Регионът на Плевен и дебелата сянка на една недостроена магистрала

За проблемите и перспективите пред областта ще говорим на организираната от "Капитал" "Среща на бизнеса в Плевен, Ловеч и региона"

Регионът на Плевен и дебелата сянка на една недостроена магистрала
Регионът на Плевен и дебелата сянка на една недостроена магистрала
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Свикнали сме да се говори за областите Плевен и Ловеч в контекста на типичните проблеми на Северозапада - застаряващо и намаляващо население, сравнително слаба инвестиционна активност и най-вече - лоша свързаност с останалата част от страната. "Регионът остава под дебелата сянка на недостроената магистрала "Хемус", заяви миналата година вече бившият кмет на Ловеч Корнелия Маринова.

Това обаче далеч не е пълната картина. През изминалата година всички общини в региона отбелязват значителен икономически растеж и повишение на инвестиционната активност. Дълго чаканата магистрала "Хемус" изглежда една идея по-близо, а новата местна власт дава заявки да работи активно за подобряването на качеството на живот и бизнес климата.

На 4 април 2024 г. от 9:30 ч. в парк-хотел "Кайлъка", Плевен, "Капитал" събира представителите на местната власт, бизнеса и неправителствения сектор от региона, за да коментират заедно какво и как още може да се направи, за да се отключи напълно потенциалът на двете области.

Приоритетите в управленските програми

Участие в събитието ще вземат новият кмет на община Ловеч - Страцимир Петков, както и представител на новата власт в община Плевен в лицето на зам.-кмета по финанси Маргарита Бахнева. Те заедно с дългогодишните кметове на общините Троян и Летница - Донка Михайлова и Красимир Джонев, ще коментират приоритетите в управленските си програми и стратегии за подобряване на бизнес климата и качеството на живот в региона. Донка Михайлова е един от най-успешните кметове на община от среден мащаб у нас и доказателство за това са общинските предприятия в Троян, които излизат от клишето "лошо стопанско управление" и наистина работят, печелят и инвестират.

Гласът на бизнеса

Във вторият панел ще чуем гласът на бизнеса: Георги Пасков е изпълнителен директор на едно от най-големите предприятия в Плевен - "Рубин" за стъкларски изделия. Компанията инвестира над 200 млн. лв. през последните години в модернизация на производството. С него и с останалите участници в панела - Иван Вачев, управител на компанията за хранителни добавки на билкова основа "Фитофарма", и Георги Прокопиев, регионален мениджър на "КЕР ТОКИ ПАУЪР", ще говорим за предизвикателствата като липсваща инфраструктура, инфлация, недостиг на работна ръка, декарбонизация, но и за предимствата да правиш бизнес в региона.

Структуроопределящи отрасли

Третият панел е посветен на два структуроопределящи отрасъла за икономиката на региона - земеделие и хранително-вкусова промишленост. В Кнежа, област Плевен, се намира най-големият производител на слънчогледово олио в страната - "Олива" АД. Благодарение на дейността на предприятието с оборот 2.6 млрд. лв. Кнежа се нареди на трето място по най-високи заплати в България през 2022 г. според данни на Института за пазарна икономика. Кои са най-големите заплахи пред земеделския отрасъл на местно и европейско ниво ще коментират Георги ал Фахад, агробизнес мениджър в "Олива", Хусейн Ахриев, управител на "Лебозол България", местното търговско дружество на германския производител на течни торове, и Димитър Мачуганов, собственик и управител на "АЖД агро", водещ производител на люцерна в страната.

Пълен списък с участниците и програма може да откриете на сайта на събитието. Присъствието на живо в Парк-хотел "Кайлъка" е безплатно, но местата са ограничени и се изисква задължителна регистрация на следния линк. Събитието ще може да се следи и онлайн на живо в Youtube канала на "Капитал", на Capital Live, както и на Facebook страницата на медиата. Специалното издание за Плевен четете тук.