Софийска област: накъде след местния вот

"Капитал" събира представители на бизнеса, правителството и местната власт в търсене на решения за по-доброто развитие на региона

Софийска област: накъде след местния вот
Софийска област: накъде след местния вот
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дори и в региона, водач по брой общини и населени места - този около столицата, следизборните емоции отстъпват и на дневен ред идват старите проблеми и търсенето на нови, по-работещи подходи за решаването им.

На 24 ноември "Капитал" събира представители на бизнеса, правителството и местната власт, за да разбере каква е визията им за развитие на София област.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще открие форума. Той ще разясни концепцията на Националната програма за финансиране на общински проекти, заложените в проектобюджета на министерството политики и приоритети за 2024 г., както и какво предстои да се случи с подадените концепции за Интегрирани териториални инвестиции по Програмата за развитие на регионите.

В бюджета за следващата година на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) са заложени над 100 млн. лв. за проектиране на важни пътни проекти. В рамките на събитието ще разберем от министър Цеков кои са те и каква част са в София област.

Гласът на бизнеса

В първия дискусионен панел от събитието ще дадем думата на представители на бизнеса от различни ключови за региона сектори. С тях ще коментираме защо са избрали да развиват дейността си именно тук и кои са най-големите трудности, с които трябва да се справят. На сцената ще са Любомир Хърсев, финансов и административен директор и член на борда на директорите на "Лидл България", и Христо Кисьов, мениджър продажби, TRANSPRESS. Двете компании са сред най-големите нетни инвеститори в областта през последните няколко години. В същото време и двете дружества оперират в сектори, традиционно страдащи от липса на работна ръка, а към спецификите на местния пазар на труда трябва да добавим и ежедневната трудова миграция към столицата.

Как изглежда регионът през призмата на земеделския производител ще разберем от Георги Червенков, управител на "Агролоджик". Дружеството е най-крупният производител на картофи в страната с обработваеми площи от близо 1000 дка.

С Людмила Великова, регионален мениджър "Корпоративни клиенти" към КЕР ТОКИ ПАУЪР, ще говорим за възвръщаемостта на инвестициите в устойчиво развитие и зелена енергия.

Експертния си опит ще сподели и Милен Райков, съдружник "Данъци" и ръководител "Пазари" за EY - България, Северна Македония, Албания и Косово.

Нов мандат, стари проблеми

Във втората част от програмата ще чуем от първо лице кои са приоритетните задачи, които си поставят новоизбраните кметове от областта, кои ще са ключовите проекти в управленските им програми и какви са конкретните стъпки, които ще предприемат.

Ще стартираме дискусията с инж. Ангел Джоргов, който започва първия си мандат като кмет на родния си Самоков. Макар и дебютант на кметския пост, Джоргов има зад гърба си сериозен опит като заместник-кмет по направление "Обществено строителство" към Столична община в екипа на Йорданка Фандъкова, а преди това е член на съвета на директорите на "Метрополитен" ЕАД и заместник-началник управление "Инвестиционна дейност".

В разговора ще се включи и Трайко Младенов, който започва третия си мандат начело на община Костинброд. Ръководената от него община е абсолютен шампион по употреба на средства от европейските фондове сред останалите населени места в региона. В почти всички общата им сума не надхвърля 2 хил. лв. на човек от населението. Изключение е Костинброд, където тя приближава 5.6 хил. лв. на човек от населението - една от най-високите в страната.

От позицията на опита ще говори и преизбраният за кмет на община Ботевград Иван Гавалюгов. Той заема поста от 2015 г. и в края на октомври беше преизбран за трети мандат на първи тур. В дискусията ще вземе участие и Юлиян Леков, областен управител на Софийска област.

Съвременни будители

Кои са съвременните будители и защо е важно да се повиши достъпът до култура в малките населени места ще коментираме с Мартин Геновски, член на управителния борд на сдружение "Арт Будилник", организиращо едноименния пътуващ фестивал. Неговата цел е да дава достъп до култура на жителите в малките населени места. "Арт будилник" е и сред посланиците на кампанията #ПромениКартинката". Участие в панела за инциативи, които променят градския и културния облик на областта, ще вземат още кметовете на Мирково и Чавдар и Доминик Хамерс, изпълнителен директор на "Геотехмин" ООД и член на надзорния съвет на "Елаците-Мед" АД

Пълен списък с участниците и програма може да откриете на сайта на събитието. Присъствието е безплатно, но местата в залата са ограничени и се изисква задължителна регистрация на този линк.

Събитието ще може да се следи и онлайн на живо в Youtube канала на "Капитал", на Capital Live, както и на Facebook страницата на медията.

Специалното издание за София-област четете тук.