🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Първата индустриална стачка от 7 години насам разтърси пловдивски завод на "Либхер"

Работещите в производството на бяла техника настояват, че 6% ръст на заплатите е малко на фона на инфлацията, но според ръководството повишението е над 10%. Преговорите продължават

Работниците твърдят, че очакват да получат поне 15% по-високи заплати и няма да се съгласят на по-ниска оферта. От ръководството казват, че става дума за външна провокация към компанията
Работниците твърдят, че очакват да получат поне 15% по-високи заплати и няма да се съгласят на по-ниска оферта. От ръководството казват, че става дума за външна провокация към компанията
Работниците твърдят, че очакват да получат поне 15% по-високи заплати и няма да се съгласят на по-ниска оферта. От ръководството казват, че става дума за външна провокация към компанията    ©  Антон Чепилски
Работниците твърдят, че очакват да получат поне 15% по-високи заплати и няма да се съгласят на по-ниска оферта. От ръководството казват, че става дума за външна провокация към компанията    ©  Антон Чепилски
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Производствената линия в пловдивския завод за хладилници "Либхер", която работи от 2000 г., за първи път спря напълно. Това стана ден след като заплатите бяха повишени, а причината - недоволството на работещите от процента на увеличение и завишените производствени норми.

Този вторник са били обявени подобрените финансови условия за работещите на поточната линия - повишаване на заплатите с 6%, вдигане стойността на ваучерите за храна от 80 на 140 лв., както и надбавка към картата за стол, с която работещите се хранят с намаление, с 30 ст. до 2.60 лв. на ден.

Работниците обаче смятат, че това не е достатъчно, и решават единодушно да излязат на стачка, за да предизвикат диалог с ръководството. За два дни са организирани няколко срещи между двете страни, а за момента офертата на работодателя е само ваучерите да бъдат вдигнати до 200 лв. Стачкуващите коментираха пред "Капитал", че това е незадоволително. Протестът продължава.

Така за първи път от много време насам в България се случи индустриална стачка за заплащане, при това - в частно предприятие, без синдикати. Последната такава беше през 2015 г. в завода на "Язаки", но там имаше синдикално присъствие.

Това индикира, че резкият ръст на инфлацията и все по-затягащият се трудов пазар тепърва ще предизвикват още проблеми пред работодателите в страната, дори ако плановете им включват вдигане на заплатите.

Стачката в ход

"Капитал" посети протеста в завода на "Либхер" край Пловдив, където завари стачкуващи за втори ден хора. Работещите бяха категорични, че са се организирали самостоятелно и действията им са резултат от недоволството заради ниския ръст на вдигане на заплатите.

Те отрекоха информациите в медиите за нивата на заплащане в завода. "Фалшиви новини се качваха тези няколко дни - че сме взимали 1700-1800 лв., което е пълна лудост", каза пред "Капитал" един от стачкуващите работници, който пожела да остане анонимен.

Според хората реалната стойност на средното възнаграждение е по-близо до 1300-1400 лв., като това е за служители, които са били повече от 5 години в компанията. Тази сума включва базово заплащане 1205 лв., 140 лв. ваучери за храна, 52 лв. надбавки към картата за стола, както и процентови бонуси за присъствие и производство.

Стачкуващите казват, че тези суми според тях не са достатъчни за производствени норми, които поставя компанията и посочват, че напускат хора, които работят на поточната линия от дълго време, а нови кадри се отказват бързо след няколко месеца работа.

Други ключови проблеми, които трябва да бъдат разрешени според стачкуващите, са подобряване на транспорта до предприятието и на качеството и цените в стола. По думите им в момента компанията дава до 5 лв. пътни разходи на ден, но те не са достатъчни за хора, живеещи извън зоните, в които спира служебният автобус на "Либхер".

"Аз живея в Брацигово, там транспорт няма. Има от Ново село (около 20 км - б.р.). Да, ама аз трябва да отида с колата до Ново село и те ми дават по 5 лв. на ден. При положение, че нафтата в момента е 3.20. Аз как с литър и половина нафта да отида до Ново Село и след това да се прибера в къщи? Невъзможно", категоричен е друг от работниците.

Други изчисления

От компанията обаче са изненадани от реакцията и не разбират какво я е провокирало. Късно във вторник бе пуснато официално изявление от Христо Георгиев, управител финанси и администрация в "Либхер", в което той изрази недоумение от действията на работниците. Той подчерта социалните придобивки и допълнителните възнаграждения, които получават работещите в компанията, както и допълнителните увеличения от началото на седмицата.

Според изчисления на ръководството те се равняват на 10-11% ръст на нетната заплата, ако се вземат предвид допълнителните бонуси и ваучери. В същото време от компанията подчертават поскъпването на всички материали и суровини и повишените логистични разходи, като ръстът е над 70%. Съмненията са, че стачката е провокирана. "Тази видимо външна атака срещу един утвърден и реномиран чуждестранен инвеститор може само да буди недоумение както у локалното ръководство на завода, така и у ръководството на целия концерн, както и да се отрази на решението на други инвеститори за евентуални бъдещи инвестиционни проекти в България", пише в позицията на Георгиев.

От "Тракия икономическа зона", където е базиран заводът, също изразиха своята изненада от създалата се ситуация в официално становище към медиите. Те се позовават на дългогодишната активност на "Либхер" в региона и факта, че компанията е един от първите инвеститори в зоната, както и че тя е социално ангажирана и инвестира в развитие на персонала.

Очаква се тези дни в Пловдив да пристигнат представители и на ръководството от Германия, които да спомогнат за решение на създалия се казус. Самите стачкуващи пък вече са определили минималните изисквания, под които не са склонни да паднат - вдигане на заплатите най-малко с 15% и 200 лв. ваучери.

Лошата година

Протестът на практика засяга завода за бяла техника "Либхер-хаусгерете Марица", в който работят около 2100 души общо с администрацията. Германската група Liebherr има още две производства край Пловдив - "Либхер транспортейшън системс Марица" за климатични системи за влакове и изграденото миналата година "Либхер конкрийт технолоджи Марица" за бетонна техника, където заети са още около 400 души общо. "Либхер-хаусгерете Марица" традиционно е сред най-големите машиностроителни компании и има над половин милиард лева приходи за 2020 г.

Статистиката също сочи, че на фона на официалните данни, заплащането в "Либхер" не изглежда ниско (виж карето). Това неочаквано недоволство в един от най-големите пловдивски заводи показва колко трудна ще е годината за производителите и индустрията, които са притиснати между резкия ръст на цените на енергията и материалите, продължаващите проблеми във веригите за доставки и инфлацията в страната, която по официални данни е 10% към февруари.

Цена на труда

Според сайта bgzaplati.com средната нетна заплата за монтажници в производството за района на Пловдив е 950 лв. (при минимална от 663 лв. и максимална от 1248 лв.). Статистика от НСИ пък показва, че средната брутна заплата в преработвателната промишленост е нараснала с 10% през 2021 г. и към март миналата година е била 1289 лв. в област Пловдив. Според изчисления на "Капитал", ръстът на разходите за труд в Пловдив и областта от 2014 до 2020 г. е бил средно между 8 и 10%.

На фона на Европа обаче България си остава евтина дестинация, сочи проучване на "TPA Group Австрия", изготвено съвместно с консултантската фирма за персонал Kienbaum. В ЕС трудът излиза сравнително най-евтин за компаниите опериращи в България и Румъния, докато в другия край на класацията се намира Австрия. Когато става въпрос за нетните възнаграждения обаче, България се изкачва в класацията, тъй като сравнително голяма част от заплащането отива директно при служителите благодарение на ниските данъци и осигуровки.

