространени или дългосрочни или необратими щети, ще се третира като престъпление с особена тежест и ще се санкционира като такова в съответствие с правните системи на държавите членки."

Това означава отговорните при сериозно увреждане или унищожаване на естествения свят и системите на Земята (било то главни изпълнителни директори на компании, министър-председатели или президенти) да носят наказателна отговорност за вредата, която е причинена. Престъпленията биха включвали например нефтени разливи, трайно замърсяване с пластмаса или замърсяване от дълбоководен добив на изкопаеми горива, екологични бедствия, причинени от дънно тралене и др.,а санкциите ще могат да варират от глоби до лишаване от свобода.

"Щетите, причинени от екологичните престъпления, имат дълбоко въздействие върху човешкото здраве и здравето на нашата планета", коментира евродепутатът Антониус Мандерс (ЕНП, Нидерландия), докладчик в комисията по правни въпроси. "Изключително важно е да се борим с тези трансгранични престъпления на ниво ЕС с възпиращи и ефективни санкции: замърсителят плаща."

Какво всъщност е "eкоцид"?

Според френския евродепутат Мари Тусен, която ръководи директивата на ЕС за екологичните престъпления и е основател на Международния алианс на парламентаристите срещу екоцида, "въпросът за екоцида отново изплува" през последните години, след като петролният танкер Erika потъна край бреговете на Бретан през 1999 г., привличайки вниманието на ЕС към проблема.

"Съдебните дела, които предприехме за климата допринесоха за съживяването на неотложността за справянето с нападенията срещу живи същества и срещу природата", каза тя. "Държавите - членки на ЕС, представляват 40% разследваните държави в Международния наказателен съд. Регистрирането на екоцида във вътрешното им законодателство би могло следователно да има бърз ефект за осъждането на това престъпление и на световно ниво", обясни Тусен.

Какви ще са последствията от решението на европарламента?

Ако това ниво на амбиция на текста на Европейския парламент се запази по време на преговорите със Съвета и Комисията, всички държави членки ще трябва да признаят екоцида в националното си законодателство.

"Когато екологично престъпление причинява тежки и широко разпространени, или тежки и дълготрайни или необратими щети на качеството на въздуха, качеството на почвата, качеството на водата, или на биоразнообразието, на екосистемните услуги и функции, или спрямо животни или растения, подобно престъпление трябва да се счита за престъпление с особена тежест и да се санкционира като такова в съответствие с правните системи на държавите членки, обхващащи екоцида, за който ООН в момента работи върху официална международна дефиниция", пише в позицията на законодателния орган на ЕС.

Добавянето на екоцид в законодателството на ЕС също ще бъде подкрепено от санкции - вариращи от глоби до лишаване от свобода - за компании и лица, виновни за престъпления срещу околната среда.

"Признаването на екоцида в ЕС би имало множество положителни ефекти, не само създаване на отчетност на ниво вземане на решения, но и поставяне на основополагаща част, която да подкрепи, подсили и подобри спазването на съществуващите закони, разпоредби и изисквания за надлежна проверка", подчертава Джоджо Мехта, директор на неправителствената организация Stop Ecocide International.

Кого ще засегне?

Дузина страни по света вече имат действащо законодателство за екоцид. Вписването на екоцида в законодателството на ЕС би добавило 26 членове на блока на ЕС (с изключение на Франция, която има такива закони в сила от 2021 г.) към този списък. Ако предложението се превърне в реалност, екологичните щети могат да бъдат основание за наказателно преследване в Европа.

Тъй като законодателството засяга наказателното право, не само корпорации, но и физически лица могат да бъдат преследвани за престъпления срещу околната среда. Ако бъдат осъдени, те могат да получат глоби или дори затвор.

Кои точно нарушения ще подлежат на наказателно преследване все още не е ясно. Очаква се приемането на директивата да последва през следващите месеци по време на тристранни разговори между Европейския парламент, Комисията и 27-те държави - членки на ЕС, в Съвета на ЕС.

Екоактивисти дори виждат възможност, ако се увеличи броя на страните със закон за екоцида, да се проправи и път за изменение на Римския статут на Международния наказателен съд за включване на екоцида в списъка на международните престъпления редом с престъпления срещу човечеството, геноцид, военни престъпления и др.

Има ли несъгласни?

За да се справи с екологичните престъпления, Европейската комисия внесе предложение през декември 2021 г. за актуализиране на съществуващата директива и предоставяне на по-хармонизирана рамка за държавите членки за възпиране и наказване на нарушителите.

Въпреки това, първоначалното предложение на комисията "само отдаваше на думи престъплението екоцид, като го споменаваше накратко в съображенията, но пренебрегваше да включи каквото и да било в оперативната част", каза Фредерик Хафен от Европейското бюро по околна среда (EEB), a зелена група за натиск.

В текста на парламента, от друга страна, правната дефиниция на екоцида е включена в списъка с престъпления с ясно дефинирани термини.

Професорът по право Филип Сандс, съпредседател на експертната група, приветства решението на парламента: "Изключително окуражаващо е, че Европейският парламент приема сериозно концепцията за екоцид, като прави разпоредба в правото на ЕС за най-тежките престъпления срещу околната среда - изразявам надежда, че парламентът поне ще надгради този текст, дори и да не се приеме окончателно по-нататък."

Досега Европейската комисия не беше склонна да включи екоцида в ревизираната директива за опазване на околната среда. Източник на "Капитал" в Брюксел коментира, че изпълнителния орган на ЕС има за цел да направи законодателството срещу екологичните престъпления по-фокусирано, но не и да включи конкретно екоцида, поне на този етап.