Кой какво иска от бюджет 2020

ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще регулират AirBnb апартаментите, БСП иска повече помощи и прогресивен данък, ДПС ще спасява БДЖ

Дебатът за бюджет 2020 в зала предстои. Обикновено отнема дни, но рядко е особено смислен
Дебатът за бюджет 2020 в зала предстои. Обикновено отнема дни, но рядко е особено смислен
Дебатът за бюджет 2020 в зала предстои. Обикновено отнема дни, но рядко е особено смислен    ©  Юлия Лазарова
Дебатът за бюджет 2020 в зала предстои. Обикновено отнема дни, но рядко е особено смислен    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Категоризиране на апартаментите, отдавани под наем през платформи като AirBnb и Booking.com, финансова децентрализация, прогресивен подоходен данък и субсидии за БДЖ с парите от концесията на летище София. Това са част от предложенията на народните представители, внесени за разглеждане между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет през 2020 г. Дебатът по тях предстои - следващата седмица финансовата рамка на държавата за догодина влиза на второ четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси, след което потегля към пленарната зала.

AirBnB - с категоризация

Едно от най-интересните предложения е опитът за обхващане на AirBnb пазара. Идеята е онлайн да могат да се предлагат само категоризирани места за настаняване. Така апартаментите, подобно на хотелите и заведенията за хранене, ще трябва да подадат заявления да бъдат оценени по категории от една до пет звезди и ще попадат под регулациите в Закона за туризма. Глобите са до 5 хил. лв. за физически лица, а за еднолични търговци и юридически лица - до 10 хил. лв. Освен това ще трябва да плащат туристическа такса на общините.

Вносители са председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова и Валери Симеонов от "Обединени патриоти", което означава, че е много вероятно текстът да бъде приет. В мотивите се посочва, че предложението е именно във връзка с "бума" в отдаването на апартаменти за краткосрочен наем и търсенето им в платформи като Booking.com, AirBnb, Facebook и други подобни.

Останалите предложения от ГЕРБ и "Обединени патриоти" са предимно разпределяне на повече пари. Така например малкият коалиционен партньор иска повече средства за Министерството на културата, а ГЕРБ предлага 10 млн. лв. повече за персонала в аграрното министерство. ГЕРБ предлага още 7 млн. лв. допълнително за общините по линия на здравеопазването - за медицински сестри в ясли и детски градини.

ДПС спасява БДЖ с летището

От своя страна от ДПС предлагат част от първото плащане от концесията на летище София (договорът за която още не е подписан) да бъде пренасочено към БДЖ. Идеята е очакваните 660 млн. лв. да се изразходват по следния начин: 196 млн. лв. за "Холдинг БДЖ" за погасяване на временна финансова помощ, 84.5 млн. лв. за погасяване на задължения на "Холдинг БДЖ" към НКЖИ и 208 млн. лв. за НКЖИ за погасяване на временна финансова помощ.

В допълнение от ДПС предлагат и по-голяма субсидия за НКЖИ (от 145 млн. сега до 167 млн. лв.), залагат на 170 млн. лв. повече постъпления от акциз от цигари, но не аргументират откъде ще дойде.

За общински пътища и комунален фонд от ДПС смятат, че трябва да бъдат заделени още 1 млрд. лв. от финансовата рамка.

БСП и социалният бюджет

По-високи данъци, повече социални плащания и дефицит над 1.4 млрд. лв. за 2020 г. предлагат от опозицията. Алтернативният бюджет на БСП се различава коренно от този на управляващите по някои параметри, но пък аргументи и реформи липсват и тук. А и параметрите не са много по-различни от предходни години (подобно на внесения проектобюджет).

От БСП предлагат прогресивна скала на данъчно облагане на работещите на заплата над 3900 лв., колкото е заложеният от опозицията нов максимален осигурителен доход (виж карето). Въвеждат се и преференциални ставки по ДДС - 9% за лекарства, изплащани от НЗОК, и 5% за определени хранителни стоки като месо, мляко, яйца, брашно и стоки от брашно. Тези идеи бяха предложени и при гласуването на данъчните закони, но не бяха приети.

Сега има и по-високи еднократни помощи за раждане и отглеждане на деца, увеличение на квотата за предоставяне на ваучери за храна от 320 до 360 млн. лв.

Опозицията предлага още и финансова децентрализация - да се разпределят част от данъчните постъпления към общините, в които се генерират. Идеята на БСП е една пета от внесения подоходен данък да се връща към общините, в които са регистрирани по постоянен адрес наетите (между другото тази идея споделят и от Института за пазарна икономика), а една десета да се преразпределя от ДДС на база общината, в която е базиран търговският обект. Подобни предложения намират подкрепа и от общините, и от икономисти. Шансовете подобна промяна да мине обаче остават малки предвид липсата на ентусиазъм от страна на управляващата коалиция. Финансовият министър Владислав Горанов дори насърчи местните власти да вдигат данъци и такси, тъй като на места са подценени.

Друга инициатива в бюджета на БСП, която се чува от години, е създаването на национален фонд за инвестиции с 500 млн. лв. и създаването на фонд за Северозападния регион с 300 млн. лв., като средствата ще се харчат с решение на Министерския съвет.

Всички искат по-висока минимална пенсия

Всички парламентарно представени партии са внесли предложения за увеличаване на минималната пенсия за стаж и възраст от догодина. Tова става ясно от внесените предложения за промяна в Закона за държавното обществено осигуряване (ДОО) между първо и второ четене в парламента. Внесеният от правителството проект предвижда тя да стане 234.13 лв. от 1 юли 2020 г., като ръстът е на база швейцарското правило и е по-справедливия вариант за вдигането й, доколкото останалите пенсии също се увеличават по тази формула. От ГЕРБ и "Обединени патриоти" са внесли предложение тя да стане 250 лв. от средата на годината, каквато заявка дойде след заседание на коалиционния съвет на управляващите. От ДПС искат увеличението да се случи още от 1 януари, а от БСП и "Воля" - да стане 300 лв. от юни 2020 г.

Усилията на депутатите от опозицията са се насочили и към майчинските за втората година. В момента те са 380 лв. с идея жените да имат стимул по-рано да се върнат на работа. От "Воля" обаче казват, че при тази лоша демография е добре да има стимули за повече деца, и предлагат сумата да се вдигне до минималната заплата догодина – 610 лв. От БСП пък предлагат минималната заплата да стане 650 лв., съответно и майчинските през втората година да се увеличат до тази сума. От левицата предлагат още максималният осигурителен праг да скочи до 3900 лв. (в момента 3000 лв.), както и преизчисляване на всички пенсии.