Столица на ръчна спирачка

Докато няма председател на общинския съвет, не могат да се случат важни за града проекти. Следващото заседание е в понеделник, като по-вероятно изглежда мнозинство между ПП-ДБ и ГЕРБ

В момента съюзът между ПП-ДБ и ГЕРБ изглежда постижим и е доста вероятно местният парламент да повтори съдбата на националния
В момента съюзът между ПП-ДБ и ГЕРБ изглежда постижим и е доста вероятно местният парламент да повтори съдбата на националния
В момента съюзът между ПП-ДБ и ГЕРБ изглежда постижим и е доста вероятно местният парламент да повтори съдбата на националния    ©  Велко Ангелов
В момента съюзът между ПП-ДБ и ГЕРБ изглежда постижим и е доста вероятно местният парламент да повтори съдбата на националния    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • София е в капан: може да загуби милиони от европрограми заради неработещия общински съвет, а кметът не може да назначи нови зам.-кметове.
  • След стартиралия демонтаж на съветския паметник вариантът за мнозинство с БСП по-скоро отпада и се върви към сглобка с ГЕРБ.
  • Това би значело запазване на стари зависимости и липса на амбициозни промени в името на "баланс", подобен на този на национално ниво.

Вече месец управлението на София не работи. Докато няма председател на общинския съвет и текат политически спорове, продължават да се трупат папки с различния искания без ясен адресат. Липсата на работещ градски парламент вече се измерва в загубени милиони за канализация, неработеща система за почистване в града, действащи стари порочни практики в общински дружества. Макар мажоритарно избран и част от "изпълнителната власт", кметът също е блокиран - той например не може и да назначи зам.-кметове с обещаните нови ресори, защото чака общинският съвет да гласува изменение на правилника с новата структура. Това се превежда в екипа му и като пълен блокаж да осъществява политиките си. Администрацията засега по-скоро продължава да работи постарому, а общинските дружества също са в комфортната си зона, защото ръководството им няма как да се промени без работещ Столичен общински съвет (СОС).

Така в момента София е като умалена картина на България - изпълнителната власт формално е в ръцете на ПП-ДБ, но те не могат да я упражняват пълноценно, защото нямат мнозинство в парламента, а администрацията е част от схемите на предишната власт. От друга страна, натрупаното недоволство на голяма част от софиянци съвсем разбираемо създава големи очаквания към новия кмет и ПП-ДБ-"Спаси София", на които до момента те не отговарят по никакъв начин. Кметът Терзиев констатира неработещ завод за боклук, но му трябва екип, за да го "поправи". Странните пейки при 133 училище на ул. "Шишман" трябвало да останат, за да се получи финансирането за ремонта. А пешеходният пл. "Александър Невски" се оказа проект от времето на Фандъкова, както и метрото през "Слатина". Призивът да се избере председател на заседанието на 18 декември този път е с по-твърд тон, за да се спре този режим на нищослучване, както и загубата на милиони, но отново едва ли ще доведе до нещо. (Виж пълния списък какво трябва да се гласува спешно малко по-надолу.)

Съветската пречка

Близо седмица преди насроченото заседание стартира демонтажът на Паметника на съветската армия и това бързо се отрази върху преговорите за мнозинство със социалистите. Част от общинските съветници протестираха срещу премахването му във вторник, като припомниха, че са заявили многократно как именно съдбата му е "червената линия" за подкрепата на ПП-ДБ-СС в СОС. В сряда председателят на столичната организация на БСП Иван Таков коментира, че в понеделник ГЕРБ и ПП-ДБ-СС вероятно ще направят сглобка и на местно ниво.

Според няколко източника на "Капитал" преговорите на ПП-ДБ-СС с БСП (или по-скоро със софийското крило на партията) са били практически приключили успешно. Началото на демонтажа на паметника обаче буквално е развалило коалицията, като дори имаше слухове, че едва ли на Бойко Борисов е ускорил събарянето, за да предизвика това. Източници от ПП-ДБ твърдят обаче, че в това няма нищо вярно - демонтажът е иницииран и проведен изцяло от областната управа.

Независимо от това обаче в момента съюзът между ПП-ДБ и ГЕРБ изглежда постижим и е доста вероятно местният парламент да повтори съдбата на националния. Ако това се случи, ГЕРБ ще бъде в много добра позиция в СОС. Доскоро управляващата София партия ще се бори да запази действието на стари непрозрачни практики, като същевременно прехвърля вината за различни проблеми на новите си партньори. Почти е сигурно, че Борис Бонев и "Спаси София" няма да участват в такава конфигурация - те изградиха образа си именно чрез анти-ГЕРБ кампания и завоят към подобна коалиция изглежда невъзможен.

При такъв сценарий - управление между ПП-ДБ и ГЕРБ, решенията ще се взимат под натиска "да не се разклати мнозинството", което води до извиване на ръце, често в полза на по-опитния. Това значи, че в следващите четири години София ще се управлява по-скоро внимателно, а не реформистко, и промените в града ще са плахи вместо амбициозни.

