Икономиката расте с 3.7% през третото тримесечие от износ и потребление

Темпът леко се забавя спрямо първото полугодие, но остава един от най-високите в ЕС, показват първите оценки на НСИ

Според националната статистика вътрешното потребление нараства с 4.9% на годишна база през третото тримесечие до над 21.5 млрд. лв. по текущи цени
Според националната статистика вътрешното потребление нараства с 4.9% на годишна база през третото тримесечие до над 21.5 млрд. лв. по текущи цени
Според националната статистика вътрешното потребление нараства с 4.9% на годишна база през третото тримесечие до над 21.5 млрд. лв. по текущи цени    ©  Цветелина Белутова
Според националната статистика вътрешното потребление нараства с 4.9% на годишна база през третото тримесечие до над 21.5 млрд. лв. по текущи цени    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темпът на икономически растеж в България леко се забавя от 3.8% през второто тримесечие на годишна база до 3.7% за периода юли - септември. Спадът е в унисон с общата тенденция в ЕС и се дължи до голяма степен на по-слабо вътрешно потребление, показват експресните оценки на НСИ, които са най-ранната картина за представянето на икономиката.

Данните на Евростат пък показват, че българският темп на растеж продължава да се движи над средното за ЕС (1.3%) и еврозоната (1.2%) и е третият най-висок от 20-е икономики, които имат налични оценки. На първо и второ място са Унгария с 4.8% и Полша с 4%. Като цяло 15 държави отчитат по-слаб или непроменен темп през третото тримесечие, а в Белгия, Италия, Германия, Холандия и Финландия е видимо леко ускорение на годишна база.

Потреблението продължава да води

Според националната статистика вътрешното търсене нараства с 4.9% на годишна база през третото тримесечие до над 21.5 млрд. лв. по текущи цени. Подробна разбивка все още няма, но вероятно основният двигател на потреблението са домакинствата заради намаляващата безработица и растящите с двуцифрен темп заплати както в публичния, така и в частния сектор. При инфлация от малко над 2% за периода това означава, че реалната покупателна способност в страната расте.

Засега изглежда, че темпът на повишение на потреблението се забавя от отчетените през предходното тримесечие 5.5%, но данните могат да бъдат ревизирани след месец.

От друга страна, бруто капиталообразуването леко се ускорява до ръст 2.2%, което в текущи цени се равнява на сума близо 5.8 млрд. лв. За разлика от предходното тримесечие износът на стоки и услуги също излиза на плюс от 0.4% спрямо година по-рано, като тук вероятно фактор е летният туристически сезон. Вносът пък пада с 1.7% на годишна база през третото тримесечие, като така приносът на нетния експорт към икономическия растеж е положителен.

Бъдещето не е светло

По-голямата част от международните институции като ЕК, МВФ и Световната банка повишиха очакванията си за българската икономика през 2019 г. до над 3.5%, което би било ускорение спрямо отчетените 3.1% през миналата година. Нагласите за догодина обаче са по-песимистични. Така например най-висока е прогнозата на Министерството на финансите - 3.3% ръст на БВП през 2020 г., а МВФ залага на 3.2%. Други институции като Световната банка и ЕК очакват 3%, а Уникредит Булбанк - 2.9%.

От изказване на подуправителя на Българската народна банка (БНБ) Калин Христов по време на конференцията "Банките и бизнесът" става ясно, че не е изключено в малко по-дълъг хоризонт забавянето на икономическия растеж в Европа да е перманентно.

Безработицата пада до рекордните 3.7%

Ако се съди по последните данни на националната статистика, пазарът на труда продължава да намира резерви и да привлича нови хора към редиците на трудещите се въпреки все по-отчаяните вопли на бизнеса за недостига на кадри. През третото тримесечие на годината заетите се увеличава със 79 хил. спрямо същия период на миналата година, с малко над 36 хил. души нараства и броят на активното население (т.е. тези, които работят или търсят заетост). Така коефициентът на безработица пада до немислимите доскоро 3.7%, показва статистиката на НСИ.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fcs1432069766431253 avatar :-|
    Antoaneta PETROVA Ardashes

    Българската икономика и ръстът И на настоящия етап не е показателен за сравнение с тези в ЕС страни. България за да прескочи в предни редици е необходимо да разчита на себеси т.е. производство а не търговия.От къде може да дойде.Предимно търговия с ресурси и дребно производство,задоволяващо туризма, което ще може да обхване и преселниците ,и българските туристи, а частните хотели да са на подчинение на кооперации.Едно време ЦКС. Приходи и разходи да се отчитат там.

    Нередност?
Нов коментар