Скъпият ток от ТЕЦ "Марица-изток 2" все пак ще влезе в сметките за бита

Това няма да се отрази значително на цената, смятат от енергийното министерство. Последната дума обаче имат от КЕВР

Темата накратко
  • Централата "влиза" в енергийния микс с до 2.2 милиона мегаватчаса електроенергия и това няма да бъде отменено или променено.
  • Целта е осигуряване на стабилността на системата, което обаче отново ще стане за сметка на бита.
  • Засега ТЕЦ-ът работи на печалба, но с по-ниските цени на борсовия ток това съвсем скоро ще се промени.

Въпреки смяна на властта и в частност на енергийния министър заповедта за включването на ТЕЦ "Марица-изток 2" в регулирания пазар няма да бъде отменена или променена, става ясно от отговори на Министерството на енергетиката (МЕ). Както "Капитал" писа, със заповед на вече бившия ресорен министър Росен Христов е определена обща годишна квота за задължително изкупуване на електроенергия от ТЕЦ "Марица-изток 2". Новината за това обаче дойде не от самото министерство или министъра, а от председателя на енергийния регулатор Иван Иванов, който залага повишение на цените от следващия месец с около 3.6%. Това е важно уточнение предвид факта, че стандартно тарифите за бита растат с темпа на годишната инфлация, която през 2022 г. е около четири пъти по-висока.

За "Капитал" от МЕ уточниха, че става въпрос за до 2.2 млн. мегаватчаса от 1 юли 2023 до 30 юни 2024 г. (в рамките на регулаторната година - бел. авт.). Включването им "практически защитава електроенергийната система от риск от дестабилизиране на работата й през зимните месеци 2023-2024 г.", пишат от МЕ - което означава, че битовите потребители отново ще плащат "на солидарен принцип", за да може въглищната централа да продължи да работи.

С това новият министър Румен Радев продължава политиката на предшественика си Росен Христов (а преди това и на Теменужка Петкова) за осигуряване работата на централата не чрез цялостна и поетапна секторна реформа, а през сметките за ток, приходите от които са гарантирани. В последните години ТЕЦ "Марица-изток 2" на няколко пъти бе включвана в енергийния микс със заповед на министъра и с цел "гарантиране сигурността на енергийната система", какъвто е и случаят сега. Това обаче прави ситуацията, меко казано, абсурдна и отново налага спешни решения за реформа, каквито към момента няма.

Корабът потъва, нека го спасим

"Спасяването" идва на фона на рекордните приходи и печалба на ТЕЦ "Марица-изток 2" през миналата година. Заради свръхвисоките цени на борсовия ток тя отчете ръст на приходите с близо 200% до малко над 4 млрд. лв. и печалба 1.19 млрд. лева. Ситуацията за първото тримесечие обаче драстично се промени и токът на държавния ТЕЦ отново е почти непродаваем. Причината е в балансирането на борсовите цени на електроенергията, които логично сринаха приходите и печалбата на въглищния ТЕЦ, който все пак отчита 196.4 млн. лв. печалба за първото тримесечие, макар че това съвсем скоро ще се промени. За да не се стигне отново до абсолютна криза с финансите на ТЕЦ "Марица-изток 2", експертите на МЕ пак са решили централата да продължи да работи, включвайки я в регулирания пазар.

Ами цената?

Заложените в заповедта 2.2 милиона мегаватчаса са пределно количество, което може да бъде включено в енергийния микс, отбелязват експертите на ресорния министър Румен Радев, който доскоро бе зам. -председател на Асоциацията на индустриалния капитал. "Реалното количество може да бъде много по-ниско и ще зависи от нуждите на българската електроенергийна система", пишат от МЕ до "Капитал". И уточняват, че това е приблизително 4% от цялата първична енергия за производство на електроенергия в страната през 2022 година.

Сметките на министерството показват, че крайният ефект от участието на ТЕЦ "Марица-изток 2" на регулирания пазар няма да се отрази "значително на крайната цена на електрическата енергия, но в същото време ще гарантира сигурността на цялата електроенергийна система". С разчетите за новите цени на електроенергията от 1 юли обаче се занимава не МЕ, а енергийният регулатор, който засега прогнозира повишение за бита с 3.6%, но очевидно това ще се промени. Новите цени ще бъдат одобрени от КЕВР на 1 юли и ще влязат в сила още същия ден.