София остава блокирана след втори провален избор на председател на общинския съвет

Вариантите са или една от партиите да отстъпи, или омагьосаният кръг да продължи и да има нови избори за общински съвет

В следващите десет дни ПП-ДБ-СС отново ще водят преговори за мнозинство с другите партии, което реално минава през избора на председател, за което трябват 31 гласа
В следващите десет дни ПП-ДБ-СС отново ще водят преговори за мнозинство с другите партии, което реално минава през избора на председател, за което трябват 31 гласа
В следващите десет дни ПП-ДБ-СС отново ще водят преговори за мнозинство с другите партии, което реално минава през избора на председател, за което трябват 31 гласа    ©  Велко Ангелов
В следващите десет дни ПП-ДБ-СС отново ще водят преговори за мнозинство с другите партии, което реално минава през избора на председател, за което трябват 31 гласа    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Малко преди 10 ч. в понеделник група граждани се събра пред сградата на Столичната община на "Московска" 33 с искане общинските съветници да вземат решение за събарянето на Паметника на съветската армия. "Какво стана? Защо не правите нищо?", питаха събралите се начело с хора от организацията БОЕЦ. Други пък повдигнаха за пореден път въпроса защо гражданите не могат да участват в заседанията на съвета.

Насъбралото се нетърпение и очаквания за решения на трупаните дълги години проблеми на София обаче се сблъскват с неработещия град. Общинският съвет не може да взима решения, защото вече втора седмица остава без избран председател, след като вторият опит за избор в понеделник също се провали. В изолация от проблемите навън, вътре текат политически драми: ПП-ДБ-СС не успяват да намерят подкрепа за кандидатурата на Борис Бонев; ГЕРБ се представят като обиден и неканен партньор, който умело се опитва да "изпързаля" новодошлите; БСП и "Възраждане" тръбят, че не участват в "сглобки" и не дават подкрепа за други. Така гласуването за председател повтори резултатите от миналия понеделник: 23 гласа за Борис Бонев и 9 за Диана Тонова (БСП), без гласовете на ГЕРБ и с недействителни бюлетини.

Нови преговори

В следващите десет дни ПП-ДБ-СС отново ще водят преговори за мнозинство, което реално минава през избора на председател, за което трябват 31 гласа. Следващото заседание е насрочено за 30 ноември, четвъртък, като се очаква този път разговори да има и с ГЕРБ, които не се отзоваха на поканата на кмета Терзиев от миналата седмица. На тях ще се коментират политики и общи приоритети, изборът на председател на Столичния общински съвет (СОС) и председатели на постоянни ресорни комисии, обясни Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС.

В същия момент от ГЕРБ обаче за пореден път заявиха, че ще са в опозиция този мандат и няма да участват в "плаващи мнозинства". Борис Бонев от "Спаси София" пък за пореден път повтори, че обединението зад него няма да прави коалиция с ГЕРБ. От БСП също казват, че няма да правят коалиция с никой от "слобката". Всичко това поставя следващото управление на общината в задънена улица, освен ако някоя партия не промени позицията си.

По неофициална информация обаче се чака лидерите на партиите да се разберат "на високо ниво", а очакванията на ГЕРБ са да им се "засвидетелства уважение", за да бъдат пак те в ролята на "отговорните спасители". Възможно е и друго - ГЕРБ да издигнат кандидат за председателския пост - нещо, което досега отказват да направят в ролята си на "опозиция". Допуска се и че проблемът е персонално в кандидатурата на Борис Бонев, но официално всички партии отричат това. "Не сме чули дотук моята личност да е пречката", каза самият той.

"Не беше аргументирано защо да подкрепим Борис Бонев за председател. Ние не сме обещавали такова нещо, но явно Васил Терзиев му е обещал още в началото на кампанията, имали са някаква тяхна си договорка", коментира пък Георги Георгиев от ГЕРБ. Мнозинство на БСП и ПП-ДБ-СС към този момент също изглежда все по-малко възможно.

