🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Синдикалният щурм към "Либхер"

КТ "Подкрепа" са основали секция в завода и искат да преговарят, но мениджмънтът твърди, че всичко с работниците вече е договорено и синдикалистите просто са "яхнали" стачката

Стачката миналата седмица в завода беше първата в индустриалния сектор в страната от седем години насам. Според ръководството на "Либхер" всичко с работниците вече е договорено и уредено
Стачката миналата седмица в завода беше първата в индустриалния сектор в страната от седем години насам. Според ръководството на "Либхер" всичко с работниците вече е договорено и уредено
Стачката миналата седмица в завода беше първата в индустриалния сектор в страната от седем години насам. Според ръководството на "Либхер" всичко с работниците вече е договорено и уредено    ©  Надежда Чипева
Стачката миналата седмица в завода беше първата в индустриалния сектор в страната от седем години насам. Според ръководството на "Либхер" всичко с работниците вече е договорено и уредено    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

"Елате при нас, протестът е за вас", викат групата от хора пред завода на "Либхер", докато обедната смяна в завода влиза вътре. Протестът беше направен на 28 април, нарочно в 14 ч., когато двете смени от производството се засичат в завода, но никой от прииждащите служители на пловдивския завод на "Либхер" не се присъедини към протестиращите. Основната част от тези пред портала, доколкото "Капитал" можа да установи, бяха синдикалисти от КТ "Подкрепа".

Към тях да изразят недоволство от какво ли не бяха дошли членове от различни териториални поделения на синдиката. Имаше от Карлово и Пазарджик, където по техни думи е имало сходни проблеми с чужди фирми, както и работници от държавните "Мини Марица-изток", Агенция за социално подпомагане и др., чиито транспаранти се развяваха.

Тази батална сцена беше водена от Ваня Григорова - икономистът на синдиката, която пред пловдивските медии заяви, че "въпросът е отнесен до Кирил Петков, както и до Германо-българската индустриално-търговска камара, за да се обърне внимание на това, че западноевропейските чужди инвеститори се държат в България като с хора втора ръка".

Основната цел на организирания от "Подкрепа" протест беше да започнат разговори с ръководството на завода. Това е бил вторият им опит за комуникация, заявиха те пред "Капитал". Самото ръководство обаче не желае такъв тип комуникация и твърди, че е постигнато пълно споразумение със самите работещи и техните представители.

Исканията на "Подкрепа" са заплатите на всички да се увеличат с 200 лв., а не с 6%, както е решено в момента, тъй като така било по-честно. Те настояват и за увеличаване на ваучерите на 200 лв. - нещо, което по думите на управителя и работниците ще се случи още от 1 юни.

Причината синдикатът да се намеси в дейността на едно частно предприятие е, че след стачката на работниците от "Либхер", която "Капитал" описа преди седмица, в предприятието е била създадена синдикална секция. Това изглежда опит от страна на "Подкрепа" да влезе в света на пловдивската индустрия, където към момента няма почти никакво присъствие. "Либхер" от своя страна не възнамеряват да се поддават на този натиск.

6% увеличение при инфлация 10%

Стачката в германския завод започна спонтанно на 12 април следобед и продължи 3 календарни или 2 пълни работни дена.

Негодуванието се породи в деня, след който бяха обявени новите заплати и социални придобивки. Според работниците повишение с 6% и покачване на ваучерите от 80 на 140 лв. не е съобразено с растящите цени.

Работниците се върнаха на работа на 14 април. Седмица по-късно беше пуснато и официално изявление в защита на "Либхер" от страна на работниците и членове на Комитета по условията на труд (КУТ-а) в предприятието.

За "Капитал" Христо Георгиев, управител финанси и администрация в "Либхер", коментира, че въпросните 6% за тази година са определени преди войната в Украйна и преди драстичното покачване на цените на всички стоки. "Реши се и увеличаване на ваучерите от 80 лв. (предходния таван - бел. авт.) на 140 лв., като още тогава беше казано, че най-късно догодина ще се достигне тавана от 200 лв.", добави той.

Той обясни, че увеличението на заплатите се договаря с централата в Швейцария след предоставяне на инфлационната рамка за България и други финансови показатели. "Винаги на 1 април при нас се покачват заплатите, досега не е имало година, в която това да не се случи", отбелязва Георгиев.

Внезапният синдикат

В последния стачен ден е организирана подписка за набиране на синдикални членове. Интересното е, че организатор е човек, който е лизингов работник към "Либхер" - това е форма на преотстъпване на работници, в която една компания ги наема и ги праща да работят в друга. Обикновено се ползва, когато производства имат нужда от временно увеличение на персонала и не искат да сключват дългосрочни договори.

Понастоящем съответният човек - Божидар Матев, е обявен за председател на синдикалната секция в завода от КТ "Подкрепа". От синдиката обясниха пред "Капитал", че законът не поставя ограничения председателят на синдикалната секция да е работник в предприятието, стига той да е избран с мнозинство от членовете.

