🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

От седмото тепе: Пловдив влезе в кината, ГЕРБ влезе във филм, а "Исторически" парк става екшън

Седмичните новини от "Капитал Пловдив"

"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив.
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив.
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив.
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив.
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Пловдив исторически е град на 7 тепета. Едното от тях вече го няма, съборено първо за камъни, с които да градят улици, а после за мол. Затова и седмичният бюлетин на редакцията на "Капитал Пловдив" с най-важното и интересното от изминалата седмица за региона ще бъде "виртуалното тепе", от което да виждате какво става наоколо - в бизнеса, иновациите, културата и разбира се, градско развитие и политика.

Здравейте от "Седмото тепе"

Пловдив е вече в празнично настроение, но за политиката няма почивен ден. Особено преди избори. Почивка май няма да има и за зам.-кмета по бизнес развитие в община Пловдив - Владимир Темелков. Новото лице в администрацията на Пловдив, изглежда, има доста по-големи амбиции и ползва изборния влак, за да се превърне в играч в националния отбор на ГЕРБ и нов фаворит на лидера Бойко Борисов.

Темелков е включен в националния предизборен щаб на ГЕРБ, съобщи "Марица" и според вестника почти сигурно ще се появи и на избираемо място в пловдивската листа за вота на 9 юни. Лично Борисов обяви, че го е поканил в щаба, и го даде за пример на среща с партийния актив в столичния район "Оборище". Според активисти на ГЕРБ за първи път пловдивчанин участва в националния предизборен щаб на партията.

Това вероятно следва линията, която "Капитал" загатна още след изборите - Пловдив да се превърне в новата силна крепост на ГЕРБ, а основно действащо лице да бъде именно Темелков. Възможно е обаче това да доведе до разцепление в партията на местно ниво. Там искри вече прехвърчат между бившия силен Иван Тотев и наследника му Костадин Димитров. С трети играч на полето то може да стане пренаселено.

Вероятно много неща ще станат ясни на 1 юни на събора на партията в Античния театър, когато гост ще бъде Урсула фон дер Лайен, която води предизборна кампания за връщане начело на ЕК като кандидат на ЕНП (не е ясно дали другата партия, член на ЕНП - ДСБ, също ще има честта да бъде посетена от Фон дер Лайен).

И от политиката към ежедневието - най-накрая започна обновяването на ВиК мрежата на село Брестовица, чиято вода от 4 години е негодна за пиене заради съдържание на манган. По-рано тази седмица започна изграждането на довеждащия водопровод, който е дълъг около 8 км и започва от 3-те нови кладенеца с чиста вода. Проектът започва след повече от 4 години протести и битка с институциите, а срокът за изпълнение на работата е 180 дни. От селото обаче остават в стачна готовност в случай на забавяне.

Ето и един повод за радост - 2023 г. е годината с най-малък спад на населението на България от поне 20 години насам, като Пловдив е сред четирите области (наред със София, Варна и Бургас), които отчитат ръст на жителите заради преместването на хора от други населени места към тези четири области. Ето и историята на чужденец, избрал Пловдив.

Тема от седмицата:

Кинобизнесът на Стивън Симпсън: от шотландските планини до пловдивските тепета

Какво става?

Пловдив е известен като град на творци и артисти, но една форма на изкуството никога не е бил фокус на развитие в него - киното. Макар че филми са снимани, градът не е известен със свои киностудиа или филмопроизводство. Един човек, който се движи обратно на този поток, е шотландският режисьор, сценарист, продуцент и актьор Стивън Симпсън. Той направи първия си български филм "Ретроспект", след като преди шест години се нанесе в града за постоянно.

Защо е важно? Пътят на Симпсън към киноиндустрията започва, когато на 22 се решава да изостави всичко и да замине за САЩ, където да се учи от продуцента и режисьор Роджър Корман, който има участие в над 500 филма в последните десетилетия. По-късно Симпсън се завръща в родната си Шотландия, където с някои от колегите си от студиото прави и първия си пълнометражен филм.

Съдбата обаче отвежда Стивън в Пловдив и той се влюбва в града. Решава да започне да развива своя бизнес с филми и да изгради свое собствено студио тук. През 2018 г. регистрира "Алтърнадот", която е неговата продуцентска и дистрибуционна компания за страната, а през 2021 г. Симпсън създава втора компания - "Студио Кохезия", и с нея поставя началото на проекта си за развиване на собствено студио в Пловдив.

Какво следва?

Първият филм на Симпсън, заснет изцяло в Пловдив, е вече факт. "Ретроспект" бе представен на "София филм фест" и получи доста положителен отзвук. По кината в България тръгва на 3 май, а след това ще бъде разпространен и в Европа, Великобритания и САЩ. Редом с това шотландският продуцент ще цели да започне да изгражда екип, с който подобно на своя първи ментор Корман да снима свои проекти в града и в страната.

Още за кинобизнеса на Стивън Симпсън четете тук.

ТОП 5 от "Капитал"

Бизнес новини

"Фитофарма": Троянските хранителни добавки на семейство Вачеви





Създадена през 1998 г. от Милко Вачев, днес в семейната "Фитофарма" работи второ поколение и произвежда между 3 и 3.5 млн. капсули на денонощие. Инвестициите в нови сгради и производствени линии от пандемичната 2020 г. насам възлизат на 5.5 млн. лв., а до края на 2024 г. ще бъдат вложени още около 6 млн., с което се очаква производствените площи в троянското село Орешак да се увеличат от 2 хил. на 3.3 хил. кв.м.

Взимай ташевката и да тръгваме





Дружеството е базирано в Плевен, където са производството и фирменият магазин, а отделна складова база е организирана за продуктите от вноса. "Запазената" марка на "Ташев" обаче са раниците - първо измислени и изпробвани Георги и Гергана, а после пуснати за продажба за всички - планинари, алпинисти или просто за хора, които обичат да носят всевъзможни неща, без риск чантата им да се скъса.

Истории, които видяхме другаде

Археологическият комплекс "Източна порта" е на своя финал, научаваме от "Под тепето", но входовете са с турникети, по подобие на футболните стадиони.

От TrafficNews питат докъде са ремонтите на входно-изходни артерии на Пловдив. За засилено полицейско присъствие и масови проверки по време на празниците предупреждават от Радио Пловдив. В "Под тепето" пишат, че сърцето на тролейбусния транспорт става еднофамилна къща. Асеновград представи още три спортни обекта за финансиране, съобщават "Марица".
В Пловдив заработи център за бежанци и мигранти, научаваме от Plovdiv24.

Снимка на седмицата



Огромният комплекс "Слънчогледи" край Прослав, неслучил се поради фалит през 2009 г., продължава да тъне в разруха, изоставен и безстопанствен и откровено опасен.

Свободно време и култура

Превърналият се в любим формат Frontmen's Night отново ще се състои на сцената на Bee Bop Café на 3 май. Изложба "Харем" на 3 май в галерия "Мария Луиза".
Великденско джамбуре в клуб "В джаза" на 4 май.

Евгени Черепов представя последната си книга "Извън обхват" в "Петното на Роршах" на 7 май.

Капана фест започва на 9 май и ще продължи до 12 май.
Ако ви липсва тема или искате да споделите нещо с нас, може да ни откриете на този имейл - [email protected]. Ако пък все още не сте наш абонат, но вече искате да се абонирате, може да го направите тук.