Архитектурният модернизъм на няколко спирки от София

Интересните примери в градовете и малките населени места около столицата

Училището в Пирдоп по време на построяването му през 1932 г.
Училището в Пирдоп по време на построяването му през 1932 г.
Училището в Пирдоп по време на построяването му през 1932 г.    ©  Архиви на Начално училище
Училището в Пирдоп по време на построяването му през 1932 г.    ©  Архиви на Начално училище
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През последните години естетическите достойнства на ключови сгради в София от първата половина на ХХ век и биографията на архитектите зад тях станаха по-добре известни за обществото. От друга страна, голяма част от примерите продължават да са често занемарени, резултат от неподдържане, спорна собственост, променена функционалност или лоши практики при реновирането. Как стои този въпрос, ако излезем отвъд пределите на столицата? Имаме отново история, която е устояла на времето, но още по-неизвестна и рядко анализирана.

"Още между двете световни войни София е била притегателен център, който, развивайки себе си, е оставял по-близките населени места някак на заден план", разказва изкуствоведът и журналист Теодор Караколев от активната от десетилетие фондация "Български архитектурен модернизъм", ангажирана с популяризиране на наследството на периода от 20-те и 30-те години на ХХ век.

Няколко от градовете в рамките на днешната административна област на столицата са се развили по специфичен начин, като са развили планински туризъм или са се профилирали като лечебни курорти.

"Такива са Боровец (или тогава - Чамкория), Момина клисура и др. Селището Панагюрски колонии, което е на самата граница между Софийска и Пазарджишка област, също е интересен пример за курорт със своите вили. Белово и Костенец се развиват също специфично, тъй като се намират на централната транспортна артерия - пътя за Пловдив", разказва Караколев.

Санаториумът в село Искрец е друг символ на времето си (повече за него четете на стр. ХХ), тъй като в този период туберкулозата е генерален здравословен проблем. Т.нар. климатично лечение представлява прекарване на значително време на чист въздух и много слънце. "И по тази причина се строят лечебни заведения в планински райони, често с големи тераси, използвани именно за престой като част от лечението", отбелязва Караколев.

Модернистичната архитектура може да се забележи и в индустриалните сгради. По-различна динамика около тези места води и до известно закъсняло навлизане на типичните примери на течението, както и смесването им с други елементи.

Например една от най-любопитните и специфични сгради наоколо е построеното през 1930 г. училище в село Осоица, където се наблюдават обеми, от една страна, присъщи на периода, но с нетипична експресивна и едро рустикирана каменна фасада.

Други сгради пък съчетават няколко функционалности - практика, която също говори за времето си: построеното с дарения на местните училище в Пирдоп е обявено за "паметник" на загиналите във войните, част от стратегията, вместо да се изразходват средства за конкретни мемориали на жертвите, училища и читалища да влизат и в ролята на паметниците.

Перник, макар и извън пределите на София-област, също е град, в който процесите дават интересни примери. Развитието на минната индустрия е свързано и със създаването на един от първите цялостно проектирани жилищни комплекси. И въпреки че става дума за сравнително евтини домове, някои елементи в тях като входните врати носят белезите на стилната модерна архитектура.

Както и в предишни случаи, проучвани от фондацията, имената на голяма част от архитектите са неизвестни - проблем, който винаги е съпътствал анализирането на периода. "Обикновено те са работили в големите градове, а тези постройки в по-малките населени места са или частни поръчки, или обществени - чрез конкурс, или пък от архитект, назначен на служба в дадено министерство - да речем, на железниците или на обществените сгради и благоустройството. Това позволява те да имат проекти и в големи градове, и в малки населени места."

Това смесване на средства и влияния прави примерите още по-интересни и индивидуални.

"Тенденция в цялата страна е най-прогресивните идеи и най-изчистеният модерен стил да навлизат по-бавно в по-малките населени места, казва Караколев. Често при тях наблюдаваме повече отгласи от малко по-стари архитектурни стилове или интересни еклектични примери, смесващи различни идеи, такива са и споделените примери, в които не можем винаги да говорим за абсолютно чист "модернизъм". И това не ги прави по-малко ценни, напротив, придава им собствен дух."

Повече за дейността на "Български архитектурен модернизъм" - на foundationbma.org, @Български архитектурен модернизъм във Facebook, @bgmodernist в Instagram. Организацията продължава дейност въпреки неочакваната загуба на основателя си и съпредседател Васил Макаринов.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар