🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Световната банка леко подобрява очакванията си за българската икономика

Глобалният тренд на забавяне на растежа обаче остава без съществена промяна

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Световната банка залага на ръст на българската икономика от 3% през тази година, което е с 0.2 процентни пункта над оценките през юни 2019 г. Това става ясно от редовния макроикономически доклад на институцията "Глобални икономически перспективи", публикуван в сряда вечер.

Експертите на банката отбелязват, че забавянето на еврозоната през 2019 г. се е отразило негативно на износа в страни като България и Румъния. Въпреки това те подобряват очакванията си за растежа на местния брутен вътрешен продукт през миналата година - от 3% през юни до 3.6% сега. В средносрочен план обаче трендът остава без съществена промяна - очакванията са за темп на икономически растеж от 3.1% през 2021 и 2022 г.

Малко оптимизъм

"След година на слабости в търговията и инвестициите, които изтеглиха световната икономика до най-немощния ръст от световната финансова криза насам, икономиката очаква умерено възстановяване през тази година", започва докладът на Световната банка. Те обаче предупреждават, че дори това скромно ускорение е под въпрос предвид несигурността в международната търговия. Рискове са също по-рязко от очакваното забавяне на растежа в големите икономики по света, проблеми във финансовите системи на големи развиващи се пазари като Турция, ескалация на геополитическото напрежение.

Очакванията за развитите икономики са те леко да се забавят през тази година и слабо ускорение след това. От доклада става ясно, че експертите на международната институция очакват забавяне на растежа в развитите страни от 1.6% през 2019 г. до 1.4% през тази. В еврозоната трендът е същият - от 1.1% до 1%, което е далеч от отчетените 2.5% през 2017 г. и 1.9% през 2018 г. Към 2022 г. от Световната банка залагат на ускорение, но леко - до 1.5% за развитите държави и до 1.3% за страните от еврозоната (при условие че Brexit протече максимално гладко и ефектите от монетарната политика на ЕЦБ наберат сила).

Правете реформи

Другите държави от ЕС, които са в групата на развиващите се подобно на България като Унгария, Полша и Румъния, също отчитат сходни тенденции с темпове на растеж от около 3% през следващите три години.

"Предвид продължаващия слаб растеж на развиващите се икономики политиците трябва да се възползват от възможността да предприемат структурни реформи, които да стимулират растежа, което е от съществено значение за намаляването на бедността", казва един от зам.-председателите на групата на Световната банка Джейла Пазарбажоглу, която отговаря за справедлив растеж, финанси и институции. "Стъпки за подобряване на бизнес климата, върховенството на закона, управлението на дълга и производителността могат да помогнат за постигане на устойчив растеж", допълва тя.