🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Апартаментите в AirBnb и Booking.com минават на регистрационен режим

Това предвиждат редактираните промени в Закона за туризма, които бяха вкарани между двете четения на Бюджет 2020

"За физическите лица категоризацията действително е една административна тежест, която би могла да се избегне. Ако не спазват изискванията от наредбата за категориите, те ще отпаднат на пазарен принцип", каза председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова
"За физическите лица категоризацията действително е една административна тежест, която би могла да се избегне. Ако не спазват изискванията от наредбата за категориите, те ще отпаднат на пазарен принцип", каза председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова
"За физическите лица категоризацията действително е една административна тежест, която би могла да се избегне. Ако не спазват изискванията от наредбата за категориите, те ще отпаднат на пазарен принцип", каза председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова    ©  Велко Ангелов
"За физическите лица категоризацията действително е една административна тежест, която би могла да се избегне. Ако не спазват изискванията от наредбата за категориите, те ще отпаднат на пазарен принцип", каза председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Хората, които отдават апартаменти и стаи за краткосрочен наем през платформи като AirBnb и Booking.com, ще могат да избират дали да категоризират или само да регистрират обектите в съответната община. Освен това те ще имат задължение да се включат в Националния регистър на местата за настаняване към Министерството на туризма и да подават в него данни за хората, които са нощували при тях като туристи. Таксата за включване към регистъра за собствениците на апартаментите е еднократна - 20 лв. на легло.

Това предвиждат редактираните текстове на промените в Закона за туризма, които бяха вкарани като преходни разпоредби между двете четения на Закона за бюджет 2020 от Менда Стоянова (ГЕРБ) и лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Те бяха приети на бюджетна комисия в четвъртък и предстои другата седмица да бъдат гласувани и в пленарна зала. От БСП и "Атака" се въздържаха при гласуването им, като заявиха, че може да ги подкрепят в зала, ако техният анализ покаже, че няма проблем с новите изисквания.

Самите текстове, с които управляващите искат да регулират онлайн платформите и да накарат този бизнес да излезе на светло, са написани много неясно, позволяват различни тълкувания и вероятно след това ще има нужда от последващи поправки на поправките. Още повече, че в момента парламентът разглежда изменения в Закона за туризма на първо четене и вместо идеите за регулация на AirBnb и Booking.com да бъдат записани в него, те се вкарват между двете четения на Закона за бюджета.

Новите изисквания

Текстовете включват и опция държавните органи или общините да могат се споразумяват директно с платформите, които осъществяват посредническа дейност за онлайн предлагане на туристически услуги (като AirBnb и Booking.com), за предоставяне на информация или за събиране на данъци и такси срещу комисионна. Тази практика е често срещана в чужбина, а данъчните власти във Франция и Дания имат споразумения за получаване на данни за приходите на собствениците от AirBnb.

Друга поправка предвижда задължително платформите да осигуряват за клиента на туристическата услуга възможност да плати по електронен път.

Спорните поправки

Остана спорното предложение при нарушение на изискванията за регистрация или категоризация на апартаментите или стаите за гости, които се предлагат през онлайн платформи, достъпът до тях да бъде забраняван за до 14 дни при първо нарушение и за до 30 дни при второ. Това ще става по искане на министъра на туризма и ще се разрешава от председателя на Софийски районен съд. На практика това означава, че съдът ще може да поиска от българските интернет доставчици да забранят достъпа до някоя от онлайн платформите за споделено ползване и туристически услуги за определен период от време. "Мисля, че изобщо няма да се стигне до такава мярка. Защото за разлика от някои от българските платформи, международните спазват местната нормативна уредба", твърди председателят на бюджетна комисия Менда Стоянова.

Промените предвиждат и глоби за платформите, които включат обекти, които не са категоризирани или регистрирани. Размерът им може да достигне до 15 хил. лв. за повторно нарушение.

Ако текстовете бъдат приети и в пленарна зала, собствениците на апартаменти и стаи за краткосрочно отдаване под наем ще имат половин година да изпълнят новите изисквания.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jordani avatar :-P
    jordani
    • - 5
    • + 5

    Разгеле.
    Първа стъпка към осъзнаване на обществото.
    Дано догодина да го забранят изцяло, или да приемат силно рестриктивни мерки - както в Ню Йорк, Париж, Сан Франциско, Барселона, Берлин и прочие. С което на "икономиката" на ръба на закона ще бъде сложен край.

    Онзи ден четох пламенна защитна реч, от един виден говорител на ИПИ в защита на бизнес модела на Юбер. Видиш ли това било икономика на търсенето и предлагането, съчетана с динамичен цифров модел и регулирала цените в реално време.
    Искам до го видя него, ако кварталните магазини и веригите се обединят в подобна платформа относно киселото мляко и хляба.
    Тъй де, нали са равнопоставени субекти.
    Сутрин и вечер, когато се пазаруват тези продукти - цените по три*, през деня нормални или намалени.
    --
    * случвало ми се е не по три, а по десет спрямо нормално такси да ми искат юбер, понеже нямало коли. Като пуснеш заявка и тя седи отворена 30-40 мин и маршрута ти е до летището, ясно че нямаш много време за чакане. Хоп цените нагоре. Разбира се, в такъв случай се взима нормално такси - ако има. В Кейп Таун ги бият таксиджиите, ако вземат курс заявен на юбер. Как разбират - не знам.