Очакванията са, че на заседанието в понеделник ще има някакъв резултат. Неофициално се говори, че разбирателството може да е само временно - например да бъде избран председател без много претенции в името на това да потръгне работата в СОС и да бъдат сформирани комисии. Гласуванията могат да минават и през "плаващи мнозинства". След три месеца, след като са взети най-важните решения, обаче председателят може да бъде свален и преговорите за мнозинство да започнат отначало.

Спешният to-do list на СОС

Каквато и да бъде новата столична коалиция, има няколко спешни задачи, които трябва да свърши. След избора на председател и сформирането на комисии работата реално ще започне и ще се гледат различните предложения (наречени "доклади" - общинските законопроекти). Ето част от приоритетните:

# 1 Милиони за канализация под въпрос

Столицата изгражда канализацията в "Драгалевци" и Нови Искър и в част от т.нар. нови квартали със средства от европейската програма "Околна среда" (2014 - 2020 г.) на стойност 126 млн. лв. без ДДС. Те трябва да бъдат усвоени до средата на 2024 г. От системата ИСУН става ясно, че Столичната община обаче е доста назад с плащанията по договорите най-вероятно заради късно стартирали процедури и забавени срокове. Така например все още не са изплатени средствата по договора с "Трейс" и "Булстрой" за канализацията в "Драгалевци" на стойност 41.5 млн. лв. с ДДС. Преди дни жители от квартала сигнализираха за редица нередности, прекъсвания на тока и некачествено изпълнение и стана ясно, че има забавяне по сроковете и е изплатена 27.5% от стойността на договора. Според ИСУН, това са 5.8 млн. лв. без ДДС. А другата поръчка за канализация в гр. Нови Искър за 13.8 млн. лв. е доста назад - все още дори няма избран изпълнител.

По принцип общинският съвет одобрява протоколни решения за трансфера на средствата по програмите. Вероятно заради това липсата на работещ СОС води до притеснения, че няма да успее да получи финансирането, за да разплати дори текущи проекти. Иронично, в края на 2020 г. София изпусна 260 млн. лв. от същата програма, тъй като не се подготви в срок за проекти за отделна - битова и дъждовна, канализация, както изисква ЕС, а беше предложила да направи смесена.

“Комуникирали сме с другите групи, че може да изгубим между 16 и 70 млн. лева, ако нямаме адекватно решение за разпределяне на пари по европрограмите до края на годината.”

Симеон Ставрев
Симеон Ставрев

общински съветник, „Демократична България“, пред Frognews

#2 План-сметката за чистота и кризата с боклука

Т.нар план-сметка е бюджетът за чистота на града и включва милиони за сметосъбиране, почистване на улици, косене, озеленяване, работата на завода за боклук. В края на всяка година план-сметката трябва да бъде подготвена и пусната в срок за обществено обсъждане, а после - евентуално приета, за да може от догодина да започне работа по новите параметри в нея. Това обяснява защо попада в "спешните задачи" за новия СОС. Новата администрация нямаше особено време да прави промени и предложи бюджетът да бъде 285 млн. лв. за 2024 г., което е поскъпване с 47 млн. лв. спрямо сега действащата план-сметка. Тя впрочем е старата такава от 2022 г., защото миналата година ГЕРБ не получиха за пръв път нужното мнозинство за предложения бюджет за 2023 г. и впоследствие градът продължи да работи с рамката от 2022 г.

Новата план-сметка на Васил Терзиев обещава миене на повече улици и повече средства към районните администрации за почистване, като такса смет се запазва за поредна година. Екипът на новия кмет откри редица несъответствия при работата на завода за боклук край с. Яна, построен с европейско финансиране (300 млн. лв.). "Tой постоянно аварира и вместо да преработва 90% от боклука и да депонира само 10% се случва точно обратното. Половината от камионите въобще не оставят боклука за преработка, а го изсипват в депо Садината към завода, което практически се е превърнало в новото сметище на София", обясни общинският съветник от ДБ Симеон Ставрев.

#3 Общинските дружества

Директорите на ключови дружества като Центъра за градска мобилност, "Топлофикация София", "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт", "Метрополитен", "Софийски имоти", всички "Пазари" се назначават и контролират от Столичния общински съвет. Съветници могат да предложат временни директори, както и да назначат класираните след конкурс. Тоест бордовете зависят от това какво мнозинство има в СОС. Така например миналата година в транспортните дружества и "Пазари" бяха назначени партийни кадри, които и към момента заемат позициите.

Управлението на общинските дружества е ключово, защото някои от тях управляват приходи от стотици милиони годишно. Най-честите критики са за липса на прозрачност и съмнителни практики. Последният пример за спорно разходване на средства е поръчката за дигитализация на паркирането, пусната от Центъра за градска мобилност за 6 млн. лв. От нея не ставаше ясно какви услуги се искат, като накрая се появи един кандидат с любопитно минало. Поръчката беше прекратена, но един ден след местните избори Комисията за защита на конкуренцията разпореди, че не е трябвало да бъде спирана, и сега вероятността да се сключи договор с единствения кандидат е голяма. Очакваше се новата власт да предприеме действия срещу подобни спорни практики, но към момента това също няма как да се случи. Решение може да бъде назначаването на временен борд от кмета, докато се чака заработването на общинския съвет, принципал на общинските дружества.

