🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Медицински университет - Плевен: 50 години медицинско образование и наука

Висшето учебно заведение посреща юбилея със статут на изследователски университет

Медицински университет - Плевен: 50 години медицинско образование и наука
Медицински университет - Плевен: 50 години медицинско образование и наука
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През 2024 г. Медицински университет - Плевен, ще отбележи своя 50-годишен юбилей с поредица от тържествени събития и научни форуми. Кулминацията на честванията ще започне с тържествено откриване на 50-ата учебна 2024/2025 година през септември 2024 г., ще продължи с тържествен академичен съвет за награждаване на преподаватели за заслуги по повод 50-годишния юбилей и ще завърши в края на октомври с тържествено честване на юбилея в театър "Иван Радоев" - Плевен, и празничен концерт на Плевенската филхармония със солисти световноизвестният цигулар Веско Ешкенази и бравурната акордеонистка Вероника Тодорова.

Най-значимият научен форум за 2024 година

ще бъде юбилейната научна конференция "50 години медицинско образование и наука в Плевен", която ще включи пленарна сесия "Доктор хонорис кауза" на 1 ноември - Деня на народните будители, и научни сесии "20 години Факултет по обществено здраве" на Медицински колеж - Плевен, и на Факултет "Здравни грижи", както и годишна научна конференция по проект "Изследователско висше училище: Медицински университет - Плевен".

За своята 50-годишна история Медицински университет - Плевен (МУ - Плевен), се развива динамично, откроявайки се днес на картата на висшето медицинско образование в страната и в Европа със съвременния си облик на водещ образователен и научноизследователски център, привличащ все повече български и чуждестранни студенти. Приоритетните направления в дейността на висшето училище са развитието на минимално инвазивната и роботизираната хирургия, телемедицината и 3D медицината, персонализираната и геномна медицина, биопринтирането и приложението на изкуствения интелект в диагностиката и терапията.

Ректорът на МУ - Плевен, проф. д-р Добромир Димитров се обърна към преподаватели и студенти с думите: "Днес плевенската академична общност се радва на заслужено признание и почит, защото нашите успехи са резултат от дългогодишния труд на поколения видни ръководители, преподаватели и лечители. Съхранявайки традициите, ние не спираме да се развиваме и усъвършенстваме, за да предлагаме на нашите студенти високотехнологично и иновативно обучение в съвременна среда. Юбилеят е повод за равносметка на изминатия 50-годишен път, на постигнатите успехи и победи през динамичните години на развитие и утвърждаване на нашата Алма матер."

Началото на висшето училище в Плевен

е поставено с Постановление №794 от 30 декември 1973 г. на Министерския съвет, което узаконява създаването на Медицински факултет като звено на Медицинска академия - София. Определя се редовните учебни занятия да започнат от учебната 1974/1975 година с държавен прием от 250 студенти по специалност "Медицина".

Със заповед на председателя на Медицинска академия за декан на Факултета в Плевен е назначен софийският специалист по неврология и неврохирургия проф. д-р Недко Георгиев Кючуков, дм. За обезпечаване началото на преподаването във факултета е прието емблематичната за града сграда с 50-годишна история на Първа смесена гимназия с преподаване на руски език и сградата на Техникума по дървообработване да станат база за разполагане на аудитории, лаборатории и учебни зали, в които ще се преподават предклиничните дисциплини и ще бъдат базирани библиотеката и канцелариите на ректората.

Днес Медицински университет - Плевен,

провежда обучение по 17 специалности, 5 магистърски и 12 бакалавърски програми

в 5 професионални направления - медицина, фармация, здравни грижи, обществено здраве и социални дейности. Висшето училище изгражда висококвалифицирани медицински и здравни специалисти, подготвени да посрещнат предизвикателствата на съвременното здравеопазване и да предложат най-добрата здравна услуга и грижа за пациента. За целта университетът постоянно въвежда високотехнологични образователни инструменти. Част от дигиталното портфолио на МУ - Плевен, е образователната платформа Lecturio с над 400 интерактивни 3D модела на анатомия, 6500 видеолекции, 20 000 въпроса за проверка на знанията и 4000 въпроса за клинични случаи, създадени от световноизвестни преподаватели от водещи университети като "Харвард", "Йейл", "Джонс Хопкинс"; 3D медицинска маса за виртуални дисекции; студио за виртуална реалност с 360-градусово наблюдение над операционната зала; 3D студио за демонстрации на хирургия на живо; студио за обучение с холограмни изображения; студио за добавена реалност и лаборатории по телепатология, геномна медицина, 3D принтиране и биопринтиране.

За своята 50-годишна история МУ - Плевен, се развива, разраства и укрепва с внушителна и съвременна материална база, обновен спортен комплекс, две студентски общежития, модерна университетска библиотека, собствен издателски център и две университетски болници. Понастоящем висшето училище има структура от четири факултета - факултет "Медицина", факултет "Обществено здраве", факултет "Здравни грижи" и факултет "Фармация". Медицинският колеж, Департаментът за езиково и специализирано обучение и Научноизследователският институт също са основни звена в структурата на висшето училище. Новоизграденият Център за компетентност по персонализираната медицина, 3D и телемедицината, роботизираната и минимално инвазивната хирургия "Леонардо да Винчи" вече функционират самостоятелно.

Медицински университет - Плевен, разполага с уникален за Източна Европа телекомуникационен ендоскопски център с експериментална операционна зала за обучение върху живи тъкани и виртуална зала с тренажори. Университетът е известен като първото висше училище в страната, което през 1997 г. въвежда обучение по медицина за чуждестранни студенти на английски език, и днес обучава граждани от над 50 държави. Към момента са дипломирани 20 випуска лекари - чуждестранни граждани, намерили успешна професионална реализация в цял свят - САЩ, Европа, Индия и Австралия.

Медицински университет - Плевен, посреща годината на юбилея със статут на изследователски университет за следващите четири години благодарение на значимата си научна продукция и голям брой цитирания в научната литература. Академичното ръководство усилено работи за реализирането на най-висшата си стратегическа цел - изграждане и разкриване на нов - пети - Факултет по ветеринарна медицина, и обучение по специалност "Ветеринарна медицина".