    Нередност?
  • 2
    pish_man avatar :-|
    pish_man
    • + 3

    До коментар [#1] от "jordani":

    В текстът със звездичката много добре си обяснил кое е предимството на тези бизнес модели. Цените при Юбер са високи когато има търсене, за да могат винаги да ти предложат услуга. А докато разбереш основите на търсенето и предлагането ще разчиташ на принципа останал от комунизма "Такси - ако има".

    Нередност?
  • 3
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 2
    • + 4

    Интересно как стои въпросът с етажната собственост - съседите не трябва ли да са съгласни, даден апартамент да се превърне в хотел?

    Нередност?
  • 4
    exd46576234 avatar :-|
    Tuta Nota
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#3] от "mickmick":

    Внаги съм твърдял, че трябва да се иска съгласието на съседите. Откъде накъде ще превръщат жилищна сграда в хотел?

    Нередност?
  • 5
    jordani avatar :-|
    jordani
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#4] от "Tuta Nota":

    И смятате ли, че съгласието на съседите е достатъчно?
    Това като референдума на БСП за АЕЦ-а. Нищо не разбирам от материята, ама имам мнение.
    Другарко, аз не съм чел произведението, ама мога да обобщя - по-възрастните ще ме разберат.

    Съседите са чели ЗУТ, противопожарни правила, норми за проектиране и т.н. - като, че ли!

    Нередност?
  • 6
    jordani avatar :-?
    jordani
    • - 1

    До коментар [#2] от "pish_man":

    Пишкащият човек, demand&supply работи при еднакви условия за всички пазарни субекти. В останалите случаи е изкривяване на пазарната среда.
    Ти прочети за хляба...

    Нередност?
  • 7
    vstoykov2 avatar :-|
    Валентин
    • + 3

    Не трябва да се иска съгласие от съседите за да си ползваш апартамента.

    ***Когато се настаняваш питаш ли съседите си дали може да се настаниш в собствения си апартамент?***

    Искаш ли разрешение от съседите за да живееш в апартамента, който си купил?

    Какво е това робско мислене?

    Ако апартаментът е твой (или си го наел - без значение за колко време!) трябва да имаш право да го ползваш, независимо дали съседите те харесват! Ако не нарушават закона (вдигане на шум примерно) не виждам проблем който има законно право (платил си е за наем или си е купил апартамента) да влезе в апартамента без одобрението на съседите.

    Нередност?
  • 8
    vstoykov2 avatar :-|
    Валентин
    • + 3

    Пак посягат на Интернет. Аз предвидих, че така ще стане - системата за цензура на Интернет, която беше прокарана с цел борба с хазартните сайтове, бях предвидил, че ще се ползва и за други цели.

    "На практика това означава, че съдът ще може да поиска от българските интернет доставчици да забранят достъпа до някоя от онлайн платформите за споделено ползване и туристически услуги за определен период от време."

    [ Потърсете статията ми „ Филтрирането на Интернет е противоконституционно и голям срам за българите (поне тези от тях, които не са с робско мислене)“ ]

    "Хората, които отдават апартаменти и стаи за краткосрочен наем през платформи като AirBnb и Booking com, ще могат да избират дали да категоризират или само да регистрират обектите в съответната община. Освен това те ще имат задължение да се включат в Националния регистър на местата за настаняване към Министерството на туризма и да подават в него данни за хората, които са нощували при тях като туристи. Таксата за включване към регистъра за собствениците на апартаментите е еднократна - 20 лв. на легло."

    Защо да събират лични данни за клиентите си, каква е ползата и за кого? Нали уж опазваме личните данни, GDPR и т.н.?

    Защо изобщо се записват личните данни на клиентите?

    А тежестите при администрация на лични данни колко струват? Вече май спряха регистрациите на администратори на лични данни...

    А уведомяване на КЗЛД за Длъжностно лице по защита на данните?

    Тази регистрация е безполезна, защото който не иска да плаща данъци просто няма нито да се регистрира, нито да плаща данъци. Ползата от регистрацията е само за тези, които ще усвояват 20-те лева такса. И банкерите, които ще събират банкови такси при плащането на 20-те лева. Може да назначат и чиновници, които да удрят печати и да приемат документи.

    "Друга поправка предвижда задължително платформите да осигуряват за клиента на туристическата услуга възможност да плати по електронен път."

    Банкерите и доставчиците на небанкови платежни услуги харесват това.

    Но не съм съгласен, че трябва насила държавата да принуждава да се ползва определен метод на плащане.

    Нередност?
Нов коментар