Индустриален парк "Балкан" край Ловеч с проект за 30 млн. лв. по Плана за възстановяване

Община Ловеч е партньор на "Балкан" АД с инвестиция от 2.2.млн. лв., обяви кметът Страцимир Петков на "Среща на бизнеса в Плевен и региона"

От ляво надясно: Страцимир Петков, кмет на община Ловеч, Донка Михайлова, кмет на община Троян, Десислава Лещарска, модератор, Маргарита Бахнева, заместник-кмет "Финанси и икономика", община Плевен
От ляво надясно: Страцимир Петков, кмет на община Ловеч, Донка Михайлова, кмет на община Троян, Десислава Лещарска, модератор, Маргарита Бахнева, заместник-кмет "Финанси и икономика", община Плевен
От ляво надясно: Страцимир Петков, кмет на община Ловеч, Донка Михайлова, кмет на община Троян, Десислава Лещарска, модератор, Маргарита Бахнева, заместник-кмет "Финанси и икономика", община Плевен    ©  Георги Георгиев
От ляво надясно: Страцимир Петков, кмет на община Ловеч, Донка Михайлова, кмет на община Троян, Десислава Лещарска, модератор, Маргарита Бахнева, заместник-кмет "Финанси и икономика", община Плевен    ©  Георги Георгиев
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Ловеч се надява да привлече инвеститори с разширение и развитие на Индустриален парк "Балкан"
  • Усилията на новата местна власт в Плевен са насочени към по-чист въздух и довършване на депото за отпадъци
  • Приоритетите на Троян са по-млада, зелена и умна община

Ловешкият индустриален парк "Балкан" кандидатства с проект за 30 млн. лв. по Националния план за възстановяване и устойчивост, съобщи кметът на Ловеч Страцимир Петков по време на "Среща на бизнеса в Плевен, Ловеч и региона", организирана от "Капитал". Резултати от състезателната процедура се очакват в края на май.

"Вече са сключени партньорски споразумения между оператора на парка и общината за изграждане на необходимата инфраструктура, която ще бъде реализирана при одобрение на проекта", каза още Петков и уточни, че самоучастието на "Балкан" АД е малко над 5 млн. лв., а община Ловеч е предвидила 2.2 млн. лв. за довеждаща инфраструктура.

Специфичното за индустриалния парк е, че в него вече функционира фотоволтаична система за 120 мегавата, отделена в затворена електропреносна мрежа. Реални собственици са братята Кирил и Георги Домусчиеви чрез "Напредък холдинг", който придоби "Балкан" при масовата приватизация през 90-те. Инвеститор в соларния проект пък е "Бул инвест груп 2009", която се управлява от Иван Бучков, Даниела Славчева и Даниела Минкова и до 2018 г. беше пряк акционер в ПФК "Лудогорец".

По думите на Страцимир Петков от местната коалиция "Има такъв народ" - "Български възход", който спечели местните избори миналата година след балотаж, паркът предоставя много добри възможности на бъдещите инвеститори: "Намира се в изключително комуникативна част от града - Северна индустриална зона, с изградена вътрешна и довеждаща инфраструктура, има собствено независимо електрозахранване от възобновяеми източници и газ. При потенциален интерес инвестицията би се реализирала изключително бързо. "Балкан" АД ще предоставят парцели, но и ще развиват партньорства." В индустриалния парк към момента няма външни инвеститори. Германската компания Next.e.Go щеше да строи производствена база за електрически автомобили, но към момента проектът е замразен.

Кметът Страцимир Петков каза още на "Среща на бизнеса", че икономическото развитие на Ловеч е сред приоритетите в управленската му програма редом със зелените политики и развитието на туризма.

Новата власт в Плевен насочва усилия към по-чист и зелен град

"На първо място работим за това Плевен да бъде зелен и достъпен град", заяви от своя страна Маргарита Бахнева, зам.-кмет на Община Плевен с ресор "Финанси и икономика". "Ние сме нов екип. Преди да стана заместник-кмет, бях директор на дирекция "Приходи от местни данъци и такси", но нашият кмет д-р Валентин Христов е нов в администрацията. Той идва от голям частен бизнес и все още му се налага да свиква с това, че в тежка администрация като плевенската не всичко може да стане изведнъж и веднага. Това ни накара да бъдем още по-ясни с приоритетите, които сме определили в работата си", каза още тя.

В ход са няколко проекта за по-чист Плевен: за озеленяване на "кални петна" - междублокови пространства, паркове и градини за над 3 млн. лв., както и за подмяна на стари отоплителни уреди с климатици, термопомпи и пелетни камини на територията на цялата община за почти 30 млн. лв. Те се финансират по новата Оперативна програма "Околна среда". По програма "Региони в развитие" Плевен е готов с проект за интегрирано градско развитие, включващ доставка на 7 електробуса, реконструкция на контактната мрежа, изграждане на зарядни станции, обновяване на системата за видеонаблюдение на всички светофарно регулирани кръстовища, надграждане и обновяване на системата за управление на обществения транспорт и др. Плевен подготвя и проект за ремонтно-възстановителни дейности на територията на депото за отпадъци за 1 млн. лв.