"Ако СОС иска да си спази задължението да смени съвета на директорите, чийто мандат изтича, трябва да започне да организира процедура и за това", коментира Симеон Ставрев от ДБ в интервю за Frognews.

#4 Бюджет 2024

По това как са разпределени средствата в него може да се съди и какви политики иска да изпълнява кметът на София. Бюджетът се внася от него, но се гласува от общинските съветници и за максимална подкрепа е нужен консенсус между различните групи - всяка гледа дали се предвиждат средства за нейните приоритети. Обикновено представянето му е в първите два месеца на годината, а после има обществено обсъждане и промени, които отпращат гласуването му чак към пролетта. Без приет бюджет обаче няма ремонти и изграждане на нови булеварди или трамвайни трасета, няма как да се разплащат и средствата по сключени договори или да се сключват нови такива.

Последният бюджет, внесен от предишния кмет Йорданк Фандъкова, беше на стойност 2.5 млрд. лв. От тази сума по-голямата част са държавните субсидии, но от голямо значение е инвестиционната програма (670 млн. лв. за 2023 г.), която в случая беше предимно за довършване на отдавна стартирали проекти. През последния мандат предложените финансови планове се приемаха благодарение на мнозинството между ГЕРБ и "Патриотите" (ВМРО, "Атака), а БСП и ДБ винаги бяха опозиция и критикуваха, че техни предложения не се включват. Новото управление дойде със заявката да наложи друг подход на работа, но дали ще успее да го наложи поне на етапа не е сигурно.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • + 2

    На младите полезни идиоти им се казва няколко пъти, че това са измамници и шарлатани поставени от чужди сили да държат държавата бедна и да прави дългове и те пак си гласуват за ПП-ДБ. На непослушните гърци направиха същия сценарий с Варуфакис, дъглове, дългове и видяхме 2008-а какво се случи. При нас тази работа ще я свърши Асан ви Василев и после ще го търсим както само казва по островите. Гледайте какво се слчува с държавата и от сега знайте какво ще се случи със София. За съжаление пак други ще са виновни после - я Борисов, я Пеевски!

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-?
    D-r D
    • + 1

    Хубаво е тия, които могат, дане се оставят да ги сахпунисва пропагандата, а да товарят пихтията между ушите си - да м и с л я т!

    Ако неизбирането на председател на СОС продължи (както началото беше поставено с неприемливата вече за никого кандидатура на Б.Оонев), това означава нови избори за съветници.
    При тая ситуация със сглобката и покрай ПСА е повече от ясно, че съставките на националната сглобка ще се провалят с трясък и най-вероятно Ваня Григорова ще поеме София.
    Как може да се попречи на това?
    Като се направи мнозинство в СОС. Вариантите са:
    а) с Възраждане. Отпада, защото един съветник бе подсетен да напусне групата и бройката падна;
    б) с Герб. Много демонстративно възвръщане на мафията на всичките ѝ позиции от тия, дето щяха да я демонтират;
    в) с БСП. Всъщност не с ЕТ БСП-К.Нинова, защото тя няма влияние върху червените съветници в СОС, а с групата около Ваня Григорова. Бройката е тамън за мнозинство.
    Чета Дачков, който развива неришена от логика теория, че видимо срелката Терзиев-Григорова е била напът да се финализира с избор на предсадетал на СОС от червените, когато Ивайло Мирчев (ДБ) за една нощ организира с Тодева и Чичков (ДБ) нарязването на ПСА, което да направи невъзможна такава коалиция в СОС.

    Фактът, че нито МС, МК, Обл.управа - никой в държавата не е предприел закопоустановените мерки - експертен съвет за оценка и предписание на технологията, перспективата пред монумента, бюджет, обявяване на орществена поръчка и пр., и пр., говори за екстреност на действието. То е трябвало да се случи като факт, независимо от последващото съдебно дирене - битият бит и т.н.

    Така че, очаквано е Герб да се върне контрола И над Столична община. Ама били по-малкия партньор в СОС. Не е вярно! На национално ниво ДБ са течи от хермафродитозата ПП-ДБ, които плътно играят за Герб/ДПС в НС. Става вече комично ординарстването на Христос Иванов на Пеевски по всички възможни точки от дневния ред, не единствено по детската му мечта да драска в Конституцията.

    Та - накрая: ДБ пренасят през годините властовите си комплекси още от служебното правителство на Плевнята, когато Христос беше вицепремиер, през кабинета баце 2.0, когато го оставиха да се наиграе, разделяйки ВСС на две камари (и като доказателство, че нищо не им е сторил, ттоя по Христос Иванов разделен ВСС избра Цацаров, а после и Гешев за гл. прокурор).
    Толкова за сервилността на ДБ. В кръвта им е.

    Нередност?
Нов коментар