Германската икономика избегна рецесия, но стагнира

Брутният вътрешен продукт през третото тримесечие изненадващо е нараснал с 0.1% в сравнение с предходното

Според Бундесбанк през юли и август е отбелязан драстичен спад в автомобилното производство в страната
Според Бундесбанк през юли и август е отбелязан драстичен спад в автомобилното производство в страната
Според Бундесбанк през юли и август е отбелязан драстичен спад в автомобилното производство в страната    ©  Reuters
Според Бундесбанк през юли и август е отбелязан драстичен спад в автомобилното производство в страната    ©  Reuters

Германската икономика избегна навлизането в техническа рецесия, след като изненадващо е нараснала през третото тримесечие. Това показват предварителните данни на Федералната статистическа служба, които бяха обявени в четвъртък сутринта.

Потребителските разходи са спасителният пояс

През третото тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) на най-голямата икономика в еврозоната се е покачил, макар и със символичните 0.1%. В основата на ръста са силните потребителски разходи. Това означава, че икономиката е спряла свиването си, след като се понижи с 0.2% през второто тримесечие (данните бяха ревизирани от първоначално обявените 0.1%).

На годишна база икономиката е нараснала с 0.5% според сезонно изгладените данни (с 1%, като не се отчита изглаждането) след ръста от 0.3% през второто тримесечие, отбелязва Reuters. Анализаторите, до които се допита агенцията, предвиждаха свиване с 0.1% на тримесечна база и покачване с 0.5% на годишна.

Към обед ще бъдат публикувани и данните за БВП на Европейския съюз и еврозоната, както и разбивката по държави, включително и за България. Прогнозите са БВП на еврозоната да е нараснал с 0.2% на тримесечна и с 1.1% на годишна база.

Притесненията остават

Въпреки че разходите на домакинствата са помогнали за преодоляване на затрудненията на германската индустрия, притесненията за икономиката остават.

Според Карстен Бжески, анализатор от ING, икономиката на Германия се намира в стагнация въпреки избягването на рецесията. Той отбелязва, че германската икономика все още може да бъде разделена на два свята - депресивен и щастлив. В депресивния има много малко признаци за възстановяване на производствения сектор, който изпитва затруднения от лятото на 2018 г. Секторът е изправен и ще продължи да се сблъсква с циклични предизвикателства, тъй като продължаващите търговски конфликти, несигурността за Brexit и по-бавният китайски растеж наред със структурните проблеми вредят на автомобилната индустрия. В щастливия свят вътрешното потребление остава стабилно на фона на ниската инфлация, ниските лихви и все още силния пазар на труда. Строителният сектор продължава да процъфтява и правителството също предприема някои фискални стимули, обяснява сегашната ситуация Бжески. Той се опасява, че Германия може да продължи да има проблеми и през следващата година.

Последният месечен доклад на Бундесбанк също отправя предупреждения. В него се казва, че ориентираната към износ промишленост "продължава да отслабва" през третото тримесечие, докато ориентираните към вътрешния пазар сектори "продължават да стимулират растежа". Авторите отбелязват, че продажбите в ритейл сектора поддържат високи нива, както и че ситуацията на пазара на труда продължава да е добра. В същото време през юли и август е отбелязан драстичен спад в автомобилното производство. Производството на междинни и потребителски стоки също намалява, докато това на капиталови стоки стагнира, а на медицинско оборудване и материали расте.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nemisemisli avatar :-|
    nemisemisli

    Това като го прочете човек и помисли изглежда така:
    - бизнеса си има проблем и се свива
    - хората все още не са го разбрали и харчат

    Като почне обаче бизнеса да се свива до нива в които ще трябва да реже хора, защото нито китайската икономика ще се върне към високи нива на растеж, нито Тръмп ще му дойде изведнъж акъла, нито това с Брекзит ще има категорична яснота - то, тогава и хората ще спрат да харчат и стимулират ръстежа.

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1

    В условията на спадащ глобален автомобилен пазар и масово пренастройване на веригите за доставки стагнацията е напълно очаквана.

    Германия - благодарение на силната си икономика - се намира в изключително сладък период, в който могат да си позволят повишаване на ефективността без прекалено голям икономически натиск.

    В момента, в който доставките започнат да се нормализират - тогава Германия ще бъде готова за отскок. Не виждам нищо негативно и катастрофално в сегашното състояние на тяхната икономика.

    Нередност?
  • 3
    profesionalist avatar :-|
    profesionalist

    Bravo na mis. Merkel nai profesionalnata politi4ka.

    Нередност?
Нов коментар