НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Стара Загора отвъд комините: кои са индустриите с най-голям потенциал за региона

Отговорите може да чуете на 6 юли по време на "Среща на бизнеса в Стара Загора и региона", част от поредицата "Капитал Градове"

Стара Загора отвъд комините: кои са индустриите с най-голям потенциал за региона
Стара Загора отвъд комините: кои са индустриите с най-голям потенциал за региона
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Затварянето на въглищните централи в региона на Стара Загора потенциално ще засегне 40 хиляди работни места. Това прави дискусията за бъдещето на местните общини много важна. Районът се намира на стратегическо и благоприятно географско място и притежава отлични природно-климатични ресурси, което при правилно развитие може да го превърне в притегателен център за хора от цялата страна и не само.

Затова на 6 юли "Капитал" събира в Стара Загора представители на местната власт, научната общност, бизнеса и гражданското общество, за да намерим отговори на въпросите кои са индустриите с потенциал да заместят енергетиката в икономиката на региона; каква е визията на общинската администрация за развитие и кои са ключовите проекти за постигането й; какви реформи в образованието са необходими, както и каква е ролята на социалната и културната инфраструктура като фактор за намаляване на миграцията.

В първия панел Росица Райкова, началник на отдел "Инвестиции" в община Стара Загора, ще разкаже какви са политиките и конкретните проекти на администрацията за справяне с последиците от прехода към въглеродно неутрална икономика. В това отношение най-силни позиции имат промишлеността, индустрията, селското стопанство, научноизследователската дейност и др.

За новата Индустриална зона "Загоре", изградена върху общински терени, и бъдещото й разширение ще говори изпълнителният директор Радослав Танев. Темата е интересна предвид амбициите на ръководството на "Загоре" и общината да включат към територията на индустриалната зона част от нефункциониращото в момента летище Стара Загора и да използват пистата му.

Доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на "Българска фондова борса", ще разкаже за съвместната работа с община Стара Загора в посока привличането на потенциални инвеститори към региона, както и какво правят в подкрепа на компаниите с интерес да се листнат на пазарите на БФБ.

"Хората, най-ценният ресурс на регионите" е името на втория панел, в който участие ще вземат представители на Тракийския университет и на две от големите компании в региона - производителят на машинни части "М+С Хидравлик" АД и информационната eDynamix. Данни от преброяването на населението показват любопитна тенденция - за период от 10 години завършващите висше образование в Стара Загора се увеличават въпреки общата тенденция за намаляване и застаряване на населението. Близо 60% от населението на града е в трудоспособна възраст. Тракийският университет е сериозен фактор за това и все пак тези данни подсказват за една много добра възможност за реализация на региона като образователен център, която участниците ще обсъдят.

Добрата среда за живот е друг фактор, който би спомогнал за намаляване на негативните икономически и демографски последствия от бъдещото затваряне на ТЕЦ-овете и мините. Стара Загора има над 10 красиви паркове и градини, огромни зелени площи, екологичен градски транспорт. Опазването на местния парк "Бедечка" от застрояване се превърна в символ на гражданската активност и зеленото бъдеще на града. Около него се появиха много инициативи, свързани с градска среда, спорт и културни дейности, за които ще разкаже Първан Симеонов, политолог, родом от Стара Загора, и един от двигателите на Творчески колектив "На улицата".

За кампанията по опазването и отварянето за посетители на най-популярния в света български монумент - "Бузлуджа", ще говори арх. Дора Иванова, основател на фондация "Проект Бузлуджа". В панела ще чуем още за най-мащабните градски проекти от последните години - ремонтите на Летния театър, Зоологическата градина, покрития пазар, Драматичния театър, от финансиращата институция "Фонд за устойчиво градско развитие", както и за проекти в областта на дигитализацията и умното градско управление, развивани на територията на общината от "Виваком".

Пълен списък с участниците и програма може да откриете на сайта на събитието. Присъствието е безплатно, но местата в залата са ограничени и се изисква задължителна регистрация на следния линк. Събитието ще може да се следи и онлайн на живо в Youtube канала на "Капитал", на Capital Live, както и на Facebook страницата на медията.

Специалното издание за регион Стара Загора ще излезе от печат на 30 юни.