Минималната пенсия става 250 лв. от 1 юли 2020 г.

Земеделските стопани ще се осигуряват на 420 лв. догодина, а минималната заплата ще е 610 лв., реши парламентът

Заседанието на Народното събрание във вторник беше прекратено, след като "дебатът" за пенсиите стигна до нападки
Заседанието на Народното събрание във вторник беше прекратено, след като "дебатът" за пенсиите стигна до нападки
Заседанието на Народното събрание във вторник беше прекратено, след като "дебатът" за пенсиите стигна до нападки    ©  Надежда Чипева
Заседанието на Народното събрание във вторник беше прекратено, след като "дебатът" за пенсиите стигна до нападки    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След два дни дебат, много реплики и прекъсване поради скандал в парламентарната зала бюджетът на държавното обществено осигуряване за 2020 г. беше приет на второ четене в зала. Финансовата рамка предвижда над 8 млрд. лв. приходи от осигурителни вноски и 4.1 млрд. лв. трансфер от централния бюджет, като 10.6 млрд. лв. от парите отиват за пенсии, а 1.7 млрд. лв. - за помощи и обезщетения.

Спор, излязъл извън контрол

Минималната пенсия става 250 лв. от 1 юли 2020 г., макар че първоначално заложеният размер по швейцарското правило за определянето на пенсиите беше 234 лв. След среща на коалиционните партньори през ноември обаче стана ясно, че формулата ще бъде пренебрегната и ГЕРБ и "Обединени патриоти" внесоха предложение тя да стане 250 лв. от юни. След това предложения за още по-висока сума внесоха и другите партии. "Дебатът" по темата в зала бързо деградира до нападки и заседанието във вторник беше прекратено, след като депутати от БСП и "Атака" обградиха парламентарната трибуна и поискаха поименно гласуване на текстовете. В крайна сметка в сряда предложенията на БСП, ДПС и "Воля" бяха отхвърлени. А депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски дори отнесе наказание, заради репликата си "червени боклуци".

Наддаване за майчинските

От 1 януари минималният осигурителен доход се увеличава успоредно с минималната работна заплата - от сегашните 560 лв. до 610 лв. Изключение продължават да са земеделските стопани и тютюнопроизводителите, за които минималният размер се вдига само до 420 лв. Максималният осигурителен доход остава 3000 лв. въпреки опитите на опозицията да го повиши до 3900 лв. Темата за майчинските също предизвика дебат, като депутатите от БСП и "Воля" искаха размерът на паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст да бъде увеличен до минималната работна заплата. Предложенията бяха отхвърлени и сумата остава 380 лв. Новият социален министър Деница Сачева заяви, че младите майки трябва да се стимулират да се върнат по-бързо на работа.

Все още няма коментари
Нов коментар