"Предвиждаме инвестиции в два големи спортни обекта - мерки за енергийна ефективност на спортната зала "Спартак", очакваме споразумението с МРРБ за финансиране на проектирането и начални строителни дейности на Многофункционалната спортна зала, която е включена в инвестиционната програма на правителството", каза още заместник-кметът на Плевен.

Бахнева посочи, че новата администрация е заварила общината в сравнително добро финансово състояние като най-голям проблем към момента са наложените финансови корекции по проекти от предходния програмен период. "Обжалваме всички санкции, включително има решение, макар и не окончателно, с което санкцията за депото за отпадъци е отменена. Но това ни притеснява, затова усилията ни ще са са насочени в посока подобряване на начина, по който провеждаме обществените поръчки", заяви Бахнева и допълни, че санкциите са за около 5 млн. лв.

Троян с проект за подмладяване на общината

"Основните цели, които стоят в моята управленска програма, са три. Първият е по-млада община. Става дума за тежкия проблем, свързан с работната ръка за бизнеса и с изтичането на хора от Северозапада към големите градове - за тежката демографска криза. Втората ни цел е по-зелена и третата ни цел: по-умна община", каза по време на срещата с бизнеса кметът на Троян Донка Михайлова.

Тя обясни, че в нейните мандати последователно си е поставяла задачи: например за изграждане и подмяна на ВиК инфраструктурата през първия: "Резултатът е най-ниската цена на услугите в страната, едни от най-ниските нива на загуби и 85% подновена общинска Вик инфраструктура. Във втория мандат си поставихме задача да повишим рязко ефективността на управление на отпадъците. Една тема, която пренесохме и в този мандат, а резултатът е, че вече няколко години не вдигаме такса битови отпадъци. Можем да кажем, че общината ни е една чиста община. Сега работим други по-важни други теми, свързани с подмяна на уличното осветление, нещо, което Плевен мисля, че успешно направи преди няколко години", каза още Михайлова.

По темата с отпадъците тя припомни, че от 1 януари догодина общините трябва да въведат плащане на такса битови отпадъци на количество: "Ясно е, че това ще даде глътка въздух на бизнеса, но ще натовари гражданите и ние ще имаме много сериозни проблеми от 1 януари да ги убедим, че трябва да започнат да плащат толкова, колкото изхвърлят, че не може бизнеса да продължи да плаща за сметка на гражданите".

На въпрос какви мерки предвижда община Троян за "подмладяване" на населението, Михайлова сподели, че се работи по проект, наречен "младежко градче". "Имаме намерение на млади хора, които са сключили договори с наши фирми и фирмите ги припознават като особено ценни, да даваме безплатно терени под формата на отстъпено право на строеж. Към този модел има много сериозен интерес. Звъняха ми хора от Англия, от Германия, които казват: "Да, ако ни дадете терен, ние сме готови да се върнем и да си построим къща там", обясни кметът на Троян.

В заключение тя сподели управленската си философия, че българските общини трябва все повече да управляват сами комуналните си дейности: "Ние го правим за всички комунални дейности със свои общински фирми. Вече четвърта година са на печалба. Всички, включително и търговското дружество "Общинска болница. Какво ни носи това? Носи стабилност на бюджета, икономическа ефективност на комунални дейности, носи ни възможността да бъдем вторият по големина работодател и да решаваме доста социални проблеми, намирайки работа на хората, които не са конкурентни на пазара на труда.

Инвестирайки печалбите на фирмите отново в тяхната дейност, ни носи едно добро качество на услугите. Това нещо беше наречено в последните години "Троянския модел" и което все повече български общини трябва да прилагат в практиката си. Не сме измислили топлата вода. Това е модел, който се прилага в най-развитите икономически страни в Европа, примерно в Германия, където и доставката на електроенергия се управлява от общински фирми."

Гепардите на Плевен и Ловеч

Най-динамичната компания от региона на Плевен е "Топливо инвест". През 2022 г. компанията повишава приходите си с над 500% до 10.8 млн. лв. като по този критерии намира място в топ 30 на най-динамично растящата дружества в страната. Компанията е специализирана в събиране, временно съхранение, пакетиране и транспортиране на излязло от употреба електронно и електрическо оборудване, както и компоненти от тях.

Шампион за регион Ловеч е дружеството "Идан Джи Ди Ай". Компанията е създадена в началото на 2020 г., като предметът на дейност е производство на изделия от пластмаса за бебешката индустрия, които дистрибутира на европейския пазар. Производствената им база се намира в индустриалната зона на гр. Ябланица. През 2022 г. компанията бележи ръст на приходите от впечатляващите 227 % спрямо година по-рано, като реализира приходи в размер на малко над 5.2 млн. лв. Наградата прие изпълнителният директор на компанията Димитър Иванов, който благодари на екипа си за резултатите.