Колко обаче са тези членове и какви са не е ясно. Точният брой на заявилите участие в синдикалната секция не бе споменат пред "Капитал", като от синдиката заявиха, че го правят с цел да защитят хората, пожелали да се включат. Списък с членовете не е представен и пред ръководството на завода, потвърди Георгиев.

Матеев твърди, че е имало широк положителен отзвук сред работниците, които са били на смяна в онзи момент. Това според него е довело и до спирането на автобусите, които карат хора в завода, "за да не може от втора смяна да се изсипят още 200 души и да положат подписите си".

Управителят на завода отхвърля това обвинение: "Спряхме транспорта, за да не го плащаме, защото не се работеше."

Пред "Капитал" от Инспекцията по труда коментираха, че са им предоставени документи за учредяване на синдикалната секция в "Либхер", като за създаването ѝ е уведомено и ръководството на завода.

Вход забранен

Очевидно е, че действията на Матеев не са посрещнати с одобрение. В дните непосредствено след стачката и веднага след създаването на синдикалната секция достъп на работника и на пловдивския председател на КТ "Подкрепа" Атанас Кръстев до завода е отказан.

Управителят заяви за "Капитал", че Матеев не е допускан до завода, тъй като "той няма работно място в предприятието и към фирмата работодател е подадена информация, че "Либхер" не желае повече да използва работната му сила, ние нямаме договорни отношения с него".

Синдикалистите от своя страна са сигнализирали до Инспекцията по труда - оттам потвърдиха, че е констатирано нарушение на чл. 406 от Трудовия кодекс от страна на "Либхер", за недопускане на представителите на синдикални организации.

За какво са се разбрали страните

Според управителя Христо Георгиев на третия ден от стачката част от работниците в завода не са били допускани до работа в предприятието от техни колеги, за да може стачката да продължи. "Работниците ни казваха: не искаме повече да стачкуваме, доволни сме от това, което постигнахме", твърди Георгиев.

В завода има представителство на работниците и служителите - това са работници, излъчени от своите колеги, със съдействието на които по думите на управителя се взимат всички важни решения. Членовете на стачния комитет са включени към представителния комитет на работниците и така целият персонал е представен в предприятието.

Един от избраните за представители работници, който предпочете да остане анонимен, заяви, че след стачката се наблюдава много по-активна роля на представителния комитет на работниците, а срещите между ръководството и тях са зачестили и вече има по-отворена комуникация.

Пред "Капитал" работници от предприятието заявиха, че са доволни от постигнатото и от бързата реакция на ръководството и работният процес продължава. "След стачката увеличението на заплатата остава с 6%, но ваучерите от 1 юни се покачват на 200 лв., което прави около 15% увеличение за най-разпространената категория труд. Договорихме се към края на годината да се направи индексация отново, ако ескалацията на цените продължава", обясни Георгиев. С това увеличение нетната заплата, която "не е под 1400 лв.", е една от най-високите в региона.

Всички казват, че извънредният труд винаги се е заплащал. До момента заплащането е било на 150%, а след договорените увеличения то ще стане 175%. С последните промени се повишава и стойността на надбавката за картата за стола - от 2.30 лв. стана 2.60 лв. Това покрива горе-долу половината от един обяд, който излиза средно 5 лв.

"Стачката беше незаконна", категоричен е управителят. "Въпреки това хората, които наистина целяха да постигнат някаква промяна, бяха чути и успяха. Ние това искаме - да вървим заедно напред с тях. Те не са наши врагове", добавя той.

С представители на стачниците са проведени неколкократни срещи, по време на които са коментирани увеличенията, които могат да се направят. "По време на едната среща на единия от стачниците телефонът му звънна и той каза: Мая Манолова пак ми звъни. Не знам защо. Карат ни да стачкуваме", разказва още Георгиев.

"Не съм участвала в организацията на протестите. С мен се свързаха работници от завода, за да дам публичност на проблемите им и при нужда да им окажа правна помощ. В тази връзка съм комуникирала с тях. Принципно подкрепям исканията, които са напълно основателни на фона на инфлацията", каза за "Капитал" Манолова. Тя допълни, че към момента не е ангажирана със ситуацията.

Топло-студено

От синдиката изтъкват пред "Капитал" лошите условията на труд (по-конкретно висока температура в халетата) в завода, липсата на представителност на работниците и работата под натиск и под страх от уволнение. Това са все неща, които по техни думи синдикалистите са установили от разговори с работници в "Либхер" и към промяната на които се стремят. "Ние постигнахме доста за 2 седмици, ако хората вътре видят, че се прави нещо, то вятърът на промяната ще бъде доста силен. Щом станаха веднъж, ще станат пак", категоричен е избраният за председател на синдикалната секция Матеев.