Нагласите за повишаване на заплатите пък наскоро станаха ясни от проучване на Manpower, което показа, че над 80% от 196 анкетирани компании от 19 сектора планират увеличения на възнагражденията през първата половина на 2022. Като 5% от тях смятат ръстът да е между 16 и 20% от заплата, а 2% прогнозират и по-големи размери над 20%. Предвижда се и увеличение на ваучерите, след като таванът за тях се вдигна до 200 лв.
15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    selofia avatar :-|
    Селофия
    • - 6
    • + 8

    Похвално за работещите и куража... Подкрепа от техниците в БТК.
    Аман от меринжеи, които смятат труда на ЕУ българите по-ефтен от на китайските мигранти.

    Нередност?
  • 2
    primus avatar :-|
    primus
    • + 5

    Интересно е да се разбере какви заплати взимат в тоя завод. Всичко е много тайно някак си.

    Нередност?
  • 3
    m17 avatar :-|
    m17
    • + 4

    До коментар [#2] от "primus":

    Щом ваучерите за храна и 30ст отстъпка от сметката в стола са голяма работа, не ще да взимат и 1000лв чисти.

    Нередност?
  • 4
    yol avatar :-|
    Yol
    • - 4
    • + 1

    До коментар [#3] от "m17":

    Заплатите не са ниски, със сигурност над 1000 чисти (по-скоро и над 1200) + ваучери, безплатен транспорт, намаление за храната в стола. Либхер със сигурност е един от най-добрите работодатели в БГ (поне от тези, които са изцяло 'на светло')

    Нередност?
  • 5
    habet_sibi avatar :-?
    Question Mark
    • - 3
    • + 2

    Касиерка в Лидл на 1300 стартова, след 3 години, 1700...
    Нормално е за по-квалифициран труд, да се изискват и плащат по-високи заплати.

    Искрено им желая успех със стачката!

    Нередност?
  • 6
    sixb0nes1 avatar :-|
    Veselin Vasilev
    • - 3
    • + 2

    От близък познат там, знам че проблема не е в самият "Либхер" като работодател, а в българския мазен и гаден мениджмънт. Австрийците още преди много време са желаели да индексират с повече заплатите, но същите финансови директор и HR директор винаги са стопирали този процес. Целта е ясна, въпросните хора от българския мениджмънт целят по-висок бонус от постигнатите резултати. Нека не забравяме, че резултатите са вързани с техните бонуси. Следователно, личната изгода на няколко човека, трябва ли да е по-важна от благосъстоянието на стотици хора? Не, разбира се.
    Надявам се работниците да постигнат своето. А като втора стъпка "Либхер" да изчистят цялата тази българска сган в мениджмънта и да си докарат свои хора (немци, австрийци).
    Проклето и гадно племе сме, това е... И не е само там, а навсякъде се появява един "българин", който идва и казва - "тия могат да работят и за по-малко". Естествено, че това удовлетворява инвеститора.
    И не на последно място, завода в Австрия не работи в петък. Сами си преценете каква бананова република сме.

    Нередност?
  • 7
    realismisthename avatar :-|
    realismisthename
    • - 1
    • + 5

    Какво казва харвърдската икономика за вдигането на данъците и осигуровките в период на криза и невиждана инфлация в последния четвърт век?
    Индустриални стачки?

    Нередност?
  • 8
    petergenov avatar :-|
    Петър Генов
    • + 4

    Поредния некадърен мениджмънт. Той се бил учудил как не им харесват "подобрените условия". Когато загубиш връзка с действителността - това е резултата.

    Нередност?
  • 9
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 6

    Първо в Либхер, скоро и на други места. Гарантирано от "Промяната"! Ще дойдат след това чужди инвестиции на кукуво лято. Дори очаквам следващите месеци от вас статия тук как чужди инвеститори затварят заводите си у нас!

    Нередност?
  • 10
    m17 avatar :-|
    m17
    • + 2

    До коментар [#6] от "Veselin Vasilev":

    Не искам да ви разочаровам но обикновено нещата не стават така. Чужденците не се вълнуват от заплатите в БГ и мениджмънта няма цели касаещи заплатите. Има далеч по-прост начин и той се нарича атришън т.е процент напуснали спрямо общия персонал. Ако процента е нисък, значи хората са доволни и цялостния пакет заплата+бонус+социални са добре. И обратно.

    Нередност?
Нов коментар