И така докога?

Ако политическата агония продължи още два месеца и половина, е възможно да се стигне до нови избори за общински съвет. Реално в момента няма функциониращ общински съвет - той ще повтаря "първото заседание", докато не бъде избран председател. Това според някои тълкувания означава, че няма реално работещ общински съвет с редовни заседания и ако това положение продължи 3 месеца, се налагат нови избори за общински съвет.

"Ако не се избере председател, според мен просто няма проведено заседание и ако три месеца не се случи това, ще трябва да им прекратим правомощията и да изпратим писмо за издаване на указ от президента за насрочване на частични избори. Лично аз не виждам как без председател този общински съвет може да функционира и да съществува. Задължително трябва да има председател", коментира председателят на Общинската избирателна комисия Полина Витанова пред "Дневник".

Процедурният театър - от парламента в общинския съвет

Освен че не реши заплетената ситуация с избора на председател, второто заседание на общинския съвет послужи за демонстрация на политически и процедурни хватки от страна на ГЕРБ.

От ГЕРБ атакуваха ПП-ДБ-СС по две линии. Първо изненадаха с нов прочит на правилника и закона, като заявиха, че е задължително кметът на Столичната община да присъства на заседанията на общинския съвет и атакуваха Васил Терзиев за това, че не е дошъл днес. Удобно забравяйки колко рядко доскорошният кмет от ГЕРБ Йорданка Фандъкова е присъствала на заседанията в миналия мандат.

От друга страна, решиха да намесят план-сметката за чистота на града, заплашвайки, че ако не бъде представена на днешното заседание, ще се изпуснат срокове и ще настане поредният апокалипсис, защото София няма да е готова за зимата. Лорита Радева от ГЕРБ (председател на екологичната комисия в миналия мандат) предложи новият зам.-кмет по екология (Надежда Бобчева, която е първият и засега единствен назначен зам.-кмет) да представи сметките сега, за да може да има срок за разглеждане от граждани от един месец, иначе щял да се наруши законът. БСП също се застъпиха за тази теза.

И двете твърдения целяха по-скоро провокация и това си пролича бързо. Кметът Васил Терзиев дойде на заседанието след срещата си с финансовия министър Асен Василев, но не беше питан за план-сметката за чистота или въобще за нещо по същество. План-сметката така и не беше представена. Дори и да бъде - от това няма особен смисъл, защото няма общински съвет, който да я гласува, и така или иначе не може да влезе в сила.

"Хубаво е, че видяхме от колегите от ГЕРБ и БСП, че има интерес СОС да работи по същество, защото се изискваше днес да направено разглеждане на план-сметката. Призоваваме за разум. Ние полагаме всички необходими усилия в един демократичен процес. Работата не спира, приготвили се доста доклади за първото редовно заседание", коментира по този повод Борис Бонев.

Така понеделникът отново показва омагьосания кръг в общинския съвет, а бъдещето на града ще продължи да бъде заложено от политическите интриги неясно докога.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    isf1551879015601086 avatar :-|
    NotAvailable
    • + 1

    Хехе, ако идвамата не го харесаме, малкия ББ (Бонев) ще го хареса:) спам точно на мястото си, браво

    Нередност?
  • 4
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 1
    • + 2

    С конфронтационното говорене преди изборите ПП-ДБ и пр. би следвало да са изгорили всички мостова за разговори за евентуално мнозинство в СОС. Защото щяха да спечелят с много и завинаги...
    Надценените възможности на льолявите ужполитици се компенсират с подкрепата на крепостта до Правителствена, която винаги може да натисне с магнитската гривна банкянеца и той да даде нужното указание на робите си в софийската галера.

    И да попитам: защо се налага да се харчат пари за избори, след като може с един sms да се управлява подмандатната територия?

    Нередност?
  • 5
    sfw17003898901205215 avatar :-P
    Rositsa Krupeva

    bbb

    Нередност?
Нов коментар