Проф. Ростислав Костадинов от "Подкрепа" коментира, че температурата е едно от ключовите неща, които искат да променят. "В разговора, който имах с хора от "Либхер" - от 11 души осем потвърдиха, че температурата в работните халета е много по-висока, отколкото им е било казано, че ще бъде и че трябва да бъде. От 4 години им се обещава, че системата за обща климатизация ще се надгради, но нищо не е направено за този период. Казали са им "носете си вентилатори от вкъщи", коментира той.

Работещи в предприятието обаче опровергаха частично това твърдение, като споделиха, че температурите са високи, но има инсталирана климатична система. Управителят също казва, че част от системата вече е инсталирана: "Вкарваме поетапно климатизация вътре в халетата, като инвестицията за над 1.25 млн. евро наложи разделянето на четири етапа. Първият етап беше осъществен миналата година, тази година предстои да изпълним и втория етап."

От Инспекцията по труда коментираха пред "Капитал", че за установените нарушения при проверки в предходни периоди в завода на "Либхер" са предприемани мерки за отстраняването им и не е констатирано неизпълнение на задължителните предписания.

Другото твърдение на синдикалистите е, че около 30 души, взели участие в стачни действия, са били принудени да подпишат документите си за прекратяването на трудовото взаимоотношение по взаимно съгласие, в противен случай ги е грозяло дисциплинарно уволнение. Ръководството на завода отрича това.

Според Георгиев стачните дни би трябвало да са дни на самоотлъчка - те са неплатени и се записват в трудовата книжка. По думите му обаче е постигнато споразумение единият стачен ден да се зачита като неплатен отпуск, а другият - да бъде отработен.

"Какво ще подобри едно външно представителство на работниците? Каква им е мотивацията да влязат тук, където всичко е изрядно? Истината е, че те не могат да постигнат по-добри условия на труд от това, което ние сме предложили", категоричен е Христо Георгиев.

От страна на КТ "Подкрепа" заявиха, че ще предприемат действия за признаването на синдиката им на територията на "Либхер". За целта вече са изпратили документи по куриер до компанията и са готови при нужда да се обърнат към Комисията по дискриминация, Инспекцията по труда и прокуратурата.

Заводът шампион

През последните две години българският завод постига рекордното производство от 1 милион хладилника. Това е един от мотивите на синдикалистите да протестират: "Ние тук говорим за една голяма печалба и в този момент е нормално хората да поставят своите искания."

"Да, вярно е, че произведохме 1 милион хладилника миналата година. От КТ "Подкрепа" твърдят, че печелим милиарди на гърба на работниците - твърдение, показващо липсата на всякаква икономическа експертиза. Цените на материалите изядоха печалбата, а тази година се покачват още. Количественото сравнение със заводите в други страни е неуместно, тъй като там се произвеждат по-малко хладилници, но от по-висок клас и по-скъпи", отговаря управителят Христо Георгиев.

Според КТ "Подкрепа" високата производителност се обяснява със завишени работни норми и редовен извънреден труд, понякога "принудително" налаган от ръководството. Работниците обаче опровергаха тези твърдения и коментираха пред "Капитал", че "който иска да изкара допълнителни пари, работи в събота, който не иска - не работи". Те споделиха още, че ако работата върви гладко, нормата се изпълнява без проблем.

Заводът за бяла техника "Либхер-Хаусгерете Марица" заработи през 2000 г. и днес има около 2100 служители общо с администрацията. Германската група Liebherr има още две производства край Пловдив - "Либхер транспортейшън системс Марица" за климатични системи за влакове и изграденото миналата година "Либхер конкрийт технолоджи Марица" за бетонна техника, където заети са още около 400 души общо. "Либхер-Хаусгерете Марица" традиционно е сред най-големите машиностроителни компании и има приходи за 2020 г. 506 млн. лв. и печалба 34 млн. лв.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    djb95 avatar :-|
    djb95
    • - 1
    • + 3

    Синдикатите в българия по принцип нищо не струват. Залепени са на гърба на големи държавни структури- образование , енергетика , мини и се мислят за голяма работа. Ключовата дума тук е " работник под наем ". И как Либхер се оттървава от него. В икономическата зона около Пловдив и Пазарджик работниците под наем са пандемия. Всички големи производители наемат работници от външни HR фирми , за да не се занимават с персонал. Всеки неудобен се " връща " на доставчика и край. Нямаме нужда от него и готово. Трябва сериозно да се помисли за промяна в трудовото законодателство защото реални трудово правни отношения се прикриват под формата" работник под наем ".

    Нередност?
  • 3
    uprsport avatar :-?
    Uprsport
    • - 1
    • + 4

    Много добре описано - батална сцена. Повече и не е необходимо, ясно е какво е. А баталната сцена е организирана и прицелена в единия процент (данъка върху доходите в България е 10%), който синдикатите вземат от своите членове, Или при 2000 лева заплата 20 лева. 100 работника по 20 лева е 2000 лева, ето заплатата на една синдикална бройка. За толкова пари много българи биха участвали в батални сцени.

    Нередност?
Нов коментар